Siirry sisältöön

Pitkäaikaissairaiden ryhmätoimintaa käynnistetään Tampereella

Julkaistu 16.12.2015 18.05

Tampereen kaupunki lähtee tukemaan pitkäaikaissairaita käynnistämällä Arkeen Voimaa -ryhmätoimintaa. Toiminnan tavoitteena on auttaa ihmisiä tekemään myönteisiä muutoksia elämässään ja pitämään niitä yllä arjessa. Toimintamalli on lähtöisin Amerikasta, ja se on käytössä jo yli 20 maassa.

Terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen lautakunta päätti asiasta 16.12.2015,

Arkeen Voimaa -toimintamalli pohjautuu ryhmiin, joissa samassa elämäntilanteessa olevat pitkäaikaissairaat kannustavat toisiaan ja jakavat ideoita ja ajatuksia. Yhdistävänä tekijänä on sairaus, mutta ei välttämättä sama sairaus. Joku voi sairastaa esimerkiksi astmaa, toinen masennusta ja kolmas reumaa.
Ryhmät kokoontuvat viikon välein kuusi kertaa. Ryhmiä ohjaavat koulutuksen saaneet vapaaehtoiset vertaisohjaajat.
Ryhmissä käsitellään muun muassa kivun hallintaa, tunteiden käsittelyä, vuorovaikutusta, ruokavaliota, lääkitystä ja liikuntaa. Ryhmissä harjoitellaan erilaisia menetelmiä, joiden tarkoituksena on auttaa ja ylläpitää muutoksia.

Tampereella Arkeen Voimaa -toiminta käynnistyy alkuvuodesta vapaaehtoisten vertaisohjaajien hakemisella ja kouluttamisella. Ryhmiä perustetaan ensin parille eri alueelle Tampereella, mutta toimintaa on tarkoitus levittää mahdollisimman nopeasti koko kaupunkiin.


Lisätietoja

Projektisuunnittelija
Leena-Kaisa Nikkarinen
puhelin 040 800 4621
sähköposti [email protected]


Teksti Tuula Ala-Honkola-Berge