Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki allekirjoitti 100 miljoonan euron rahoitussopimuksen Euroopan Investointipankin kanssa

Julkaistu 13.11.2015 14.05

Tampereen kaupunki solmi 100 miljoonan euron rahoitussopimuksen perjantaina 13.11.2015 Euroopan Investointipankin (EIP) kanssa. Pormestari Anna-Kaisa Ikonen, konsernijohtaja Juha Yli-Rajala ja EIB:n varapääjohtaja Jan Vapaavuori allekirjoittivat sopimuksen Raatihuoneella.

Rantatien tunnelihankkeen rahoituksesta aloitettiin neuvottelut EIP:n kanssa alkuvuonna 2014, ja kaupunginhallitus hyväksyi rahoitussopimuksen solmimisen 5.10.2015.

– Rantatunneli on Tampereen kaupungille erittäin merkittävä investointi, koska se mahdollistaa sujuvan liikenteen keskustan kapealla kannaksella myös tulevaisuudessa, kun kaupunki kasvaa. Se synnyttää mahdollisuuden rakentaa Näsijärven rantaan uusi Ranta-Tampellan asuinalue ja myös kehittää Mustanlahden, Särkänniemen ja Onkiniemen alueita osana kaupunkikeskustaa. Lisäksi sillä on merkittävät työllisyysvaikutukset, kertoo pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Tunneli on investointina suuri hanke, jonka kustannusarvio on 185 miljoonaa euroa. Hankkeen kokonaiskustannuksista kaupungin osuus on kaksi kolmasosaa ja valtion yksi kolmasosa. Pormestari Ikonen painottaa, että tunnelin rakentamisen kustannusarvio on pitänyt hyvin.

– Kaupungilla on lähivuosina edessään muitakin isoja investointeja ja siksi on tärkeää, että voimme hyödyntää rahoituksessa edullista ja pitkäjänteistä lainaa, minkä Euroopan Investointipankin kanssa tehtävä sopimus mahdollistaa, kertoo pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Tilaajapäällikkö Risto Laaksosen mukaan Tampereen rantaväylän kehittäminen mahdollistaa ydinkeskustan katuverkon rauhoittamisen, jolloin katutiloja voidaan kehittää nykyistä viihtyisimmiksi asukkaiden oleskelutiloiksi.

– Rantatunnelin toteutustapana työn tilaajat eli kaupunki ja Liikennevirasto päättivät käyttää uutta innovatiivista allianssimallia, jossa korostuu hankkeessa mukana olevien eri tahojen hyvä yhteistoiminta, kertoo Risto Laaksonen.

EIP:n varapääjohtaja Jan Vapaavuoren mukaan Euroopan Investointipankki tukee voimakkaasti kestäviä liikennehankkeita ja dynaamista kaupunkikehitystä.

– Olemme siksi tyytyväisiä, että Tampereen kaupunki ottaa EU:n pankin jakamaan tätä valtavaa haastetta rakentaa pisin tunneli Suomessa. Rantatunneli helpottaa Tampereen keskustan liikenteen pullonkaulaa, mutta se myös tekee kaupungista entistä kilpailukykyisemmän, houkuttelevamman ja helposti saavutettavamman paikan asua ja työskennellä, sanoi varapääjohtaja Jan Vapaavuori allekirjoitustilaisuudessa.

Rahoitussopimus on luonteeltaan iso raamisopimus, joka ei velvoita Tampereen kaupunkia nostamaan lainaa, mutta mahdollistaa sen. Kaupungilla on mahdollisuus nostaa allekirjoituksesta kolmen vuoden kuluessa yhteensä 100 miljoonan euron suuruiset luotot yhteensä enintään viidessä erässä. Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala arvioi, että Tampereen kaupunki nostaa rahoituksen todennäköisesti vuosien 2016 ja 2017 aikana.

– Investoinnin rahoituksessa yhteistyö EIP:n kanssa on luonnollista, sillä infrahankkeet ja niiden edellyttämä pitkä laina-aika sopivat hyvin pankin toimintaan. Lisäksi EIP:llä on korkein mahdollinen kansainvälinen luottoluokitus, mikä mahdollistaa pankille edullisen varainhankinnan ja siten asiakkaalle kilpailukykyiset rahoituksen ehdot, toteaa konsernijohtaja Juha Yli-Rajala.

Euroopan Investointipankki on Euroopan unionin pankki, jolla on keskeinen rooli EU-maiden kasvua ja työllisyyttä tukevien hankkeiden ja investointien turvaamisessa. Pankki tukee toiminnallaan EU:n poliittisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumista. Pankin jäseniä ja osakkeenomistajia ovat kaikki EU:n jäsenvaltiot.

Kuva: Euroopan Investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori, pormestari Anna-Kaisa Ikonen ja konsernijohtaja Juha Yli-Rajala.
Euroopan Investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori, pormestari Anna-Kaisa Ikonen ja konsernijohtaja Juha Yli-Rajala allekirjoittivat rahoitussopimuksen.

Lisätietoja

Konsernijohtaja
Juha Yli-Rajala
puhelin 040 743 6356
sähköposti [email protected]

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja
Arto Vuojolainen
puhelin 050 345 1397
sähköposti [email protected]


Teksti Raija Lindell

Kuvat Hanna Leppänen