Siirry sisältöön

Laukontorin paviljongin asemakaava nähtävillä

Julkaistu 30.5.2014 11.56

Tampereen keskustassa sijaitsevan Laukontorin uuden rantapaviljongin rakentamisen mahdollistava asemakaavaehdotus on nähtävillä 30.6.2014 asti. Yhdyskuntalautakunta hyväksyi ehdotuksen osaltaan viime kokouksessaan.

Paviljonki on tulossa Ratinan suvannon rannalle, Laukon sillan viereen. Alueen vieressä on Pyhäjärven risteilyalusten satama. Nyt paikalla on 50-luvulla rakennettu yksikerroksinen Suomen Hopealinja Oy:n toimisto- ja lipunmyyntirakennus, jossa oli aikaisemmin kahvila-ravintola. Kaupunki omistaa maa-alueen, joka on vuokrattuna.

Asemakaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa uuden rantapaviljongin rakentaminen Laukontorille. Tarkoituksena on löytää arkkitehtonisesti ja toiminnallisesti laadukas ratkaisu kaupunkikuvallisesti merkittävään paikkaan Laukonsillan kupeeseen. Kaupungin tavoitteena on parantaa Laukontorin viihtyisyyttä, lisätä alueen houkuttelevuutta ja kehittää satama-aluetta. Paviljonkihanke sisältyy myös Tampereen keskustan kehittämisohjelmaan.

Ratinan suvantoon avautuvaa Laukontoria reunustavat 1900-luvun eri vuosikymmenillä rakennetut asuinkerrostalot sekä Takon ja Liljeroosin vanhat tehdasalueet. Laukontori on määritelty arvokkaaksi rakennetuksi ympäristöksi sekä Tampereen kantakaupungin rakennuskulttuuri 1998 julkaisussa että Tampereen keskustan rakennettu kulttuuriympäristö 2012 -selvityksessä.

Kaavamuutoksella muodostetaan rakennukselle oma tontti. Alueen käyttötarkoitus muuttuu tori- ja vesialueesta liike- ja toimistorakennusten sekä kulttuuritoimintaa ja huvi- ja viihdetarkoituksia palvelevien rakennusten korttelialueeksi.

Tontin pinta-ala on 830 neliömetriä ja rakennusoikeutta on 500 kerrosneliömetriä. Kaavan liittyvässä rakentamistapaohjeessa edellytetään, että paviljonkiin sijoitetaan myös toria palvelevia tiloja kuten torialueelta poistuva yleinen wc sekä huoltotila torikauppiaille.


Teksti Anna-Leea Hyry