Siirry sisältöön

Rukkamäenpuiston arvoniitty on taas kesän lammaslauman hoidossa

Julkaistu 16.5.2016 12.00

Lammaskatras laiduntaa tulevanakin kesänä Rukkamäenpuiston arvoniityllä. 17 lammasta saapuu Tampereelle Ylätalon luomutilalta Hämeenkyröstä 17.5.2016 puolen päivän aikoihin. Määkijät ovat uuhia eli naaraspuolisia, ja ne ovat suomalaisten alkuperäisrotujen lampaita. Laumasta löytyy ruskeita, mustia ja harmaita lampaita.

Lammaslauma Rukkamäenpuistossa
 

Rukkamäen arvoniitty sijaitsee Peltolammilla Rukkamäentien ja junaradan varressa, Peltolammin koulua vastapäätä. Laidunnuksen tavoitteena onkin säilyttää avointa viljelymaisemaa ja lisätä luonnon monimuotoisuutta sekä tarjota elämyksiä asukkaille. Viime vuonna lammaslaidunnus onnistui hyvin. Laidunnuksen myötä niityn kasvillisuus on alkanut monipuolistua. Lupiinit ovat jo kadonneet laitumelta, ja perinteiset niittykasvit ovat saaneet lisää elintilaa. Niityllä on pidetty myös lupiinitalkoita. Rukkamäenpuistoa on hoidettu lammasvoimin kesästä 2013 alkaen.

Eväät, herkut ja lupiini eivät sovellu lampaiden ruoaksi

Aitaukseen on kiinnitetty infotauluja, joissa kerrotaan laidunnuksen pelisäännöistä. Lampaita voi rapsuttaa aidan takaa, mutta aitaus on vain eläinten käytössä. Lampaiden hyvinvointia tarkkaillaan laidunnuksen aikana säännöllisesti. Eläinten ruokavalioon kuuluvat ruohot ja pensaat, puhdas vesi ja kivennäinen. Ruohoja voi tarjota lampaille aidan raosta, mutta ei kuitenkaan lupiinia, se on myrkyllistä. Lampaiden ruokkiminen omilla eväillä kuten leivällä on ehdottomasti kielletty, jotta lampaat pysyvät terveinä.


Lisätietoja

Työpäällikkö
Teemu Kylmäkoski
puhelin 040 801 6376

Ylätalon tila:
Oiva Mäenpää
puhelin 050 560 0303

Maisema-asiantuntija
Riikka Söyrinki
puhelin 040 744 7231Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen

Kuvat Riikka Söyrinki