Siirry sisältöön

Kaupunginarkiston aineistot löytyvät nyt sähköisestä ARCA-tietokannasta

Julkaistu 29.12.2016 14.13

Tampereen kaupunginarkisto on avannut sähköisen ARCA-arkistotietokannan, josta löytyvät yksityiskohtaiset tiedot arkiston kokoelmissa olevista aineistosta. Tietokanta on verkossa kaikkien arkistoaineistoista kiinnostuneiden vapaasti käytettävissä, ja se löytyy kaupungin verkkosivujen kautta.

Sähköisten haku- ja selaustoimintojen ansiosta kaupunginarkiston kokoelmista on entistä helpompaa etsiä tietoa.

– Tähän asti käytössä olleita paperisia arkistoluetteloita on voinut käyttää vain arkiston tiloissa, mutta nyt kaikki halukkaat voivat hakea tietoa verkossa missä ja koska tahansa. Helpottamalla aineistojen saatavuutta toivomme lisäävämme ihmisten kiinnostusta asiakirjalliseen kulttuuriperintöön, kertoo kaupunginarkiston asianhallintapäällikkö Helena Pajari.

ARCA-tietokannan julkistamisella juhlistetaan Tampereen kaupunginarkiston 80-vuotista taivalta. Vuonna 1936 perustettu arkisto on Suomen vanhin kunnallinen keskusarkisto. Kaupunginarkiston laajoihin kokoelmiin kuuluvat sekä kaupungin tuottamat viralliset asiakirjat että suuri määrä yhdistysten ja yksityishenkilöiden arkistoon luovuttamia Tamperetta koskevia aineistoja.

– Erityisesti yhdistysten ja yksityishenkilöiden arkistoista löytyy runsaasti kansalaisyhteiskuntaan ja sen historiaan liittyvää tietoa. Monia tamperelaisia kiinnostaa myös sukututkimus, jonka tekemiseen muun muassa raastuvan ja maistraatin arkistot sekä Jalmari Finnen yksityisarkisto sisältävät hyödyllistä aineistoa, vinkkaa Pajari.

ARCA-tietokannasta nyt löytyvät julkiset aineistot ovat tutkijoiden ja kuntalaisten käytettävissä kaupunginarkiston tutkijasalissa keskusvirastotalon ensimmäisessä kerroksessa.

Tietokantaa täydennetään ja kehitetään jatkuvasti, ja tulevaisuudessa sen kautta voi mahdollisesti myös tilata aineistoja käyttöönsä arkiston tutkijahuoneeseen. Myös asiakirjatilaukset ja niiden maksaminen pyritään mahdollistamaan verkkopalvelussa.

– Tulevina vuosina verkkoon voidaan myös tuottaa enemmän digitoituja ja sähköisiä aineistoja, kertoo Pajari.


Lisätietoja

Kaupunginarkisto
Asiakirjahallintopäällikkö
Saija Kirkkola
puhelin 040 801 6120
sähköposti [email protected]


Teksti Elise Kraatila