Siirry sisältöön

Nyt voi mitata kodin radonpitoisuuden kampanjahintaan

Julkaistu 17.12.2015 15.07

Säteilyturvakeskus STUK tarjoaa Pirkanmaan alueen kuntien asukkaille radonmittauksia alennettuun hintaan. Ilman radonia -kampanjan tarkoituksena on löytää asunnot, joiden sisäilmassa on liikaa radioaktiivista radonia ja neuvoa radonpitoisuuden alentamisessa. Päätavoitteena on radonin aiheuttamien keuhkosyöpien vähentäminen. Kampanja kestää tammikuuhun.

 

Pirkanmaalla radonpitoisuudet voivat olla harjujen takia korkeita. Kohonneita pitoisuuksia on mitattu muuallakin kuin harjualueilla. STUK suosittelee, että radonpitoisuus mitataan kaikissa pientalo- ja rivitaloasunnoissa sekä kerrostalojen alimpien kerrosten asunnoissa.

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaan asunnon huoneilman radonpitoisuus ei saisi ylittää enimmäisarvoa 400 Bq/m3. Viime vuonna voimaan tulleen EU-direktiivin myötä tämä enimmäisarvo laskee vuoteen 2018 mennessä 300 Bq/m3 tai sen alapuolelle. Uudet asunnot pitäisi jo nyt rakentaa niin, että radonpitoisuus jää alle 200 Bq/m3.

Pirkanmaalla enimmäisarvon ylityksiä löytyy kaikissa kunnissa, erityisesti Tampereella, Kangasalla, Lempäälässä, Ruovedellä, Pälkäneellä, Nokialla ja Ylöjärvellä. Jopa 20 prosentissa Tampereella mitatuista pientaloasunnoista radonpitoisuus on ollut yli 400 Bq/m3. Pirkanmaan postinumeroalueista suurimmat radonpitoisuudet löytyvät Tampereen Pispalasta ja Länsi-Amurista.

Radonmittaus 43,40 € hintaan STUKin verkkokaupasta

Talkootarjouksena Akaan, Hämeenkyrön, Ikaalisen, Juupajoen, Kangasalan, Kihniön, Lempäälän, Mänttä-Vilppulan, Nokian, Oriveden, Parkanon, Pirkkalan, Punkalaitumen, Pälkäneen, Ruoveden, Sastamalan, Tampereen, Urjalan, Valkeakosken, Vesilahden, Virtojen ja Ylöjärven asukkaat voivat tilata radonmittauksen alennettuun hintaan 43,40 € / mittauspurkki STUKin verkkokaupasta Ulkoinen linkkihttp://verkkokauppa.stuk.fi/ / käyttäen talkookoodia 2122. Mittauksen normaali verkkokauppahinta on 57,04 € / mittauspurkki. Tarjous on voimassa 31.1.2016 saakka, ja se on rajattu 5000 mittauspurkkiin.

STUK toimittaa tilaajalle postitse mittauspurkin, joka sijoitetaan asuntoon vähintään kahdeksi kuukaudeksi. Purkki palautetaan mittausajan päätyttyä Säteilyturvakeskukseen kirjekuoressa. Kolmen kuukauden kuluessa palautuksesta STUK postittaa mittaustuloksen tilaajalle ja mikäli radonpitoisuus osoittautuu korkeaksi, voi STUKin radonasiantuntijoilta kysyä neuvoa pitoisuuden alentamiseen.

Radon on maaperästä ja kalliosta erittyvä hajuton ja väritön radioaktiivinen kaasu. Radonpitoinen ilma pääsee asuntoon alapohjassa olevien rakojen sekä huokoisten materiaalien kautta. Radonin arvioidaan liittyvän Suomessa noin 300 keuhkosyöpään vuodessa. Keuhkosyöpäriski on sitä suurempi, mitä kauemmin ja mitä suuremmassa radonpitoisuudessa oleskelee. Radon lisää tupakoitsijoiden keuhkosyöpäriskiä.

Radonpitoisuuden pienentämiseen on helppoja ja toimivia tapoja. Tehokkaimmat korjausmenetelmä ovat radonimuri ja radonkaivo.

Ilman radonia -kampanja on sosiaali- ja terveysministeriön tukema.


Lisätietoja

Tampereen ympäristöterveysyksikkö (Tampere, Kangasala, Pälkäne, Orivesi, Juupajoki, Valkeakoski, Akaa ja Urjala) Tavoitettavissa 28.12. alkaen:
Terveysinsinööri
Tuula Sillanpää
puhelin 050 5545899