Siirry sisältöön

Pääkirjasto Metson uusi pohjakerros avataan maanantaina 5.12.

Julkaistu 1.12.2016 11.11

Uudistetussa pohjakerroksessa sijaitsevat pääkirjaston luentosalit sekä näyttely- ja mikrofilmitila. Asiakkaiden käyttöön on tehty myös runsaasti työskentelytilaa.

Pohjakerroksen aula
 

Pääkirjasto Metson uudistettu pohjakerros avataan yleisölle maanantaina 5.12.2016. Luentosalit ja projektihuoneet tulevat varattaviksi vuoden 2017 alussa. Uusissa tiloissa on sekä ilmaisia että maksullisia, vuokrattavia tiloja. Aluksi uuteen pohjakerrokseen kuljetaan sisäkautta kirjaston pääaulasta.

Kaupunkilaisten käyttöön saadaan pääkirjaston uusien tilojen myötä runsaasti uutta työskentelytilaa. Pohjakerroksessa sijaitsevat avoin työskentelytila, 35-paikkainen hiljainen tila, mikrofilmitila sekä maksutta varattavia projektihuoneita. Tilat soveltuvat hyvin niin lukemiseen, opiskeluun kuin omalla kannettavalla tietokoneella työskentelyyn.

– Kirjastojen tilat ovat nousseet entistä enemmän oppimisen, harrastamisen ja kansalaistoiminnan paikoiksi. Metson uusi kaupunkitoimisto tarjoaa ilmaista tilaa esimerkiksi yrittäjille tai opiskelijoille, koska työn tekemisen mallikin on muuttunut yhä enemmän omalla tietokoneella tehtäväksi, etätyöksi tai vain verkossa tapahtuvaksi. Metson kaupunkitoimistossa voi työskennellä yksin ja rauhassa mutta kuitenkin yhteisöllisesti, kirjastopalvelujohtaja Pirkko Lindberg sanoo.

Tapahtumien ja työskentelyn lisäksi pohjakerrokseen voi tulla tutustumaan näyttelyihin. Pääkirjaston uusi näyttelytila kiertää pohjakerroksen keskiössä olevaa pyöreää Lehmus-salia. Uuden näyttelytilan avaa Tampereen kirjastoautojen 50-vuotisjuhlan kunniaksi teetetty valokuvanäyttely, johon voi tutustua Metsossa tammikuun alkupäiviin saakka.

Uutta, vanhaa kunnioittaen

Metson uusi pohjakerros on yhdistelmä valkoista, vihreää, valoa ja moderneja kalusteita. Pääkirjaston tunnusomainen Pietilä-tyyli näkyy yhä etenkin pienissä luentosaleissa sekä hiljaisessa tilassa, jonka lukupisteet ovat kunnostettuja alkuperäiskalusteita. Värit, muodot ja tilojen nimet ovat saaneet innoituksensa luonnosta ja pääkirjaston alkuperäisestä tyylistä.

Ensi vuoden alussa käyttöön otettavista luentosaleista suurin on Lehmus-sali, johon mahtuu yli 130 henkilöä. Myös Kuusi- ja Pihlaja-salit saa yhdistettyä yhtä suureksi tilaksi. Uusien salien nimet valittiin kaikille avoimen nimikilpailun pohjalta. Suuret luentosalit ovat nimiltään Lehmus, Kuusi, Tammi ja Pihlaja ja pienet Kaarna, Kanto, Kanerva ja Kataja.

Pääkirjasto Metson remontti jatkuu yhä kaikissa kolmessa kerroksessa. Kokonaisuudessaan remontti valmistuu syksyllä 2017. Aiemmin tänä syksynä remontissa ovat jo valmistuneet parvikerroksen uusi lehtisali sekä pääkerroksen luku- ja työskentelytila Olotila.

Maanantaina 5.12. pääkirjasto on itsenäisyyspäivän aaton vuoksi avoinna klo 10–17.


Pääkirjaston peruskorjaus

Aikataulu
Arvioitu rakentamisaika
marraskuu 2015 – elokuu 2017

Rakennuttaja
Tampereen Tilakeskus Liikelaitos/ kiinteistökehitys
Rakennuttajakonsultti: DUCO Rakennuttajat Oy

Suunnittelijat
Arkkitehti- ja pääsuunnittelu:
Arkkitehtitoimisto Lasse Kosunen Oy
Pääsuunnittelija: arkkitehti Marko Suutarla

Rakennussuunnittelu:
A-Insinöörit Suunnittelu Oy

LVI-suunnittelu:
Insinööritoimisto Erkki Leskinen Oy

Sähkösuunnittelu:
Sähkösuunnittelu KuorttiLisätietoja

Va. kulttuurijohtaja
Pirkko Lindberg
puhelin 0400 985 991
sähköposti [email protected]

Metson remontin vastuuhenkilö kirjastolla:
Kokoelmapäällikkö
Maarit Helen
puhelin 040 776 5455
sähköposti [email protected]


Teksti Emma Salmi

Kuvat Eva Kallioranta