Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun

Kaupunkiraitiotien tarkempi suunnittelu alkamassa

Julkaistu 22.11.2012 14.21

Tampereen modernin kaupunkiraitiotien ensimmäisen vaiheen tarkempi suunnittelu nytkähtää liikkeelle, kun yleissuunnitelmaa tekevä konsultti valitaan. Yleissuunnittelun konsultin kilpailutus on loppusuoralla. Jatkotyö alkaa ensi vuoden 2013 alussa.

Kaupunkiraitiotien suunnittelutilannetta esitellään Tampereen kaupunginhallitukselle maanantain 26. marraskuuta 2012 kokouksessa. Tampereen modernin kaupunkiraitiotien ensimmäisen vaiheen yleissuunnitelma välille Lentävänniemi–Hervanta hyväksyttiin vuosi sitten jatkotyön pohjaksi.

Kaupunginvaltuusto kiirehti yleissuunnitelman tekoa jatkotyöstä tekemässään päätöksessä viime vuoden lopulla. Valittu hankintamenettely on jonkin verran viivyttänyt työn aloitusta. Kilpailuttamismuodoksi tuli neuvottelumenettely, ja konsultin kilpailutus päätettiin tehdä yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Kaupunkien yhteisen konsultin käytöllä pyritään siihen, että yhteistyön hyödyt saadaan kartoitettua mahdollisimman hyvin.

Kahden konsulttiryhmän kanssa on käyty syksyn aikana neuvotteluja, ja nyt odotetaan lopullisia tarjouksia. Tarjoajilta on edellytetty myös osallistumisen ja vuorovaikutuksen suunnittelua. Kaupunkiraitiotien yleissuunnittelun yhteydessä tutkitaan myös erityisesti pysäkkejä ympäröivien alueiden maankäyttöä.

Joukkoliikenteen laatukäytävien suunnittelua on jatkettu valtuuston päätöksen mukaisesti. Kaupunkiraitiotietä suunnitellaan osaksi seudullista joukkoliikennejärjestelmää, jossa bussiliikenne on jatkossakin tärkeää.

Raitiotiejärjestelmän toteuttamis- ja rahoitusmallista on tarkoitus käynnistää yleissuunnitelmasta erillinen selvitys yhdessä Turun kaupungin kanssa. Selvitystyö alkaa vuoden 2013 aikana. Toteuttamis- ja rahoitusmalliselvityksen tulokset valmistuvat viimeistään samanaikaisesti yleissuunnitelman kanssa.

Yleissuunnitelman tehtävänantoon sisältyy eri joukkoliikennevaihtoehtojen kokonaistaloudellinen vertailu.

Tavoiteaikataulun mukaan yleissuunnitelma valmistuu Tampereen osalta keväällä 2014. Yleissuunnitelman perusteella voidaan tehdä päätös kaupunkiraitiotien ensimmäisen linjan rakentamisesta.


Teksti Anna-Leea Hyry