Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun

Näsilinnan perusparannus etenee

Julkaistu 24.1.2013 17.31

Näsilinnan perusparannuksen suunnitelmat etenevät ja tavoitteena on, että rakennus valmistuu uuteen käyttöön vuoden 2014 aikana. Perusparannuksen yhteydessä Näsilinna muuttuu puoliksi ravintolaksi ja puoliksi museotiloiksi. Näsilinnan perusparannuksen tarveselvitys hyväksyttiin hankesuunnittelun pohjaksi sivistys- ja elämänlaatupalvelujen lautakunnan kokouksessa 24. tammikuuta 2013.

<P class=MsoNormal>Näsilinnan ensimmäinen kerros on alun perin suunniteltu palatsin edustustiloiksi. Tämän kerroksen ylellinen yleisilme palautetaan alkuperäiseen von Nottbeckien ajan henkeen ja salit peruskorjataan ravintolatoimintaa varten. Ensimmäiseen kerrokseen pyritään myös sijoittamaan alkuperäisiä palatsin kaakeliuuneja. Tampereen kaupunki vuokraa ensimmäisen kerroksen tilat yksityiselle ravintolatoiminnan käyttöön.

<P class=MsoNormal>Näsilinnan toiseen kerrokseen sijoitetaan yleisölle avoimia museonäyttelyitä. 1950-luvun huonejaon mukaisissa tiloissa esitellään muun muassa muotia, muotoilua ja taidetta. Lisäksi näyttelyssä on esillä Milavidan historiaa, Haiharan museosäätiön pukukokoelmia, Dunderbergin suvun taide- ja esinekokoelmia, SuurMerijoen kartanon esineistöä sekä Tampereen museoiden erikoiskokoelmia. Tampereen yläluokan elämästä kerrotaan erityisesti von Nottbeckin suvun kautta, sillä von Nottbeckien ajalla ja heidän kansainvälisillä yhteyksillään oli suuri merkitys Tampereen kehittymiselle. Rakennuksessa ollut savupirtti puretaan. Osa näyttelyistä on pitkäaikaisia ja osa vaihtuvia. Rakennuksen kolmanteen kerrokseen sijoitetaan museon henkilökunnan tilat, tutkijoiden työtilat ja museon varastotiloja.

<P class=MsoNormal>Talousarviossa Näsilinnan perusparannukseen on varattu 5 miljoonaa euroa. Perusparannuksen jälkeen Näsilinnan museotoimintaan on varattava rahat 250 000 euron vuotuisen nettokustannusten kasvun kattamiseksi. Perusparannuksen on arvioitu valmistuvan vuoden 2014 aikana.


Teksti Aila Rajamäki