Siirry sisältöön

Kompostoi puutarhajätteet omalla pihalla, puistoihin niitä ei saa kipata

Julkaistu 25.3.2014 13.02

Pihoilla ja puutarhoissa kevätsiivousta tekevien olisi hyvä muistaa, että omalta pihalta kertynyt jäte ei saa päätyä puistoihin, metsiin eikä muillekaan yleisille alueille. Paras tapa on kompostoida puutarhajätteet omalla pihalla.

Kaikenlaisten jätteiden vieminen yleisille alueille on vastoin lakia, sillä roskaaminen on jätelain mukaan kielletty. Jos yleisten alueiden roskaaja saadaan selville, kaupunki määrää roskaajan siivoamaan alueen.

Jätekasat haittaavat viihtyisyyttä ja luonnon monimuotoisuutta

Puutarhajätteistä aiheutuu ympäristölle monenlaisia haittoja. Ne lisäävät ravinnekuormitusta ja rehevöittävät maaperää, ja luvattomat roskakasat heikentävät myös viihtyisyyttä virkistysalueilla. Puutarhajätteistä pääsevät viheralueille leviämään vieraslajit eli puutarhakarkulaiset kuten jättiputki, jättipalsami, lupiini ja kurtturuusu. Vieraslajit valtaavat alaa myös alkuperäisiltä luonnonkasveilta. Kaupunki on vuosittain joutunut torjumaan jättiputkea eri puolilla kaupunkia. Jättiputkikasvustoja on varottava, sillä kasvineste aiheuttaa ihmisen iholla palovamman kaltaisia oireita reagoidessaan auringonvalon kanssa.

Puutarhajätteen voi kompostoida lautakehikossa

Lehdet, risut ja muut puutarhajätteet ovat kompostoituvaa biojätettä, joka on suositeltavaa kompostoida omalla pihalla esimerkiksi lautakehikossa, aumassa tai kompostorissa. Vähäisen määrän puutarhajätteitä voi laittaa myös biojäteastiaan, jos jäteastiassa on tilaa. Puutarhajätteitä varten kesäajaksi voi tarvittaessa hankkia myös oman erillisen biojäteastian.

Oksat ja risut voi hakettaa muun puutarhajätteen sekaan tai pensaiden juurille katteeksi. Hakettimia voi tiedustella konevuokraamoilta ja omakotiyhdistyksiltä. Risuja voi viedä myös Tarastenjärven ja Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksiin. Maatuvaa haravointijätettä Tarastenjärven ja Koukkujärven jätteenkäsittelykeskukset ottavat vastaan veloituksetta henkilöauton peräkärryllisen (n. 2 m3), mutta isommista määristä peritään maksu.

Jätteiden poltto avotulella pääsääntöisesti kielletty

Ulkona avotulella saa polttaa vain vähäisessä määrin kuivia risuja ja oksia. Kaikessa polttamisessa on pidettävä huolta, etteivät savukaasut aiheuta haittaa naapureille ja ympäristölle.

Kiinteistönhaltijat poistavat katualueen roskat ympäri vuoden

Kiinteistönomistajan tai- haltijan lain mukaisiin velvollisuuksiin kuuluu tontin kohdalla olevan katualueen puhtaanapito kadun keskilinjaan saakka. Puhtaanapitoon kuuluu nimenomaan pudonneiden lehtien ja muiden roskien poistaminen. Lisäksi kiinteistönhaltijan on pidettävä tonttiin rajoittuvan avo-ojan ja piennaralueen kasvillisuus siistinä enintään kolmen metrin etäisyydelle tontin rajasta. Varsinaisen istutuskaistan siisteydestä vastaa kuitenkin kaupunki.

Hiekoitushiekkojen poisto kuuluu talvikunnossapitotehtäviin, ja hiekat poistaa kiinteistönhaltija tonttinsa viereiseltä jalkakäytävältä. Kaupunki puhdistaa ajoradat, torit sekä kävely- ja pyörätiet.


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen