Siirry sisältöön

Virtsatietulehdusepäilyyn tarjolla apua sähköisen lomakkeen välityksellä

Julkaistu 24.2.2016 11.28

Tampereen kaupungin sähköisiä terveyspalveluja täydennetään kyselylomakkeella, jonka välityksellä virtsatietulehdusta epäilevä nainen saa nopean avun tulehduksen hoitoon tai ohjeet seurantaan.

- Virtsatietulehdukset ovat sangen yleisiä. 18- 65-vuotiaiden perusterveiden naisten tulehdus voidaan tunnistaa kyselylomakkeen avulla tehtävällä haastattelulla ja hoitaa saatujen tietojen perustella ilman virtsa- ja muita tutkimuksia, kertoo apulaisylilääkäri Sari Torkkeli Tampereen kaupungin avopalveluista.

Virtsatietulehduksen oireita selvittelevä esitietolomake on Tampereen kaupungin verkkosivulla sähköisissä palveluissa osoitteessa www.tampere.fi/soteasiointi

Lomake lähetetään sähköisesti

Asiakas täyttää esitietolomakkeen, jossa häneltä kysellään tautiin tyypillisesti liittyvistä virtsatietulehduksen oireista. Kysymyksiin vastattuaan hän lähettää lomakkeen sähköisesti terveyspalvelujen neuvontaan. Siellä sairaanhoitaja käy lomakkeet läpi arkipäivisin kello 7- 13.

Jos kyselyn perusteella oireet sopivat vitsatietulehdukseen, tiedot välitetään oman terveysaseman lääkärille.

Terveysasemalla asiakkaalle tehdään lääkitystä varten sähköinen resepti, josta asiakas saa tiedon tekstiviestillä. Voi myös olla, että oireita voidaan jäädä seuraamaan ja asiakasta ohjeistetaan tekstiviestillä seurantaan. Tarvittaessa voidaan sopia myös uudesta yhteydenotosta.

Jos oireet viittaavat vakavampaan sairauteen tai muuten näyttää siltä, että lisäselvittelyt ovat tarpeen, terveyspalvelujen neuvonnan sairaanhoitaja soittaa asiakkaalle ja varaa ajan lääkärille.

Jotta tekstiviestit ohjautuvat asiakkaalle, on tärkeää, että potilastietojärjestelmässä on asiakkaan puhelinnumero oikein. Oman puhelinnumerotiedon voi tarkistaa esimerkiksi sähköisen asioinnin portaalissa kohdassa omat tiedot www.tampere.fi/soteasiointi.

Esitietolomakkeita ei tarkisteta iltaisin eikä viikonloppuisin. Silloin virtsatietulehdusepäilystä voi soittaa terveyspalvelujen neuvontaan 03 100 23 ja saada sieltä tarpeellista ohjeistusta.

Virtsarakkotulehdukset ovat hengitystieinfektioiden jälkeen toiseksi yleisimpiä infektioita Suomessa. 65-vuotiaista naisista noin puolet kertoo sairastaneensa elinaikanaan ainakin yhden tulehduksen.

Miehillä virtsatietulehdukset yleistyvät vasta vanhalla iällä. Nuorilla ja keski-ikäisillä miehillä virtsatieinfektio on harvinainen.


Lisätietoja

Apulaisylilääkäri
Sari Torkkeli
puhelin 040 800 4319
sähköposti [email protected]


Teksti Tuula Ala-Honkola-Berge