Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun

Muumioista on moneksi – teemaviikonloppu Vapriikissa 12.1.–13.1.

Julkaistu 9.1.2013 17.31

Lauantaina ja sunnuntaina Vapriikkiin saapuu todellinen muumioasiantuntija Jaana Toivari-Viitala, joka pitää neljä muumioaiheista luentoa. Luennoille on vapaa pääsy.

Lisäksi molempina päivinä kello 14 järjestetään yleisöopastus Muumiot-näyttelyyn pääsylipun lunastaneille.

Luennot
La 12.1. klo 15.30-18
- Vainajien palsamointi muinaisessa Egyptissä
- Muumioista on moneksi
Su 13.1. klo 15.30-18
- Muinaisegyptiläinen mytologia ja kuolema
- Elämää muinaisten egyptiläisten tuonelassa

Vainajien palsamointi muinaisessa Egyptissä
Eräs kuoleman jälkeisen ikuisen elämän saavuttamisen edellytys muinaisessa Egyptissä oli, että vainajalla oli fyysinen keho. Luennolla valotetaan muinaisten egyptiläisten vuosituhansien saatossa kehittämiä tapoja, joilla ruumiin säilyminen pyrittiin varmistamaan.

Muumioista on moneksi
Muumiot kuuluvat niihin muinaisen Egyptin ihmeisiin, jotka ovat kiehtoneet länsimaalaisia Egyptin-matkaajia kautta aikojen. Suhtautuminen näihin kummajaisiin on kuitenkin vaihdellut paljon. Luento tarjoaa katsauksen sekä erilaisiin käsityksiin muumioista että siihen, mihin kaikkeen länsimaihin tuotuja muumioita on käytetty.

Muinaisegyptiläinen mytologia ja kuolema
Muinaisegyptiläisestä mytologiasta löytyy lukuisia selityksiä kuolemasta ja kuoleman jälkeisestä elämästä. Osa tästä tiedosta kirjattiin vainajalle mukaan oppaaksi, niin sanotuksi kuolleiden kirjaksi, tuonelanmatkaa varten. Ajan kuluessa myytit moninaistuivat ja myös käsitys kuolemasta muuttui jonkin verran.

Elämää muinaisten egyptiläisten tuonelassa
Muinaisegyptiläisissä uskonnollisissa teksteissä, kuten myös hautamaalauksissa, kerrotaan sekä manalanmatkalla vastaan tulevista vaaroista että tuonelan maantieteellisestä olemuksesta. Nämä lähteet tarjoavat värikkään kuvan siitä, millaista egyptiläiset toivoivat tai uskoivat kuoleman jälkeisen elämän olevan.

Filosofian tohtori ja Helsingin yliopiston egyptologian dosentti Jaana Toivari-Viitala toimii tällä hetkellä Suomen Akatemian rahoittaman Ihminen ja ympäristö -tutkimusprojektin johtajana. Projektiin sisältyy arkeologinen kenttätyötutkimus Luksorin Kuninkaiden laakson vuoren rinteessä sijaitsevalla, uuden valtakunnan aikaisten kuninkaallisten haudanrakentajien työmaa-alueella. Toivari-Viitala on väitellyt tohtoriksi vuonna 2000 Alankomaissa Leidenin yliopistossa, jossa hän myös työskenteli huippuyksikkötutkijana vuosina 2001-2004.

Teksti Emmi Marttinen