Siirry sisältöön

Kuvanveistäjä Essi Renvallin näyttely Tampereen taidemuseoon

Julkaistu 30.9.2016 10.00

Tampereen taidemuseossa avautuu lauantaina 1.10.2016 laaja retrospektiivinen näyttely Suomen kuvanveistotaiteen naispioneerin Essi Renvallin (1911–1979) taiteesta. Esillä on lähes 200 veistosta ja mitalia sekä lähes 50 piirustusta ja sekatekniikkatyötä. Näyttely on läpileikkaus Renvallin tuotannosta varhaisista lapsimuotokuvista merkittäviin tilausmuotokuviin ja monumentteihin. Tuotantoa tarkastellaan kronologisesti ja temaattisesti valottaen hänen taiteellisen tuotantonsa eri tekniikoita ja aihepiirejä. Mukana on myös Essi Renvallin henkilökohtaista esineistöä ja valokuvia hänen elämänsä ja uransa eri vaiheilta.

 

Essi Renvall on Suomen taidehistorian tuotteliaimpia, lahjakkaimpia ja omaperäisimpiä muotokuvaveistäjiä. Renvall tavoitti poikkeuksellisen taitavasti malliensa ulkoisen olemuksen, heidän persoonallisuutensa, mielentilansa sekä yhteiskunnallisen asemansa. Renvall erikoistui herkkiin lapsiaiheisiin. Hän tulkitsi tarkkanäköisesti pienten malliensa aitoutta ja yksilöllisyyttä. Renvall tunnetaan myös eleganttien naiskuvien muovailijana.

Taiteilijan hienointa tuotantoa ovat koristeelliset veistospäät ja hartiakuvat, joita hän elävöitti maalaamalla, patinoimalla sekä lisäämällä teoksiin lehtikultaa, helmiä ja koruja. Essi Renvall kuvasi myös poliittisen, kulttuuri-, liike- ja tiede-elämän vaikuttajia. Hän teki muotokuvat muun muassa presidenteistämme K.J. Ståhlbergistä, Risto Rytistä, J.K. Paasikivestä ja Urho Kekkosesta.

Essi Renvall oli ensimmäinen suomalainen naisveistäjä, joka kykeni elättämään itsensä ja perheensä taiteellisella työskentelyllään. Hän osoitti, että isot monumentaalityötkään eivät olleet vain miesveistäjien yksinaluetta. Koko uransa ajan Renvall toteutti erilaisia tilaustöitä yksityisille ja julkisille tahoille. Muotokuvien lisäksi hänet tunnetaan värikkäistä piirustuksistaan, monumenteistaan ja mitalitaiteestaan. Renvallin tunnetuin julkinen veistos on Helsingin Eteläsatamassa sijaitseva, vuonna 1968 valmistunut Rauhanpatsas. Hän raivasi taiteilijantyöllään tietä myös tulevalle naisveistäjäpolvelle kuten Eila Hiltuselle ja Laila Pulliselle.

Tampereen taidemuseon ja Oulun taidemuseon yhteistyössä tuottama retrospektiivi on ensimmäinen laaja katsaus Essi Renvallin uraan kuudenkymmenen vuoden ajalta. Näyttely oli kesällä esillä Oulun taidemuseossa hieman erilaisena kokonaisuutena. Yhteistyöhankkeena on valmistunut myös kesällä julkaistu Essi Renvallin elämästä ja tuotannosta kertova kirja, joka vie kuvataiteista ja historiasta kiinnostuneen lukijan aikamatkalle kuvanveistäjän arkeen, maailmanmatkaajan seikkaluihin, aikansa rohkean julkimon vaiheisiin ja ennen kaikkea hänen unohtumattomaan taiteeseensa. Julkaisun on kustantanut Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.


Lisätietoja

Tampereen taidemuseo
sähköposti [email protected]
puhelin 03 5656 6577
avoinna ti - to 9 - 17, pe - su 10 - 18


Teksti Virpi Nikkari