Siirry sisältöön

Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi Hatanpään sairaala-alueen suunnittelun tarveselvityksen

Julkaistu 21.11.2016 15.47

Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi Hatanpään sairaala-alueen Hatanpään akuuttisairaalan 1. vaiheen tarveselvityksen. Tarveselvitys toimii pohjana Hatanpään sairaala-alueen ja Tampereen sairaalatoimintojen suunnittelulle ja jatkovalmistelulle. Mahdollinen rakentamispäätös tehdään myöhemmin osana maakunta- ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta.

Tavoitteena on tehdä Hatanpään sairaalasta nykyaikainen akuuttisairaala, jossa sairaalan yhteyteen keskitetään kaupungin erikoissairaanhoidon poliklinikkatoimintoja ja hajallaan useassa eri yksiköissä oleva vuodeosastotoiminta. Näin kuntoutuksen vaikuttavuus paranee ja Tampere voi vastata kasvaviin palvelutarpeisiin.

Uudistussuunnitelmassa on kuusi vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa rakennettaisiin uudet tilat kuvantamiselle, Rauhaniemen sairaalan toimintaa korvaavat vuodeosastot, poliklinikkatilat erityisesti kuntoutusta tukevalle toiminnalle ja leikkausosaston laajennus. Toisessa vaiheessa rakennettaisiin ravintokeskus, ravintola sekä pääaulan laajennus ja logistiikkakeskus. Toiseen vaiheeseen on suunniteltu myös poliklinikkatiloja sekä ylimpiin kerroksiin vuodeosastoja. Kolmannessa vaihteessa tulisivat uudet tilat Hatanpään terveysasemalle. Neljännessä ja viidennessä vaiheessa lisättäisiin poliklinikka- ja vuodeosastotiloja tarpeen mukaan. Kuudenteen vaiheeseen on merkitty potilashotellin rakentaminen yksityisin varoin. Viiden ensimmäisen vaiheen arvioitu investointikustannus on yhteensä 235 milj. euroa.

Hatanpään sairaalan palvelulinjojen poliklinikka- ja vuodeosastotoiminnan ansiosta Tampere on pystynyt merkittävästi vähentämään vaativan erikoissairaanhoidon palvelujen käyttöä Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa (TAYS). Merkittävää etua on syntynyt myös siirtoviivekustannusten poistumisesta, koska ACUTA:n päivystyksestä ja TAYS:in osastoilta on ollut mahdollisuus siirtyä jatkohoitoon ympäri vuorokauden Hatanpään eri palvelulinjojen vuodeosastoille. Hatanpään akuuttisairaala mahdollistaa tulevaisuudessakin työnjaon kehittämisen yhdessä Tampereen yliopistollisen sairaalan (TAYS) kanssa. Jokaisesta vaiheesta tehdään tarveselvitys ja hankesuunnitelma.


Lisätietoja

Konsernijohtaja
Juha Yli-Rajala
puhelin 040 743 6356
sähköposti [email protected]

Hallintoylilääkäri, palvelujohtaja
Arto Lemmetty
puhelin 040 806 3669
sähköposti [email protected]


Teksti Anna-Maria Maunu