Siirry sisältöön

Hallituksen päätös edistää ratkaisevasti raidehankkeen toteutumista

Julkaistu 5.4.2016 21.45

Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen iloitsee siitä, että hallituksen kehysriihi näytti vihreää valoa Tampereen raitiotiehankkeelle. Ikosen mukaan päätös edistää ratkaisevasti raitiotiehankkeen toteutumista, sillä Tampereen kaupunginvaltuuston yksi ehto hankkeelle on ollut valtion mukaantulo.

Raitiovaunut Hervannan valtaväylällä, kuva: Tampereen kaupunki/Ramboll Finland Oy.
 

- Nyt hankkeen valmistelu voi jatkua täydellä teholla. Tavoitteemme on, että ensi lokakuussa valtuusto voi tehdä päätöksen ratikan rakentamisesta ja rakennustyöt voisivat alkaa ensi keväänä, Ikonen sanoo.

Ikosen mukaan päätös osoittaa, että valtio haluaa noudattaa Tampereen kanssa tekemiään sitoumuksia, kuten maankäytön ja liikenteen aiesopimusta, jossa raitiotie on joukkoliikenteen perusratkaisu. Kaupunki puolestaan kaavoittaa hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrelle runsaasti uusia asuntoja ja palveluja. Raitiotien varrella on noin 20 vuoden asuntotuotannon potentiaali.

- Kehysriihen linjaus tukee suurten kaupunkiseutujen kestävää kehitystä. Tampereen seutu kasvaa noin 4000 asukkaalla vuodessa. Maan toisen kasvukeskuksen kehittäminen hyödyttää koko maata. Valtiokin saa sijoituksensa vuosien varrella monin verroin takaisin kasvavina verotuloina, Ikonen sanoo.

Tampereen raitiotie yhdistää Hervannan ja keskussairaalan sekä Lentävänniemen ja Lielahden alueet kaupungin keskustaan. Kahden linjan pituus on yhteensä 23 kilometriä.

Raitiotien kustannusarvio on 250 miljoonaa euroa, josta valtion osuus on 30 prosenttia ja kaupungin osuus 70 prosenttia. Lisäksi kaupunki hankkii kaluston, jonka kustannusarvio on 83 miljoonaa euroa.

Raitiotien rakentamissuunnitelma valmistuu kesän aikana ja kaupunginvaltuusto tekee lopullisen päätöksen rakentamisesta lokakuussa 2016. Rakennustyöt voivat alkaa keväällä 2017 ja ensimmäinen osuus Hervannasta keskustaan ja keskustasta yliopistolliseen keskussairaalaan voidaan avata liikenteelle vuonna 2021.

Raitiotien toteutuksesta vastaa allianssi, jonka osapuolia ovat Tampereen kaupunki, VR Track Oy, YIT Rakennus Oy, Pöyry Finland Oy ja Ratatek Oy. Kaluston hankinnasta on parhaillaan käynnissä kilpailutus. Jos Tampereen raitiotie toteutuu, tulee Tampereesta Suomen toinen ja Pohjoismaiden kahdeksas raitiotiekaupunki.


Lisätietoja

Ympäristö- ja kehitysjohtaja
Kari Kankaala
puhelin 050 351 3020
sähköposti [email protected]


Teksti Aila Rajamäki