Siirry sisältöön

Puhelinkoppi toi Samu Hällforsille teknisen luovuuden palkinnon

Julkaistu 5.10.2016 14.04

Tampereen kaupungin vuoden 2016 Teknisen luovuuden palkinnon on saanut Framery Oy:n varatoimitusjohtaja Samu Hällfors. Hällfors on ollut avainasemassa avokonttoreihin tarkoitetun puhelinkopin kehittämisessä. Erityisesti akustiikan ja ilmastoinnin ratkaisut ovat tuotteessa taitavia. Puhelinkopit valmistetaan kotimaisesta vanerista, ja ne ovat myös muotoilultaan näyttäviä. Nykyään yhtiö valmistaa myös koppia suurempia neuvottelutiloja.

Idea puhelinkopista sai alkunsa Hällforsin entisessä työpaikassa, jossa työympäristön hälinä synnytti halun etsiä asiaan ratkaisua. Vuonna 2010 perustettu Framery Oy on viimeisen kolmen vuoden aikana panostanut globaaliin vientiin, minkä seurauksena toiminnasta on tullut miljoonabisnestä ja liikevaihto moninkertaistunut. Tuotanto on synnyttänyt lyhyessä ajassa yli sata uutta työpaikkaa yritykseen ja alihankintaverkostoon.

Kunniamaininnan teknisestä luovuudesta saivat turvallisuussovelluksen kehittänyt työryhmä: Jari Nurmi ja Francescantonio Della Rosa sekä Haarla Oy:n prosessiteknologian työryhmä: Liisa Kotanen, Mika Körkkö ja Markku Rislakki.

Nurmen ja Della Rosan innovaatio syntyi Tampereen teknillisessä yliopistossa tutkimuksen sivutuotteena. Ihmisen läsnäolo aiheuttaa lähiverkon signaaliin häiriötä. Työryhmä ymmärsi tarkastella tätä haitallista ilmiötä mahdollisuutena ja kehitti ratkaisun, joka muuttaa minkä tahansa langatonta verkkoa hyödyntävän laitteen liiketunnistimeksi. Tuotteen kaupallistamiseksi on perustettu Ekin Labs Oy.

Kotanen, Körkkö ja Rislakki ovat kehittäneet Haarla Oy:ssä konseptin, joka parantaa kierrätysmassan valmistuksen resurssitehokkuutta merkittävästi. Menetelmä vähentää raaka-aine- ja jätekustannuksia ja lisää uusiokäytön vetovoimaa. Yhtiö on vienyt konseptinsa kansainvälisille markkinoille ja pyrkii laajentamaan muun muassa kaivosteollisuuteen.

Palkitsemistilaisuus oli 5.10.2016 Raatihuoneella, ja sitä emännöi apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki. Kaupungin Teknisen luovuuden palkinnot myöntää kaupunginhallituksen nimeämä Teknisen luovuuden -palkitsemistoimikunta, johon kuuluvat professori Markku Mattila (pj.), Tero Arvonen, Anni Tolonen, Eeva Timonen, Riitta Lavikka ja Sami Pesonen.

Palkitsemisperusteissaan toimikunta katsoi kaikkien loppusuoralle selviytyneiden ehdokkaiden olleen tekniseltä luovuudeltaan erinomaisia. Ratkaisua haettiin lopultakin siitä, kuinka pitkälle ehdotetut innovaatiot olivat edenneet kaupallisen menestyksen näkökulmasta.

Palkinnon suuruus on 5 000 euroa. Tampereen kaupungin Teknisen luovuuden palkintoa on jaettu vuodesta 1981 lähtien.

Lisätietoja palkittavista ja innovaatioista:
Framery Oy:n varatoimitusjohtaja Samu Hällfors p. 050 5175818
Haarla Oy, DI Markku Rislakki, p. 045 127 4026, [email protected]
TTY/ Ekinlabs: TkT Jari Nurmi p. 040 5064460, [email protected]

Teknisen luovuuden palkinto 2016 voittajat
Kuvassa Samu Hällfors (palkinto), apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki, Jari Nurmi (kunniamaininta), Markku Mattila (palkitsemistoimikunnan puheenjohtaja) sekä toimikunnan jäsenistä Sami Pesonen, Eeva Timonen, Anni Tolonen.

Teksti Raija Lindell

Kuvat Minna Merikoski