Siirry sisältöön

Kansallisesta kaupunkipuistosta pidetään yleisötilaisuus 14.4. Werstaalla

Julkaistu 11.4.2016 12.43

Tampereella selvitetään kansallisen kaupunkipuiston perustamisen edellytyksiä ja vaikutuksia, ja selvitystyö alkaa olla loppusuoralla. Hanketta esitellään vielä yleisötilaisuudessa, joka pidetään torstaina 14.4. 16.45‐18.45 Työväenmuseo Werstaan auditoriossa, Väinö Linnan aukio 8. Paikalla ovat kaupungin ja ympäristöministeriön edustajat.

Kaupunkipuistoon kuuluisivat kaupungin keskeiset maisemat, puistot, kulttuuriympäristöt ja luontoalueet, joita halutaan säilyttää ja vaalia tuleville sukupolville. Kansallisen kaupunkipuiston kriteerit on määritelty maankäyttö‐ ja rakennuslaissa. Puiston on alettava ydinkeskustasta, sen on oltava riittävän laaja ja eheä, ja alueiden tulee olla kaavoituksella turvattuja.

Tampereelle kansallista kaupunkipuistoa on hahmoteltu Tampereen tarinan pohjalta. Tampereen tarina kertoo teollisuuskaupungin synnystä harjujen ja järvien solmukohtaan. Tampereen tarina -julkaisu valmistui vuonna 2015 ja on osa kaupunkipuiston tarveselvitystä. Selvitystyön loppuvaiheessa on puntaroitu kaupunkipuiston vaikutuksia muun muassa maankäyttöön ja kartoitettu eri kaupunkien kokemuksia kaupunkipuistoista. Kaupunkipuistosta on kysytty kaupunkilaisten näkemyksiä mm. Valma-valmistelufoorumissa. Tarveselvitys valmistuu kesään mennessä.

Kaupunginhallitus päättää, haetaanko Tampereelle kansallisen kaupunkipuiston statusta, ja tavoitteena on, että päätös saataisiin kesän aikana. Puiston perustamisesta päättää ympäristöministeriö kaupungin hakemuksen pohjalta. Suomeen on perustettu tähän mennessä kahdeksan kansallista kaupunkipuistoa Ne sijoittuvat Hämeenlinnaan, Heinolaan, Poriin, Hankoon, Porvooseen, Turkuun, Kotkaan ja Forssaan.

OHJELMA
16.45 Kahvit
17.00 Tilaisuuden avaus, apulaispormestari Pekka Salmi
17.05 Katsaus Suomen kansallisiin kaupunkipuistoihin, ympäristöneuvos Jukka‐Pekka Flander
17.25 Tampereen kansallisen kaupunkipuiston tarveselvitys, johtava erikoissuunnittelija Ranja Hautamäki
17.50 Keskustelu
18.45 Tilaisuus päättyy


Lisätietoja

Johtava erikoissuunnittelija
Ranja Hautamäki
puhelin 050 406 7184

Yleiskaavapäällikkö
Pia Hastio
puhelin 040 801 6917


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen