Siirry sisältöön

@Tampere #home? -museopalveluja yhdessä turvapaikanhakijoiden kanssa

Julkaistu 22.3.2016 8.57

Tampereen museoiden kokoelmapalvelut, Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusyksikkö TAITE ja Postimuseo saivat Museovirastolta 45 000 € innovatiivista avustusta @Tampere #home? -hankkeeseen. Sen tavoitteena on museoiden kokoelmien kulttuuriperinnön vaikuttavuuden lisääminen ja uusien toimintatapojen kokeilu yhdessä turvapaikanhakijoiden kanssa.

Avustus mahdollistaa erilaisten toimintamallien pilotoinnin Tampereen museoissa tilanteessa, jossa turvapaikanhakijat muodostavat uuden asiakasryhmän. Haemme tapoja luoda yhteisyyttä erilaisista elämäntilanteista tulevien, eri-ikäisten, eri paikoissa kasvaneiden, eri äidinkieltä puhuvien, erilaisia kokemuksia omaavien ihmisten kanssa. Tämän vuoden keväästä alkaen dokumentoidaan turvapaikanhakijoiden elämää osallistavin menetelmin, toteutetaan valokuvaustyöpajoja, seurataan postikorttien matkaa Suomesta maailmalle ja järjestetään instakävelyitä turvapaikanhakijoiden uudessa kotiympäristössä. Hankkeen kesto on yksi vuosi.

Hankkeen merkitys on kahdensuuntaista: museon kokoelmiin tallennetaan turvapaikanhakijoista ja heidän arjestaan Pirkanmaalla ja Tampereella kertovaa materiaalia ja toisaalta luodaan uusia kumppanuuksia, kokeillaan osallistavia menetelmiä kokoelmatyössä ja yhteisöllistä toimintaa sosiaalisessa mediassa turvapaikanhakijoiden arjessa. Samalla museoiden kokoelmiin tallennetaan uusin menetelmin nyt käynnissä oleva historiallinen murros, lokaalin ja globaalin leikkauskohta.


Lisätietoja

Tampereen museot, Kokoelmayksikkö
Kokoelmapäällikkö
Marja-Riitta Kela
puhelin +358407615905
sähköposti [email protected]

Postimuseo
museolehtori
Elina Eerola
puhelin 040 562 4453
sähköposti [email protected]

Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE
Projektisuunnittelija
Tiina Piispanen
puhelin 041 730 8681
sähköposti [email protected]


Teksti Riitta Kela