Siirry sisältöön

Suojakaasupakattuja, kaupallisia lihapullia epäillään listeriatartunnan lähteeksi Pirkanmaalla

Julkaistu 12.1.2017 11.40

Pirkanmaalla todettiin loppuvuodesta 2016 kaksi listerioositapausta vanhuksilla. Yhdistävinä tekijöinä sairastapausten välillä on ollut yhteinen ateriapalvelu sekä ruokakauppa. Sairastuneet eivät ole samasta taloudesta, mutta asuvat muutaman korttelin päässä toisistaan. Tartunnan lähteeksi epäillään suojakaasupakattuja lihapullia. Lihapullia ei ole aiemmin osoitettu aiheuttajaksi ihmisten tartunnoissa.

Ateriapalvelun keittiöstä tai ruokalistalta ei todettu riskielintarvikkeita, joten sairastumistapaukset eivät todennäköisesti johdu sen toimittamista ruoka-annoksista. Kotitarkastuksilla molempien pakastimista löytyi lihapullia, jotka kaikki tutkittiin. Miespotilaan käytettyihin leipäpusseihin itse pakatuista kaupallisista lihapullista todettiin runsaasti Listeria monocytogenes bakteeria. Naispotilaan kotoa otetuista lihapullanäytteistä ei todettu listeriaa.

Ostotiedoista löytyneitä kuutta eri lihapullaa vertailtiin sokkotestissä ja yhden valmistajan tietyt lihapullat olivat samankaltaisia listeriapositiivisten lihapullien kanssa. Kyseisestä valmistuslaitoksesta otetuissa tuotantoympäristönäytteissä löydettiin listeriabakteeria, mutta löydöksen mahdollinen yhteys epidemiaan on selvityksen alla. Satunnaiset listerialöydökset eivät ole harvinaisia liha-alan laitoksissa.

Lihapullissa olevat listeriapitoisuudet ovat voineet nousta korkeiksi väärän säilytystavan tai -lämpötilan vuoksi. Saastumista kotikeittiön ympäristöstä ei voida myöskään täysin poissulkea, joskin se on epätodennäköistä. Muista tähän asti tutkituista elintarvikenäytteistä ei ole todettu listeriaa.

Miespotilas on saanut tartunnan todennäköisimmin lihapullista. Naispotilaan listerian lähde on epäselvä. Saman epäillyn valmistajan lihapullia löytyy myös hänen ostotiedoistaan, joskin kotoa otetuista näytteistä ei ole todettu listeriaa.

Kuumenna lihapullat hyvin äläkä pakasta niitä lähellä viimeistä käyttöpäivää

Listerioosin aiheuttava L. monocytogenes on yleinen ympäristöbakteeri, joka aiheuttaa sairastumisia vain elintarvikkeiden välityksellä eikä se tartu henkilöstä toiseen. Listerioosin riskiryhmiä ovat vastustuskyvyltään heikentyneet, raskaana olevat, vastasyntyneet ja vanhukset. Listerioosi voi aiheuttaa vaikean yleisinfektion tai aivokalvontulehduksen, ja siihen sairastuneiden kuolleisuus on noin 30 %. Keskimäärin 50 suomalaista saa vuosittain infektion, tapausmäärät ovat olleet nousussa viime vuosina myös muualla Euroopassa.

Aika listeriabakteeria sisältäneen elintarvikkeen nauttimisesta oireiden alkamiseen vaihtelee viikon ja parin kuukauden välillä. Erilaiset suojakaasu- ja tyhjiöpakatut elintarvikkeet ovat riski pitkään säilytettäessä listerialle alttiille väestölle. Listeria ei ole tavanomainen löydös lihapullista. Tyypillisimmin lihaperäiset välittäjäelintarvikkeet ovat olleet hyytelömäisiä, fermentoituja tai viipaloituja tuotteita suojakaasussa tai tyhjiöpakkauksessa

Riskiryhmien tulisi kuumentaa ruoka höyryävän kuumaksi. Tuotteet pitää säilyttää myös riittävän kylmässä, ja avatut tuotteet kannattaa käyttää pian ostamisen jälkeen tai pakastaa heti.


Lisätietoja

Hygieenikkoeläinlääkäri
Katri Jalava
puhelin 040 806 3661

Epidemiologi, tartuntatautilääkäri
Sirpa Räsänen
puhelin 040 800 7562