Siirry sisältöön

Timo Malmi Sampolan kirjaston Lukupysäkillä

Julkaistu 9.10.2013 12.56

Lukupysäkille Sampolan kirjastoon saapuu torstaina 17.10. klo 19 FL, tutkija, tietokirjailija ja runoilija Timo Malmi. Hänet tunnetaan myös kuuluisan Velaatan Maitolaiturimuseon ”isänä”, jonka hulluttelevat kesänäyttelyt eivät jätä ketään kylmiksi.

Ryhtymistään kirjailijaksi Timo Malmi muistelee seuraavasti. - Ensin puhui kieli, sitten kynä. Teksteissäni tarina ja tosi, fakta ja fiktio vaihtelivat kauan paikkaa. Aluksi yritin runokirjaa, mutta sain valmiiksi lisensiaatin työn. Lopulta tarinat syöksähtivät riveistä niteiksi, joita yhdisti rakkaus, kaipaus ja sota. Ensimmäisestä runokirjastani tuli väitöskirja. En saanut palkanylennystä, mutta hengenkorotuksen ja fiktion vimman.

Jo pitkään Timo Malmin tuotannon keskeisenä teemana on ollut sotavuosien monipuolinen ja humaani tarkastelu. Teoksissaan hän on käsitellyt muun muassa suomalaisia sotavankeja Neuvostoliitossa sekä sotaorpojen tarinoita. Häneltä on ilmestynyt romaanit Tähkäpää - Sotavangin laulu (1999), Puoleen lemmikki (2007) ja Tampere tulessa 1918 (2008), joka ilmestyi uudelleen pokkarina vuonna 2012.

Tampere tulessa 1918 -kirjassa Timo Malmi ja FM Ari Järvelä paneutuvat 90 vuoden takaisiin tapahtumiin ja antavat tasapuolisesti äänen sodan kauhut kokeneille. Punaiset, valkoiset ja Ruotsalaisen prikaatin sotilaat kertovat sisällissodan poikkeuksellisen raa’asta todellisuudesta. Hyökkäystä ja puolustusta seurataan Tampereen sotatilaan julistamisesta siihen saakka, kun valkoinen lippu nousee Pyynikin näkötorniin huhtikuun 6:nnen päivän aamuna.

Sotaa käsittelevien teostensa ja toimittamiensa teosten lisäksi Malmi on myös runoilija, Hän on julkaissut kaksi runoteosta ja palkittu Pirkanmaan kirjoituskilpailun runosarjan parhaana 1996 sekä ollut mukana useissa antologioissa.

Timo Malmi on saanut vuonna 2000 Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon romaanistaan Tähkäpää, sotavangin laulu.

Sampolan kirjastossa järjestetään tänä syksynä neljä Lukupysäkkiä, joilla paikallinen kirjailija lukee omia tekstejään ja keskustelee lukijoiden kanssa. Seuraava Lukupysäkki on 7.11, ja vieraana on kirjailija Anneli Kanto.

Teksti Ritva Hokka-Ahti