Siirry sisältöön

Tampereen raitiotie hankitaan allianssimallilla

Julkaistu 10.11.2014 14.06

Tampereen kaupunginhallitus päätti 10.11., että Tampereen raitiotien maanrakennustyöt, radanrakentaminen ja tekniset järjestelmät hankitaan allianssimallilla. Raitiovaunukaluston hankinta kilpailutetaan erikseen allianssin rinnalla.

Allianssi tarkoittaa toteutusmuotoa, jossa hankkeen riskit ja hyödyt jaetaan etukäteen sovitulla tavalla kaikkien osapuolten eli tilaajan, suunnittelijan, urakoitsijan ja laitetoimittajien kesken. Allianssimallilla on mahdollista pysyä valtuuston raitiotiehankkeen infrastruktuurille, kiinteille rakenteille asettamassa 250 miljoonan kattohinnassa.

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi 16.6.2014 raitiotien yleissuunnitelman ja päätti, että hankkeessa voidaan siirtyä kehitysvaiheeseen. Varsinainen rakentamispäätös tehdään valtuustossa vuonna 2016.

Raitiotien on suunniteltu toteutettavaksi kolmessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe sisältää radan Hervannasta keskustaan, varikon, kulunvalvonnan ja informaatiojärjestelmän. Toisessa vaiheessa rakennetaan raitiotie keskustasta keskussairaalalle ja kolmannessa vaiheessa keskustasta Lentävänniemeen.

Tavoitteena on, että rakentaminen voi alkaa 2016-2017 ja ensimmäisen vaiheen liikennöinti 2018-2019.


Teksti Anna-Maria Maunu