Siirry sisältöön

Tampereen uimavesien lämpötiloja ja levätietoja voi nyt seurata uudesta karttapalvelusta

Julkaistu 20.6.2016 9.00

Tampereen uimarantojen uimavesien ajantasaisia lämpötiloja voi nyt seurata uudesta mSwim-palvelusta. Karttapohjaisesta sovelluksesta saa myös tietoa uimarantojen sinilevätilanteesta. Lämpötila- ja leväpalveluun pääsee sivulta www.tampere.fi/uimarannat.

Pyynikin uimarannalla
 

Uimavesien lämpötila- ja sinilevätiedot päivittyvät mSwin-palveluun tiheimmin vilkkaimmilta rannoilta, mutta myös pienemmiltä uimapaikoilta aina sitä mukaan, kun niissä käydään tarkastuksilla. Jos rannalla havaitaan sinilevää, rannan sijaintipallukka kartalla on keltainen (vähän levää) tai punainen (paljon levää). Jos levää ei havaittu, pallukan väri on vihreä. Myös rannalle laitetaan aina varoituskyltti, jos levää on havaittu.

Tampereella on 14 uimarantaa ja 16 uimapaikkaa. Tietoa karttapalveluun tuottaa Tampereen Infra, joka tekee säännöllisiä tarkastuksia. Tarkastuksilla seurataan rantojen varustusten kuntoa, siisteyttä sekä veden lämpötilaa ja sinilevää. Sinilevää seurataan aistinvaraisesti.

Vilkkaimmilla rannoille on palkattu kesäsiistijöitä, jotka myös lähettävät uimavesien lämpötila- ja levätietoja mSwim-karttapalveluun. Siistimistyötä tekevää henkilökuntaa on Alasjärven, Onkiniemen Elianderin, Hervantajärven, Kaukajärvi-Riihiniemen, Suolijärven, Suomensaaren, Tahmelan ja Tohlopin uimarannoilla maanantaista torstaihin klo 9 – 17 ja perjantaisin klo 9 – 15.15. Ainoastaan Pyynikin rannalla on hengenpelastustaitoiset valvojat arkisin klo 10 – 20.

Lisäksi Tampereen kaupungin viranomaispalvelujen ympäristönsuojeluyksikkö osallistuu Suomen ympäristökeskuksen Syken valtakunnalliseen leväseurantaan tarkkailemalla kerran viikossa Rauhaniemen, Onkiniemen Elianderin, Rantaperkiön, Pyynikin, Tohloppi uuden ja Kaukajärven soutustadion rantojen levätilannetta. Tiedot toimitetaan Sykelle ja järviwikiin www.jarviwiki.fi, josta voi myös seurata levätilannetta.

Tampereen, Kangasalan, Pälkäneen, Oriveden, Juupajoen, Valkeakosken, Akaan ja Urjalan uimarantojen vedenlaatua valvoo Tampereen kaupungin viranomaispalvelujen seudullinen ympäristöterveysyksikkö. Uimarannoilta otetaan kesäisin 3-4 uimavesinäytettä uimarannan kävijämäärien mukaan. Uimavesinäytteistä tutkitaan veden hygieeninen laatu eli suolistoperäisten bakteerien määrä laboratoriossa. Tampereella uimarantakäynnit tekee ja vesinäytteet ottaa Tampereen Infra. Tulokset viedään rannoille ja Tampereen kaupungin verkkosivuille.


Lisätietoja

Työpäällikkö
Pentti Katajisto
puhelin 050 521 5009


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen