Siirry sisältöön

Neuropsykiatrisista häiriöistä kärsivien lasten ja nuorten Nepsy-tukitoiminta jatkuu Tampereella

Julkaistu 23.10.2013 13.26

Tampereen kaupungin perheneuvolassa aloittaa marraskuun alussa toimintansa Nepsy-tukitiimi. Tukitiimi tarjoaa neuvoja ja palveluja lasten, nuorten ja perheiden neuropsykiatrisiin pulmatilanteisiin. Toiminta on jatkoa lokakuun lopussa päättyvälle Osaamisverkostosta monimuotoinen tuki lasten ja nuorten kehitysympäristöihin -hankkeelle (Osmo-hanke).

Yleisimpiä neuropsykiatrisia häiriöitä ovat autismi, kielenkehityksen erityisvaikeus, Touretten oireyhtymä ja ADHD- ja ADD-häiriöt.

Nepsy-tukitiimin palvelut ovat tarkoitettu tamperelaisille alle 20-vuotiaille lapsille, nuorille ja heidän perheilleen sekä heidän kanssaan Tampereella työskenteleville työntekijöille. Palvelut ovat luottamuksellisia, maksuttomia ja vapaaehtoisia. Palveluihin voi hakeutua ilman lähetettä ottamalla yhteyttä tiimin työntekijöihin.

Tukitiimissä työskentelee kolme nepsy-valmentajaa: varhaiskasvatuksen erityisopettaja Elina Pohjankunnas, perhetyöntekijä Sami Keto ja terveydenhoitaja Kirsi Kulmala.

Tukitiimi järjestää vanhemmille ja ammattilaisille nepsy-perustietoluentoja sekä tilauksesta räätälöityjä koulutuksia neuropsykiatrisista häiriöistä ja arjen selviytymiskeinoista eri ammattiryhmille ja työyhteisöille, esimerkiksi koulujen ja päiväkotien henkilökunnalle.

Tukitiimi tarjoaa konsultaatiota, jossa vanhemman ja työntekijän kanssa mietitään erilaisiin arjen ongelmatilanteisiin ratkaisuja. Konsultaatiota voivat pyytää lapsen vanhemmat tai lapsen kanssa työskentelevät työntekijät. Konsultaatiota ja neuvontaan annetaan myös puhelimitse. Lisäksi järjestään konsultaatiokahviloita, joihin voi osallistua esimerkiksi yhden koulun työntekijöitä pohtimaan yleisemmällä tasolla ratkaisuja erilaisiin ongelmatilanteisiin.

Tukitiimiltä saa myös valmennusta, jonka avulla lapsi tai nuori voi oppia uusia toimintatapoja ja elämänhallintataitoja arjessa selviytymiseen.

Tietoa palveluista löytyy internetsivuilta www.tampere.fi/neptunus.

Nepsy-tukityön yhteystiedot

Tampereen kaupungin perheneuvola
Tipotien sosiaali- ja terveysasema
Tipotie 4, 1. kerros
33200 Tampere

Nepsy-tukitiimi;

Nepsy-tukityön konsultaatiopuhelin:
040 800 4214 (tiistaisin klo 9–12)

Teksti Marika Haapala