Siirry sisältöön

Ron Mueckin näyttely on avautunut Sara Hildénin taidemuseossa

Julkaistu 3.6.2016 17.00

Sara Hildénin taidemuseon kesänäyttelyn taiteilija on yksi aikamme merkittävistä kuvanveistäjistä, Ron Mueck. Hänen teoksiaan ei ole koskaan aiemmin esitelty Pohjoismaissa.

Ron Mueck: A Girl | Tyttö (2006). The National Galleries of Scotland. Kuva: Jussi Koivunen
 

Ron Mueck syntyi vuonna 1958 Melbournessa, Australiassa. Hän oppi kädentaidot saksalaissyntyisiltä vanhemmiltaan, jotka olivat molemmat nukentekijöitä. Ennen taiteilijanuraansa Mueck toimi nukentekijänä sekä valmisti fotorealistisia hahmoja filmi- ja mainosteollisuuden käyttöön. Taiteellisessa työssään hän hyödyntää näitä taitoja. Hänellä ei ole muodollista taidekoulutusta.

Mueck tunnetaan teknisesti taitavana kuvanveistäjänä, jonka teokset saavat katsojissa aikaan välittömän tunnereaktion. Hän hyödyntää kuvanveiston perinteisiä ilmaisukeinoja ja kuvaa hahmonsa hätkähdyttävän realistisesti, mutta aina luonnollisesta koosta poikkeavassa mittakaavassa: joko monumentaalisen suurina tai pienoisveistoksina. Tämän lisäksi hänellä on kyky sisällyttää kohteisiinsa inhimillisten kokemusten liikuttavuus, minkä johdosta katsojat viipyvät teosten äärellä pidempään. Ilmeet, eleet ja asennot välittävät tunnetiloja, joihin katsoja voi samastua.

Taiteellisen läpimurtonsa Mueck teki 1997, jolloin hänen pienoisveistoksensa Dead Dad nousi huomion keskipisteeksi taiteenkeräilijä Charles Saatchin järjestämässä Sensation-näyttelyssä Lontoossa. Kansainvälisen taideyleisön tietoisuuteen Mueck nousi vuoden 2001 Venetsian biennaalissa, jossa oli esillä hänen monumentaalinen veistoksensa Boy.

Mueckin aiheet ovat kaikessa universaalisuudessaan hyvin yksityisiä: ihmisen ajatukset ja tunteet, joita ei lausuta ääneen. Aiheet hän poimii joko mielikuvituksestaan tai ohikiitävistä havainnoistaan.

Mueckin teoksia on esitelty museoiden ja gallerioiden näyttelyissä eri puolilla maailmaa ja niitä kuuluu lukuisiin julkisiin kokoelmiin. Viimeisin suuri kiertonäyttely alkoi vuonna 2013 Fondation Cartier pour l’art contemporain -museosta Pariisista ja jatkoi Buenos Airesiin, Rio de Janeiroon ja São Paoloon.

Mueckin kokonaistuotanto käsittää vain noin neljäkymmentä teosta. Sara Hildénin taidemuseossa nähdään kymmenen veistosta vuosilta 1997–2013, joiden lisäksi esille tulee taiteilijan työskentelystä kertova valokuvasarja sekä Gautier Deblonden elokuva Still Life: Ron Mueck at Work. Näyttely jatkaa museon kansainvälisten taiteilijoiden ja erityisesti nykykuvanveistäjien esittelyä.

Näyttely on esillä 16.10.2016 asti. Museo on avoinna ma–su 10–18, syyskuusta alkaen ti–su 10–18, suljettu juhannuksena 24.–26.6.


Teksti Anne Kauramäki

Kuvat Ron Mueck: A Girl | Tyttö (2006). The National Galleries of Scotland. Kuva: Jussi Koivunen