Siirry sisältöön

Vanha kirjastotalo muuttuu kulttuurin taloksi

Julkaistu 4.8.2016 15.09

Vanhan kirjastotalon uudistaminen kulttuurin käyttöön on tarkentunut ja hankkeen suunnittelu etenee. Tampereen kaupunginhallitus käsittelee maanantaina 8.8.2016 Vanhan kirjastotalon toiminnallisen uudistamisen hankesuunnitelmaa. Hanketta esitetään jatkettavaksi toteutussuunnitteluun.

Keskustorin kupeessa sijaitsevaa Vanhaa kirjastotaloa uudistetaan, jotta kulttuurin toimitilat ja toiminnot saataisiin helposti saavutettaviksi keskeiselle paikalle ja mahdollisimman kattavasti saman katon alle. Muutosten myötä kiinteistö saadaan arvoiseensa laajempaan käyttöön ja samalla voidaan luopua ulkopuolelta vuokratuista tiloista. Vuonna 1925 rakennettu Vanha kirjastotalo on luokiteltu rakennus- ja kulttuurihistoriallisesti erittäin merkittäväksi rakennukseksi.

Vanhaan kirjastotaloon siirtyvät kaupungin toiminnoista Finlaysonin alueella sijaitseva Lastenkulttuurikeskus Rulla, Tuomiokirkonkadulla sijaitseva Maahanmuuttajainfo Mainio sekä Puutarhakadulla sijaitseva kulttuuripalvelujen hallinto. Yhdistystoimijoista tiloihin on todennäköisesti siirtymässä ainakin Monitoimitalo 13:ssa sijaitseva Pispalan Sottiisin toimisto sekä Suvantokadulla sijaitsevan Kansainvälisen toimintakeskuksen toimintoja.

Alimpaan kerrokseen sijoittuu Lastenkulttuurikeskus Rullan yleisölle avoimia tiloja ja Rullan henkilöstön työskentelytiloja. Tiloja hyödynnetään mahdollisimman monipuolisesti myös muiden toimijoiden tapahtumatoiminnassa.

Pääsisäänkäyntikerrokseen eli toisen kerroksen aulaan on tulossa neuvontapiste, josta saa tietoa kaupungin kulttuuritarjonnasta. Tähän kerrokseen sijoittuu myös pieni kahvila. Sisäänkäynnin esteettömyyttä parannetaan siten, että ulkoportaikon lisäksi sisään pääsee myös hissillä. Luentosalia hieman pienennetään, mutta kaksi erillistä näyttelytilaa säilytetään ennallaan.

Kolmannen ja neljännen kerroksen tilat säilyvät pääosin entisellään toimisto- ja kokouskäytössä. Vakituisten toimistotilojen lisäksi kolmanteen kerrokseen avataan kansainvälistä toimintaa järjestävien yhdistysten toiveesta isompi tila avoimelle kohtaamis- ja työskentelytilalle. Musiikkisali ja sen tukitilat säilyvät ennallaan ja ovat edelleen käytettävissä sekä talon omille että ulkopuolisille käyttäjille.

Ullakolla ja kellarissa on talotekniikkaan liittyviä tiloja sekä henkilökunnan sosiaalitiloja ja varastotilaa.

Hankesuunnitelmassa muutostöiden kustannusarvio on noin 3,17 miljoonaa euroa. Eri toimintojen siirtyessä Vanhalle kirjastotalolle yhteenlaskettujen tilojen määrä ei juurikaan tule lisääntymään. Rakennuksen huoneistoala on yhteensä 2955 neliömetriä.

Toteutussuunnittelu alkaa välittömästi hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen. Se tuodaan luottamuselinten hyväksyttäväksi joulukuussa 2016. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa vuoden 2017 alussa. Suunnitelmien mukaan rakennus voidaan ottaa käyttöön huhtikuussa 2018.


Lisätietoja

Sivistyspalvelujen johtaja
Lauri Savisaari
puhelin 040 801 6081
sähköposti [email protected]

Kiinteistöjohtaja
Virpi Ekholm
puhelin 0400 205 044
sähköposti [email protected]


Teksti Aila Rajamäki