Siirry sisältöön

Tuomarinkadun korttelikilpailun voittajaksi Lyhdyt

Julkaistu 30.8.2016 10.47

Tampereen länsiosassa sijaitsevan Tesoman Tuomarinkadun uuden asuinalueen suunnittelukilpailu on ratkaistu. Kilpailuun saatiin kaksi ehdotusta, joista voittajaksi valittiin Master Kodit Oy:n ja Arkkitehtuuri Oy Lehtinen Miettusen ehdotus Lyhdyt. Ehdotuksen pääsuunnittelijana oli arkkitehti SAFA Lasse Lehtinen ja työryhmä, johon kuuluivat arkkitehtiylioppilas Annina Ruuhilahti ja arkkitehti SAFA Sakari Miettunen sekä kuvataiteilija Tuula Lehtinen Frei Zimmer Oy:stä ja taideasiantuntija Heini Orell.

Kilpailun voittaja julkistettiin 29.8.2016 Tampereen Design- ja Arkkitehtuuriviikkojen yhteydessä. Kilpailuehdotukset olivat esillä verkossa ja Tesomalla heinä-elokuussa 2016 kommentteja varten, joita tuli yhteesä 28. Asukkaiden kommentit ehdotuksista noudattelivat pääasiassa tuomariston enemmistön linjaa.

Kilpailun kohteena olivat Tampereen Tesoman Taimiston ja Tuomarinkadun asemakaavaehdotuksen neljä korttelia.

Lyhdyn arviointia

Arviointipöytäkirjan mukaan kilpailuehdotus Lyhdyn keskeisimmät ansiot liittyvät kaupunkikuvallisesti onnistuneen kerrostalon ja rivitalo-tyypin yhdistämisessä niin, että se tuo tiiviiseenkin kaupunkimaiseen asumiseen pientalomaisia aiheita onnistuneesti.

Ehdotuksen tiivis-matala -tyyppinen rakennustyyppi on arkkitehtonisesti mielenkiintoinen, monistettavissa ja sovitettavissa useille alueille sekä kehitettävissä edelleen eri mittakaavoihin. Arkkitehtoninen, raikas ilme ja toteutuskonsepti monipuolisine asuntojakautumineen tuo alueelle toivotun omanlaisen identiteetin, joka houkuttelee ja palvelee eri elämän vaiheessa olevia asukkaita.

Ehdotuksen yhdistelmätalokonsepti ja pihakaturatkaisu antavat mahdollisuuden sekoittuneeseen, erilaisille asukkaille sopivaan kaupunkikylään. Kokonaisuuden arvioidaan istuvan luonnonläheiseen ympäristöön hyvin.

Ehdotus on ylellisen näköinen, mutta pohjat näyttävät selkeiltä ja ehdotus on teknisesti yksinkertainen. Pohjat ovat myös malliltaan haluttuja ja niissä on muuntelumahdollisuuksia. Ehdotuksesta näkee, että taloutta on mietitty suunnitteluvaiheessa.

Ehdotuksessa on esitetty runsaasti yhteistiloja (mm. yhteiset lasipaviljongit), mikä saattaa vaikuttaa asumisen kohtuuhintaisuuteen. Asunnot ovat ehdotuksen mukaan vapaarahoitteisia omistusasuntoja. Asuntotyyppi mahdollistaa jatkokehittämisen ja toivottavaa olisikin tutkia myös muita hallintamuotoja kuin vapaarahoitteisia omistusasuntoja.

Ehdotus antaa lupaavan kuvan taiteen liittymisestä uuteen asuinkortteliin ja värit ovat olennainen osa ehdotuksen arkkitehtuuria. Taide on otettu laajasti huomioon ja integroitu monin tavoin kilpailuehdotukseen, erityisesti talojen piha-alueilla sekä keskusaukion yhteydessä.

Asumiseen liittyvät pihat ja ulko-oleskelutilat sekä niiden toiminnot on pienestä koostaan huolimatta hyvin järjestettyjä, ja niitä voisi yhteispihojen osalta kehittää edelleen.

Ehdotuksessa on paljon yhteisöllisyyttä edistäviä piirteitä.

Tuomarinkadun korttelikilpailun järjestivät Tampereen kaupungin kaupunkikehitys, kiinteistötoimi ja maankäytön suunnittelu yhdessä poikkihallinnollisen Oma Tesoma -hankkeen kanssa.


Lisätietoja

Maankäyttöpäällikkö
Heli Toukoniemi
puhelin 040 806 4007