Siirry sisältöön

Kirjastoautojen viisikymppiset Laikunlavalla

Julkaistu 22.8.2016 10.56

Kesällä tuli kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Tampereen kaupunginkirjaston ensimmäinen kirjastoauto aloitti ajonsa. Virstanpylvästä juhlitaan sunnuntaina 28.8. Laikunlavalla lauluin ja tarinoin.

Tampereen ensimmäinen kirjastoauto otettiin käyttöön 27. kesäkuuta vuonna 1966. Sen jälkeen Tampereen kaupunginkirjastolla on ollut yhteensä yhdeksän kirjastoautoa. Nykyisin autoja on kaksi, vuonna 2002 käyttöön otettu Roosa ja vuonna 2009 ajonsa aloittanut Kustaa.

Tampereen kirjastoautot ovat tuttu näky etenkin lasten parissa: ne pysähtyvät viikoittain noin 30 alakoululla ja lukuisilla päiväkodeilla. Monet lapset saavatkin ensi kosketuksensa kirjaston palveluihin juuri kirjastoautossa.

– Kirjaston ja auton yhdistelmä on lapsista jo itsessään jännittävä. Monet peruskoulun aloittavat saavat kirjastoautosta myös ensimmäisen oman kirjastokortin ja itsenäisen lainauskokemuksen. Syksyisin autoissamme jaetaan kirjastokortti noin 800 ekaluokkalaiselle. Päiväkotien ja koulujen lisäksi kirjastoautot palvelevat iltaan asti noin 100 pysäkillä, joista monella nimenomaan lapsiperheet ovat keskeisin asiakasryhmä, osastonjohtaja Ville-Pekka Nummi sanoo.

Koko perheen juhla

Kirjastoautojen 50-vuotista taivalta juhlitaan yhdessä asiakkaiden kanssa Laikunlavalla sunnuntaina 28.8. klo 15–17. Koko perheen tapahtumassa esiintyvät suosittu tamperelainen lastenmusiikkiduo Höpinätötterö ja SirkusRakkausPumPum, joka tarjoaa vieraille improvisoituja lauluja lapsista, kirjoista ja kirjastoautoista, mainioita tarinoita sekä lämpimiä halauksia.

Juhlaan on vapaa pääsy. Paikalla ovat myös itseoikeutetusti myös kirjastoautot Kustaa ja Roosa, joten kirjastokortti kannattaa ottaa mukaan matkaan.

Kirjastoautot Tampereella 50 vuotta -tapahtuma su 28.8. klo 15–17, Laikunlava
Klo 15 Tilaisuuden avaus, kirjastopalvelujohtaja Pirkko Lindberg
Klo 15–16 Höpinätötterö
Klo 16–17 SirkusRakkausPumPum – Lepakko ja ystävät

Metsoa juhlitaan ensi vuonna

Myös pääkirjasto Metson avaamisesta tuli elokuun 21. päivä kuluneeksi 30 vuotta. Juhlallisuuksia on kuitenkin luvassa vasta ensi vuonna, kun pääkirjaston mittava remontti valmistuu. Syksyllä 2017 Tampereen kaupunginkirjasto juhlii yhdessä kaupunkilaisten kanssa sekä uutta pääkirjasto Metsoa että satavuotiasta Suomea.



Lisätietoja

Kirjasto- ja kansalaisopistoyksikön johtaja
Pirkko Lindberg
puhelin 0400 985 991
sähköposti [email protected]

Palvelupäällikkö
Ville-Pekka Nummi
puhelin 040 774 7033
sähköposti [email protected]


Teksti Emma Salmi