Siirry sisältöön

Museo Milavida esittelee jugendin helmen

Julkaistu 11.2.2016 8.11

Museo Milavidassa Näsilinnassa avautuu 13.2. Suur-Merijoen kartanoa esittelevä näyttely. Näyttelyssä tutustutaan Suur-Merijoen tarinaan ja sen ainutlaatuiseen esineistöön: esillä on huonekaluja, sisustusesineitä, veistoksia, arkkitehtisuunnitelmia ja valokuvia niin Tampereen museoiden, muiden museoiden kuin yksityiskokoelmistakin.

 

Tunnettu koti Viipurin maalaiskylässä

Suur-Merijoen kartano Viipurin maalaiskunnassa oli jugendarkkitehtuurin helmi ja aikansa julkisin koti. Sitä esiteltiin koti- ja ulkomaisissa lehdissä, ja arkkitehdit ylistivät sen ansioita. Sen rakennuttaja, pietarilainen liikemies Maximilian Neuscheller hankki 1900 Suur-Merijoen tilan ja pestasi lupaavan suomalaiskolmikon suunnittelemaan kesähuvilan perheelleen.

Nuoret arkkitehdit Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen olivat ansioituneet mm. Pariisin maailmannäyttelyn Suomi-paviljongin suunnittelijoina. Nyt he saivat toteuttaa ylellisen, jugendin ihanteiden mukaisen kokonaistaideteoksen huonekaluja ja tekstiilejä myöten. Työhön osallistui nimekäs joukko käsityöläisiä ja taiteilijoita. Kartano valmistui 1903.

Kartanossa näkyi goottilaisen linnan ja keskiajan vaikutteet; siinä oli torneja, luonnonkivisokkeleita ja -muureja sekä suippenevia ikkunoita. Pääsisäänkäynti oli juhlava kuin kirkon portaali.

Rakennus oli kuulu suuresta ristiholvatusta hallistaan, joka muistutti kirkon päälaivaa matalampine sivukappeleineen. Hallista oli pääsy kaikkiin suuntiin, mutta se ei ollut vain läpikulkutila vaan kaiken toiminnan keskus. Se toimi salina, ruokasalina ja yhteisenä oleskelutilana.

Kartano raunioituu

Max Neuscheller kuoli Venäjän vallankumouksen jälkeen 1919. Muu perhe pakeni Suomeen ja asettui Suur-Merijoelle. Kartano myytiin Suomen valtiolle 1927. Tila oli Ilmavoimien käytössä vuoteen 1939 ja päärakennus upseerikerhona.

Kartano tuhoutui jatkosodassa miltei maan tasalle, mutta osa irtaimistosta oli evakuoitu Suomeen. Vuonna 1944 tila jäi Neuvostoliitolle luovutetulle alueelle. Nykyisin menneestä loistosta on jäljellä vain sammaloituneet rauniot.

Tervetuloa tutustumaan Suur-Merijoen kartanon tarinaan ja sen ainutlaatuiseen esineistöön Museo Milavidaan 13.2.-21.8.2016


Lisätietoja

Museo Milavida
puhelin 040 831 4054
Näsilinna