Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki lisää ja monipuolistaa päihde- ja mielenterveyspalvelujaan

Julkaistu 21.5.2014 13.54

A-klinikkasäätiö on tiedotusvälineille lähettämässään tiedotteessa kertonut tänään 21.5.2014 tulevista muutoksista palveluissaan ja yt-neuvotteluista. Tiedotteen taustalla on Tampereen kaupungin päätös vähentää A-klinikkasäätiötä ostamiaan palveluja ja ohjata asiakkaita enemmän kaupungin omiin palveluihin.

A-klinikkasäätiö kuvailee tiedotteessaan myös uhkakuvaa, jonka mukaan A-klinikkapalvelujen loppumisen myötä Tampereella ei ole enää riittävästi alkoholiongelmien ja toiminnallisten riippuvuuksien hoitoon tarvittavia palveluita.

Tampereen kaupunki vastaa tiedotteeseen todeten, että kaupungin aikomuksena on päinvastoin parantaa päihde- ja mielenterveyspalvelujaan. Omia mielenterveys- ja päihdepalveluja lisätään ja monipuolistetaan. Sen vuoksi Tampere ei enää jatka A-klinikkasäätiön kanssa tekemäänsä ostopalvelusopimusta kaikkien palvelujen osalta kesäkuun alusta 2015 alkaen.

Huumeongelmaisten katkaisu-, kuntoutus- ja korvaushoitoa sekä matalankynnyksen palveluita ostetaan A-klinikkasäätiöltä jatkossakin. Tampereen kaupungin yhteistyö A-klinikkasäätiön palveluiden kanssa jatkuu tiiviinä.

Koska A-klinikan kanssa sopimus päättyy vasta vuoden kuluttua, kaupunki on vasta alkumetreillä tulevien palvelujen suunnittelussa.

- Tarkoituksena on kuitenkin katsoa asiakkaan ongelmia laajemmasta näkökulmasta, koska päihderiippuvuuteen liittyy usein mielenterveyteen, ruumiilliseen terveyteen ja sosiaaliseen elämäntilantilanteeseen liittyviä ongelmia, toteaa ylilääkäri Päivi Kiviniemi Tampereen kaupungin päihde- ja mielenterveyspalveluista.

Kiviniemen mukaan päihderiippuvuudet ovat myös niin yleinen ongelma, että on tärkeää vahvistaa Tampereen kaupungin osaamista perusterveydenhuollossa ja sosiaalipalveluissa päihderiippuvaisten auttamiseen. Jalkautuvat päihdetyöntekijät peruspalveluissa säilytetään.

Alustavasti on muun muassa Sarviksen alueelle hahmoteltu uutta päihde- ja mielenterveyspalveluita tarjoavaa toimipistettä, johon on suunnitteilla A-klinikkasäätiön A-klinikkaa ja päiväosastoa korvaavat palvelut. Matalan kynnyksen hoitoon hakeutumismahdollisuus säilyy ja laajenee koskemaan myös mielenterveysongelmista kärsiviä. Tavoitteena on monialainen hyvinvointikeskus, koska Sarviksella on jo tällä hetkellä useita päihde- ja mielenterveysongelmaisten käyttämiä palveluja, kuten sosiaaliasema, psykiatrinen poliklinikka ja työttömien terveystarkastukset.

- Valtakunnallisten suositusten mukaan päihde- ja mielenterveyshoito tulee yhdistää ja kytkeä mukaan myös perusterveydenhuolto ja sosiaalipalvelut. Näin Tampereen kaupunki on tässä hyvä toimija, ylilääkäri Päivi Kiviniemi toteaa.


Teksti Tuula Ala-Honkola