Siirry sisältöön

Tampereen kaupunkiseudulla otetaan käyttöön innovaatioseteli

Julkaistu 13.5.2016 10.21

Tampereen kaupunkiseutu ottaa ensimmäisenä Suomessa käyttöön innovaatiosetelin. Setelillä halutaan madaltaa pk-yritysten kynnystä käyttää innovaatio-, kansainvälistymis- ja kasvupalveluita.

Innovaatioseteliä pilotoidaan Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy:n koordinoimassa hankkeessa. Hankkeessa setelille rakennetaan toimiva digitaalinen palvelualusta ja testataan sen käyttöä käytännössä.

- Olemme innoissamme päästessämme pilotoimaan työkalua, jolla yrittäjälle annetaan mahdollisuus itse valita haluamansa palveluntuottaja ja antaa läpinäkyvästi palautetta saamastaan palvelusta, Innovaatioseteli-hankkeesta vastaava Tredea Oy:n kehityspäällikkö Niina Immonen iloitsee.

Setelille rakennettava digitaalinen palvelualusta mahdollistaa sen, että yrittäjä voi asioida helposti ja nopeasti ilman turhaa byrokratiaa.

- Käytännössä yrittäjä saa joustavasti tarpeeseensa parhaiten sopivan palvelun, ja erityisesti T,K&I-toimintoihin liittyvät palvelumarkkinat kehittyvät aidosti. Seteliä käyttäviltä yrityksiltä, palveluntuottajilta, hallinnoijilta ja sidosryhmiltä kerätään palautetta ja palvelua kehitetään sen perusteella, Immonen selventää.

Hankkeessa kehitettäviä toimialoja ovat älykäs liikkuminen, hyvinvointi, uudistuva teollisuus sekä älykkääseen kaupunkikehittämiseen tarjottavien uusien ratkaisujen edistäminen. Setelillä pyritään tukemaan digitalisaatiota ja esimerkiksi Internet of Things ja Internet of Everything -teemojen huomioon ottamista setelillä ostettavissa palveluissa.

- Setelillä tuetaan pk-yritysten sellaisten ensimmäisten kehitysaskelien ottamista, jotka eivät ole päällekkäisiä muille julkisille yrityspalveluille. Oleellista on, että setelillä tuetun palvelun tulee tarjota yritykselle merkittävä askel uuteen, Immonen kertoo.

Ensimmäiset innovaatiosetelit on tarkoitus myöntää marraskuussa 2016. Vuonna 2016 myönnettävän tuen määrä tulee olemaan 100 000 euroa, ensi vuonna 400 000 euroa ja vuonna 2018 100 000 euroa. Onnistuneen pilotin jälkeen innovaatiosetelille toivotaan pysyvä paikka yrityskehittäjien työkalupakkiin niin seudullisesti kuin valtakunnallisestikin.

Innovaatioseteli-hanke kestää vuoden 2018 puoleen väliin ja sen kokonaiskustannusarvio on 1 466 737 euroa. Euroopan aluekehitysrahaston ja valtion osuus on 880 042 euroa ja kuntarahoituksen 586 695 euroa. Pirkanmaan liitto rahoittaa hanketta Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 -rakennerahasto-ohjelmasta. Innovaatioseteli-hankkeella halutaan tehdä yhteistyötä TEM:n kanssa liittyen yrityspalvelujen kansalliseen kehitystyöhön.

Lisätietoja:
Kehityspäällikkö, Yrittäjyysympäristötiimin vetäjä Niina Immonen
Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy
[email protected]
puh. 040 821 5113


Teksti Sari Mäkelä