Siirry sisältöön

Janne Mertanen Chopin-tulkkina Tampere Filharmonian konsertissa

Julkaistu 22.10.2013 14.05

Chopin-pianistina tunnetuksi tullut Janne Mertanen tulkitsee säveltäjän ensimmäisen pianokonserton e-molli Tampere Filharmonian konsertissa perjantaina 25. lokakuuta. Konsertin muita säveltäjänimiä ovat Unsuk Chin, Igor Stravinsky ja Manuel de Falla. Kapellimestarina on korealainen Adriel Kim.

Pianokonserttoa kehystävät Unsuk Chinin ja Manuel de Fallan värikkäät näyttämöteokset. Alkusoittona kuullaan Hullun hatuntekijän teekutsut eli viides kohtaus Chinin oopperasta Liisa Ihmemaassa. Konsertin jälkipuoliskon avaa Fallan espanjalaistunnelmia huokuva Kolmikolkkahattu-baletin musiikki. Konsertin päätteeksi kuullaan Igor Stravinskyn eloisten rytmien värittämä Kolmiosainen sinfonia.

Janne Mertanen on herättänyt ihastusta erityisesti hienona Chopin-tulkkina. Hän voitti Darmstadtin Chopin-kilpailun 1992, jolloin toista palkintoa ei jaettu lainkaan, ja hän on levyttänyt paljon Chopinin musiikkia, mm. molemmat pianokonsertot. Chopinin nokturnojen levytys (2 CD:tä) palkittiin Grand Prix du Disque Frédéric Chopin 2005 -levykilpailussa Varsovassa. Mertanen on esiintynyt suomalaisten, pohjoismaisten ja saksalaisten orkesterien solistina sekä omin konsertein joka puolella maailmaa.

Korealainen Adriel Kim on käynyt kapellimestariopintonsa Wienissä, mutta hän on ollut kosketuksessa myös Jorma Panulaan osallistumalla vuonna 2009 tämän mestarikursseille ja saavuttamalla samana vuonna kolmannen sijan kansainvälisissä Jorma Panula -kapellimestarikilpailuissa. Hän on esiintynyt kapellimestarina monissa Euroopan maissa, myös Suomessa. Lisäksi hän on vieraillut Soulin filharmonisen orkesterin johtajana.

Tampere Filharmonian konsertti perjantaina 25.10. klo 19 Tampere-talon Isossa salissa. Liput 22/16/10 € Tampere-talon Lipputoimistosta ja alk. 24,50/18,50/12,50 € Lippupisteestä.


Teksti Anne Kauramäki