Siirry sisältöön

Liikennettä rauhoitetaan Tampereella

Julkaistu 14.6.2016 20.19

Liikenteen rauhoittamispolitiikkaa on päivitetty Tampereella. Yhdyskuntalautakunta hyväksyi tiistaina 14.6.2016 suunnitelman liikenneriskien pisteytyksen laajentamisesta tonttikaduille. Myös suojateiden turvallisuutta kohennetaan.

Yhdyskuntalautakunta hyväksyi esityksen nopeusrajoitusjärjestelmästä siten, että siitä pyydetään vielä lausuntoja sekä järjestetään suunnitelmasta yleisötilaisuus elokuussa, minkä jälkeen asia tuodaan syyskuussa uudelleen päätettäväksi. Suunnitelman mukaan nykyisin 40 kilometriä tunnissa olevat nopeusrajoitukset pudotetaan kantakaupungin asuinalueilla pääsääntöisesti 30:een.

Tampereella kuntalaisten tekemiä liikenteen rauhoittamisaloitteita on pisteytetty nykyisellä menetelmällä vuodesta 2002 alkaen. Uudistetussa pisteytyksessä painotetaan jalankulkijoille ja pyöräilijöille tapahtuneita, loukkaantumiseen johtaneita onnettomuuksia ja liikenteen käyttämiä todellisia ajonopeuksia. Lisäksi arvioidaan liikenneympäristön riskejä myös tonttikaduilla, kun aiemmin tämä arvio tehtiin vain pääkaduille. Jalankulun ja pyöräilyn nykyisten järjestelyjen riittävyys pisteytetään.

Pisteytys kertoo, kuinka suuri onnettomuusriski on tai onko sitä. Jos liikenteen rauhoittamistarve todetaan, kohde siirtyy jatkosuunnitteluun. Siinä arvioidaan sopiva rauhoittamistoimenpide ja toteuttamismahdollisuudet.

Lähes joka kolmas onnettomuus tapahtui tonttikaduilla. Kadun nopeusrajoitus oli yleensä 40 tai 50 km/h jalankulkijoille ja pyöräilijöille tapahtuneissa onnettomuuksissa ja selkeästi yleisin tapahtumapaikka oli suojatie.

Suojateiden turvallisuuden parantamiseksi on esitetty toimenpideohjelma vuodelle 2016. Toimenpideohjelman toteuttamiskustannukset ovat 500 000 euroa. Ohjelmaan saadaan mukaan arviolta 60 - 70 kappaletta suojateitä.


Lisätietoja

Puheenjohtaja,
Apulaispormestari
Pekka Salmi
puhelin 050 565 8898

Suunnittelupäällikkö
Ari Vandell
puhelin 040 564 4518


Teksti Anna-Leea Hyry