Siirry sisältöön

Oppisopimustoimintaa kehitetään kolmivuotisessa hankkeessa

Julkaistu 10.10.2013 18.17

Tampereen kaupungin osaamis- ja elinkeinolautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että oppisopimustoiminnan kolmivuotiseen kehittämishankkeeseen varataan oppisopimusrahastosta 367 000 euroa. Tutkimus- ja kehittämisprojektin tekevät yhteistyössä Tampereen yliopisto ja Tredun hallinnoima Oppisopimuskeskus. Lautakunta päätti asiasta 10.10.2013.

Kehittämishankkeen ohjelman ja sen yhteydessä tehtävien pilotointien avulla aiotaan luoda käytäntöjä, jotka lisäävät oppisopimuskoulutuksen käyttökelpoisuutta ammatillisen koulutuksen väylänä. Monipuolisemmat ja kehittyneemmät tavat järjestää oppisopimustoimintaa lisäävät yrityselämän mielenkiintoa tähän koulutustoimintaan.

Varat hankkeeseen saadaan 3,5 miljoonan euron oppisopimusrahastosta, joka on siirretty isäntäkunnalle oppisopimustoiminnan kehittämiseen Pirkanmaan koulutuskonsernin purkusopimuksen yhteydessä. Resurssin käyttöä tarkennetaan ja hiotaan osaamis- ja elinkeinolautakunnan ohjauksessa.

Kehittämishankkeen tavoitteena on luoda tutkimuksesta käytäntöön konkreettinen oppisopimuskoulutuksen ohjaustoiminnan malli. Tampereen yliopiston professorin Petri Nokelaisen johtamassa tutkimusprojektissa kehitetään oppisopimuskoulutusta myös työntekijöiden ammatillisen kehittymisen, työpaikkojen tarjoamien oppimisympäristöjen ja kansainvälisen verkostoitumisen näkökulmasta.

Oppisopimuskoulutus on ammatillista koulutusta, joka perustuu määräaikaiseen työsuhteeseen. Oppisopimuksella voi suorittaa samat ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot tai erikoisammattitutkinnot kuin oppilaitosmuotoisessa koulutuksessa, mutta se tapahtuu pääasiallisesti työpaikalla. Työssä oppimista täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksissa. Oppisopimuskeskus tarjoaa palveluja sekä oppisopimustyönantajille että opiskelijoille.


Teksti Raija Lindell