Siirry sisältöön

Taiteilija Markku Salon Tammerkosken kuohu -veistos on uusi Tampereen palkinto

Julkaistu 27.9.2016 10.29

Lasitaiteilija Markku Salo on tehnyt Tampereen kaupungin uuden palkinnon ”Tammerkosken kuohu”, joka luovutetaan vuosittain Tampereen päivänä yhdelle tai useammalle henkilölle Tampereen hyväksi tehdystä työstä.

Tampereen palkinto, Tammerkosken kuohu -lasiveistos
 

Vuodesta 1994 alkaen palkinto on ollut Unto Hietasen "Lähtevät kurjet" -veistos, jonka valmistussarja on loppunut. Markku Salon teos valittiin uudeksi palkinnoksi kaupungin kuvataiteen asiantuntijaryhmän järjestämän kilpailun perusteella.

Ensimmäistä kertaa Salon veistos on esillä 1.10.2016 järjestettävällä Tampereen päivän vastaanotolla, jolla Tampereen kaupunginhallituksen päättämät palkinnot luovutetaan. Tampereen päivän palkinnon saa yksi tai useampi henkilö, ja lisäksi palkitaan Tampereen kaupungin I luokan kultaisella ansiomitalilla enintään viisi henkilöä.

– Tammerkosken kuohu -palkinnossa on kehittyvän Tampereen tunnelmaa, kuin rotvallikiven ja lasin sovittamattomalta tuntuvaa yhteyttä. Tässä perinteitä ja uusia elementtejä yhdistelevässä hengessä me viemme kaupunkia eteenpäin. Teos lepää vahvalla tamperelaisella kivijalalla ja on samalla kuitenkin visuaalisesti kepeä, valmiina kuohumaan kuten me tamperelaiset, arvioi teosta pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Muotoilija, lasitaiteilija Markku Salo (s. 1954, Nokia) valmistui teolliseksi muotoilijaksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1979 ja on toiminut Iittala-Nuutajärvi Oy:n muotoilijana. Vuodesta 1991 lähtien hän on toiminut itsenäisenä taiteilijana. Hän on myös opettanut alaa muun muassa Taideteollisessa korkeakoulussa. Salolla on ollut lähes 40 yksityisnäyttelyä Suomessa ja ulkomailla. Lukuisista palkinnoista tuorein on vuoden 2015 Kaj Franck -muotoilupalkinto. Hän käyttää taiteessaan useita tekniikoita ja materiaaleja, kuten lasia, puuta, kiveä ja metallia. Uusimpia materiaaleja ovat ruostumaton teräs ja pronssi.


Lisätietoja

Anna-Kaisa Ikonen
puhelin 03 5656 6400
sähköposti [email protected]


Teksti Mikko Närhi