Siirry sisältöön

Kotitaloudet kuormittavat kemikaaleilla vesistöjä — usein tietämättään

Julkaistu 7.11.2016 11.46

Jätevesien laatu paljastaa, että kodeissa käytetään paljon sellaisia tuotteita, jotka sisältävät ympäristölle vaarallisia aineita ja kemikaaleja. Jätevedenpuhdistamoissa poistetaan kyllä tehokkaasti ravinteet ja orgaaninen aines, mutta kaikkia haitta-aineita puhdistamo ei pysäytä, vaan niitä päätyy vesistöihin. Lajittelemalla ja valitsemalla oikein voit itse vaikuttaa vesistöjen tilaan.

 

Arjen valinnoilla on väliä

Vastuullinen kuluttaja varmistaa, ettei omassa kodissa viemäriä käytetä roskiksena. Jätevesien johtaminen ja puhdistus onnistuvat parhaiten, kun viemäriin ei laiteta sinne kuulumattomia aineita. Vanhentuneet tai käyttämättä jääneet lääkkeet tulee viedä apteekkiin. Vaarallisten jätteiden keräykseen kuuluvat myös kodin remontissa tutut aineet, kuten tärpätti ja maali.

Kannattaa miettiä jo tuotetta hankkiessa, tarvitseeko sitä todella tai ainakin käyttää sitä harkiten. Ympäristömerkit, kuten Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki huomioivat tuotteen koko elinkaaren ja rajoittavat tiukasti kemikaalien käyttöä.

Haluamme kertoa #pyttyasiaa

Tampereen Vesi on mukana Vesilaitosyhdistyksen ja neljäntoista muun vesihuoltolaitoksen yhteisessä Pytty-kampanjassa. Kampanja näkyy 7.– 17.11.2016 Finnkinon elokuvateattereissa alkumainoksena. Tietoiskut näkyvät lisäksi Tampereen kaupunkiliikenteen bussien näyttötauluilla sekä kuuluvat radiossa. Neljä erilaista kampanjavideota löytyvät myös Youtubesta hakusanalla Tampereen Vesi.

Tietoa haitallisista aineista ja ohjeita vesistöystävällisiin toimintatapoihin löytyy nettisivuilta www.pytty.fi.


Lisätietoja

Pytty-kampanjasta
Viestintäasiantuntija
Liisa Mustaniemi
puhelin 050 406 4377

Jätevesien käsittelystä
Käyttöpäällikkö
Heikki Sandelin
puhelin 050 321 5165