Siirry sisältöön

Liiketoimintajaosto tarkensi kiinteistöomaisuuden myynnin periaatteita

Julkaistu 8.12.2015 16.49

Tampereen kaupunginhallituksen liiketoimintajaosto tarkensi 8.12.2015 kaupungin kiinteistöomaisuuden myynnissä noudatettavia linjauksia. Myynnin pääsääntönä on avoin ja julkinen tarjouskilpailu. Jos tarjouskilpailu ei johda tyydyttävään hintaan, myyntiä voidaan jatkaa neuvottelumenettelyllä.

Linjauksen mukaan sekä tarjouskilpailussa että neuvottelumenettelyssä kaupunki käyttää tarvittaessa kiinteistövälittäjää. Kun myytävässä kohteessa on pitkäaikainen vuokralainen, kohde voidaan myydä vuokralaiselle suoraan neuvottelumenettelyllä, mikäli vuokralainen on jo aikaisemmin osallistunut kohteen kehittämiseen. Lisäksi edellytetään, että myynnin yhteydessä kohteen käyttötarkoitusta ei saa olennaisesti muuttaa. Kohteen markkinahinta varmistetaan pyytämällä kohteesta ulkopuolisen asiantuntijan riippumaton hinta-arvio.

Kaupungin omaisuuden myynnin periaatteiksi on linjattu vuonna 2009, että omaisuutta voidaan myydä uusien investointien rahoittamiseksi, ja että omaisuutta tulee myydä oikea-aikaisesti ja kaupungille mahdollisimman edullisilla ehdoilla. Myynti tehdään tilakeskuksen ja kiinteistötoimen kanssa yhteistyössä.

Vuosina 2010-2015 kaupunki on saanut myyntituloja noin 53 miljoonaa euroa, josta myyntivoiton osuus on yli 50 prosenttia. Edelleen rakennusten myynnin yhteydessä on tehty maanvuokrasopimuksia, joista kaupungille vuosittain tulevat maanvuokratulot ovat noin 0,7 miljoonaa euroa. Myytyjä kohteita ovat muun muassa Kauppa-Häme, Pispanlinnan alue, Koskitalo, Haarlan palatsi, Mediatalo ja Matkailutalo.

Myynnin periaatelinjausten lisäksi liiketoimintajaosto hyväksyi osaltaan myyntikohteita jatkovalmisteluun. Osa kohteista vaatii pitkäjänteistä kehittämistä, ja osa on nopeastikin realisoitavissa. Myyntivalmistelussa ovat muun muassa Haapasen huvila Pyynikiltä, Kämmenniemen vanha terveysasema ja Virolaisen asuinrakennus Vuoreksessa. Ylioppilastalon myyntivalmistelun liiketoimintajaosto päätti jättää vielä pöydälle, ja kiinteistön tulovirtoja selvitetään.

Vuosina 2016–2018 myytäväksi kehitettäviä palvelukäytöstä poistuvia kohteita ovat muun muassa Pellervon koulun alue, Hervannan lukion alue, Tesomajärven koulu, Tesomankujan päiväkoti, Tesoman kirjasto, Kalevan lastentalo, Peltolammin koulun alue, Messukylän päiväkoti ja Palhoniemen hoitokoti.

Lisäksi myyntiin kehitetään vuosien 2016–2018 aikana muun muassa Raholan kartanon alue, Maisansalo, Koskipuiston ravintolakiinteistö/Rosso, Tampellan alueen pientalot ja Tavara-asema.

Vuodesta 2018 alkaen myytäväksi kehitettävien listalla ovat muun muassa Härmälän leirintäalue ja Lepolan päiväkotikiinteistö, Kaupin sairaalan alue, Kalmarin entinen tehdasrakennus ja Nekalan lastentalo.


Lisätietoja

Kiinteistöjohtaja
Virpi Ekholm
sähköposti [email protected]

Johtaja
Mikko Nurminen
puhelin 040 801 2665
sähköposti [email protected]


Teksti Raija Lindell