Siirry sisältöön

Raidekaupunki kohoaa näyttelyksi Finlaysonilla

Julkaistu 20.4.2016 10.00

Raitiotie on tuomassa uuden ajan joukkoliikenteeseen, mutta ratikkareitistä tulee myös kaupungin kasvun valtasuoni. Perjantaina 22.4. kello 13 avautuu yleisölle Kaupunki raiteilla -näyttely, jossa esitellään kaupungin maankäyttösuunnitelmia ja rakentamiskohteita ratikkareitin varrelta. Näyttely on avoinna Finlaysonin Galleria Nottbeckissa 5.6.2016 saakka. Näyttely on avoinna ti-pe klo 13-18 ja la klo 12-16 ja lisäksi kahtena sunnuntaina 22.5. ja 5.6. klo 12-16 Yleisöopastuksia on keskiviikkoisin klo 16.30.

Raitiovaunut Hämeenkadulla, kuva: Tampereen kaupunki/Sito Oy.
 

Tampere elää ainutkertaisessa kehitysvaiheessa. Näköalaan piirtyy todellinen joukkoliikennekaupunki, jossa asukas ja vierailija voi tehdä aitoja valintoja millä haluaa matkansa kaupungissa ja kaupunkiseudulla taittaa. Sitä varten kaupunkiympäristön tulee olla sellainen että siinä liikkuu mielellään, myös kävellen. Raitiotien rakentamisesta päättää kaupunginvaltuusto ensi syksynä.

Näyttelyssä esitellään Tampereen kaupungin tekemiä suunnitelmia ja rakennushankkeita raitiotielinjolla. Osa niistä on laajoja kaupunkikehittämishankkeita, osa yksittäisiä rakennushankkeita - vaikkapa tuleva maauimala on ratikalla saavutettavissa. Reitin eteläiseen päätteeseen on suunnitteilla uusi Hervantajärven asuinalue. Hakametsän ja Sammonkadun itäpään alue uudistuu lähivuosina. Taysin alueelle rakennetaan parhaillaan laajasti uutta, ja myös keskussairaalaan pääsee tulevaisuudessa ratikalla.

Keskustassa on meneillään useita mittavia kehittämishankkeita. Raitiotien ensimmäisen vaiheen päätepysäkki on Pyynikintorilla. Raitiotie uudistaa Pirkankatua, Hämeenkatua ja Itsenäisyydenkatua. Raitiotie kulkee esimerkiksi Keskustorin ja Asemakeskuksen kautta sekä läheltä Areenaa.

Toisessa vaiheessa raitiotie jatkuu lännessä Lielahteen ja Lentävänniemeen saakka. Läntisen reitin varrella Hiedanrantaan saadaan uudenlainen asuinalue, joka on erityisesti joukkoliikenteellä saavutettavissa Alueesta järjestetään kansainvälinen suunnittelukilpailu tänä vuonna.

Huomenta kaupunkiin - puhutaan suunnittelusta 23.4.

Näyttelyn avaus on ajoitettu Arkkitehtipäiville, jotka pidetään Tampereella 22.-23.4.2016. Ammattilaispäiviin liittyy kaupunkilaisille avoin Huomenta kaupunkiin! -paneelikeskustelu 23.4. klo 10-12. Finlaysonilla, Työväenmuseo Werstaalla.

Keskustelussa katseet zoomataan Tampereen päivänpolttaviin kaupunkisuunnittelukohteisiin. Mitä kasvavassa suomalaisessa kaupungissa tapahtuu ja mikä on kaupunkisuunnittelun rooli?

Keskustelemassa ovat Sanna Marin, Juha Kostiainen, Jorma Mukala, Pasi Mäenpää, Johanna Palomäki ja Jouni Wallander.

Kaupunki liikkeessä - TamSAFAn arkkitehtuurinäyttely

Finlaysonin Galleria Nottbeckissa on myös esillä Tampereen seudun arkkitehtien, TamSAFA:n, Kaupunki liikkeessä - arkkitehtuurinäyttely, joka esittelee läpileikkauksen tamperelaisten arkkitehtien ajankohtaisista suunnitteluhankkeista. Näyttely on auki samoina aikoina kuin raitiotienäyttely.

Tampereella on koulutettu jo vuosikymmeniä yliopistotason arkkitehtejä, jotka laaja-alaisen tutkinnon pätevöittämänä työskentelevät niin kaupunki- kuin rakennussuunnittelun sekä opetuksen ja tutkimuksen parissa.

Digitaalinen näyttely on koostettu vaihtuvien kuvien sarjasta, joka sisältää laidasta laitaan suunnittelutöitä: aluekehityshankkeita, restaurointi- ja korjauskohteita sekä asuin-, liike- ja julkistilojen uudisrakennushankkeita.

Galleria Nottbeckin osoite on Satakunnankatu 18, Finlayson / Media 54.


Lisätietoja

Kaupunki raiteilla -näyttely/Tampereen kaupunki:
Asemakaavapäällikkö
Hanna Montonen
puhelin 040 801 6952

Keskustahanke:
Hankekehityspäällikkö
Minna Seppänen
puhelin +358 40 150 9857

Paneeli/Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:
Tiedottaja
Päivi Virtanen
puhelin 050 570 4180

TamSAFAn näyttely:
Puheenjohtaja
Eeva Korhonen
puhelin 040 672 5559


Teksti Anna-Leea Hyry