Siirry sisältöön

Kaupunki auraa ajoradat ja pyörätiet, kiinteistönhaltija jalkakäytävät

Julkaistu 10.11.2016 13.37

Talvi tuo taas mukanaan väylien talvihoitotyöt niin kaupungille kuin huoltoyhtiöillekin. Kaupunki vastaa katujen ajoratojen sekä kävely- ja pyöräteiden talvikunnossapidosta. Kiinteistönhaltijat eli käytännössä huoltoyhtiöt ja pientalojen asukkaat huolehtivat tonttinsa viereisen jalkakäytävän sekä tonttiliittymänsä talvikunnossapidosta. Kadun talvihoitoon kuuluu lumen ja jään poisto sekä liukkaudentorjunta.

 

Kaupunki auraa kadut ja pyörätiet tärkeysjärjestyksessä; ensin huolletaan pääkadut ja bussireitit, sitten kokoojakadut ja asuntokadut. Myös pyöräilyn pääreittejä pidetään ajokunnossa talvisin. A+ ja A-luokan kävely- ja pyörätiet aurataan tarvittaessa ennen liikenteen ruuhka-aikoja. A+ luokan seudulliset pyöräilyn pääreitit huolletaan myös iltapäivisin.

Vaikka jalkakäytävien talvihoito on pääsääntöisesti kiinteistönhaltijoiden vastuulla, kaupunki on ottanut huolehtiakseen 25:en pientalovaltaisen alueen jalkakäytävien talvihoidon.

Jalkakäytävät ja suojateiden reunat pidettävä esteettöminä

Kiinteistönhaltijan on pidettävä tontin kohdalla oleva jalkakäytävä kulkukelpoisena ja esteettömänä poistamalla jalankulkijoita ja apuvälineiden avulla liikkuvia haittaava lumi ja jää sekä huolehtimalla liukkaudentorjunnasta. Jos tonttiliittymän eteen on kertynyt aurausvalli, kulkutien avaaminen kuuluu kiinteistönhaltijalle. Liittymä on hoidettava kadun ajoradan reunasta alkaen. Myös suojatien reunaan on kertynyt aurausvalli tai lumipolanne on poistettava.

Jos jalkakäytävä sijaitsee puiston, torin tai kaupungin kiinteistön kohdalla, kuuluu jalkakäytävän talvikunnossapito kaupungille. Bussikatosten ja pysäkkien jalkakäytäväpohjan talvihoito sisältyy myös kiinteistönhaltijan tehtäviin. Jos bussikatos on yksityisen kiinteistön kohdalla, lunta ja liukkautta torjuu kiinteistönhaltija. Jos katos on yleisen alueen tai kaupungin kiinteistön kohdalla, talvihoito kuuluu kaupungille. Myös katoksen roska-astioiden tyhjentäminen kuuluvat kaupungille. Pysäkkikatosten rakenteiden, lasipintojen ja mainosten huolto kuuluu katokset omistaville mainosyrityksille.

Kiinteistönhaltijan on muistettava poistaa myös roskat jalkakäytävältä ja kadulta. Kadun ympärivuotinen puhtaanapito, esimerkiksi syksyisten lehtien poisto väyliltä ja sadevesikaivojen ritilöiltä on kiinteistönhaltijan tehtävä.

Hyödynnä Aurat kartalla -palvelua ja muita sähköisiä palveluja

Reaaliaikainen Aurat kartalla -palvelu näyttää aurojen ja työkoneiden liikkeet Tampereen Infran ylläpitämillä keskustan, Lielahden, Kissanmaan, Leinolan, Nekalan, Hervannan ja Vuoreksen kunnossapitoalueilla. Yksityisten urakoitsijoiden ylläpitämät Tampereen lounaisen, koillisen ja läntisimmän osan kunnossapitoalueet eivät ole vielä järjestelmässä. Palvelusta pystyy katsomaan viimeisen 4, 12 ja 24 tunnin aikana tehdyt auraukset ja liukkaudentorjuntatoimet. Aurat kartalla löytyy Tampereen karttapalvelusta kartat.tampere.fi kohdista Reaaliaikapalvelut tai Kartta- ja tietopalvelut - Karttapalvelu -Karttatasot - Liikenneverkot.

Palautetta kunnossapidosta voi antaa netin kautta karttapohjaiseen Ulkoinen linkkikatujen kunnossapidon vikailmoitusjärjestelmään . Karttaan voi merkitä kohdan, josta antaa palautetta. Palautetta vastaanottaa myös palvelupiste Frenckell, Frenckelliaukio 2 B. Asiakaspalvelu on avoinna kello 8.30–15.45. Sähköpostiosoite on palvelupiste.frenckell(at)tampere.fi ja puhelinnumero 03 5656 4400

Keskustan alueella on kapeita katuja, joille on merkitty määräaikaisia pysäköintirajoituksia siirtokehotustauluilla. Asukas voi tilata kotikadun aurauksesta muistuttavan tekstiviestin. Ohjeet löytyvät netistä www.puhdistussuunnitelmat.fi/tampere, josta näkee myös aurausajat. Jos auto joudutaan siirtämään hinausautolla aurauksen tieltä, autonomistajalta veloitetaan 100 euron siirtomaksu.

Autoilijoiden kannattaa huomioida muutkin pysäköintirajoitukset, jotka ovat voimassa talvikautena hoitotöiden vuoksi. Kaduilla voi olla myös liikennemerkkejä, joissa on aikarajoitus tai joissa kielletään pysäköinti parillisina tai parittomina viikkoina tiettyyn kellonaikaan vuorokaudesta.

Pimara Oy aloitti koillisosan alueurakoitsijana

Tampere on jaettu kymmeneen kunnossapidon urakka-alueeseen. Urakoitsija hoitaa kaupungin tilaamat hoitotyöt kesä- ja talviaikaan. Suurinta osaa alueista, esimerkiksi keskustaa hoitaa kaupungin oma liikelaitos Tampereen Infra. Lounaisosaa (Multisilta, Peltolammi, Härmälä ja Lahdesjärvi) hoitaa Pihahuolto Haapaniemi Oy ja läntisintä osaa (Kalkku, Myllypuro, Tesomajärvi, Ristimäki, Ikuri, Villilä ja osa Raholaa) hoitaa Destia Oy. Tampereen koillisosassa (Tasanne, Olkahinen, Kumpula ja Teisko) aloitti urakoitsijana 1.10. 2016 Pimara Oy.

Kunnossapidosta vastaa ja urakka-alueet kilpailuttaa kaupunkiympäristön palvelualue.


Lisätietoja

Rakennuttaminen ja kunnossapito, länsi:
Työpäällikkö
Teemu Kylmäkoski
puhelin 040 8016376

Rakennuttaminen ja kunnossapito, etelä:
Rakennuttajahortonomi
Petri Kujala
puhelin 050 062 8295

Rakennuttaminen ja kunnossapito, itä:
Rakennuttajainsinööri
Juha Antila
puhelin 050 3276267

Tampereen Infra, länsi:
Työpäällikkö
Reijo Lahtinen
puhelin 050 553 8681

Tampereen Infra, itä:
Työpäällikkö
Lassi Jokinen
puhelin 040 806 3292


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen