Siirry sisältöön

Teemu Kankaan näyttely Kuvia palavasta maailmasta Laikun Studiossa

Julkaistu 2.9.2021 9.19

Aika: 4.9.2021 – 26.9.2021 18.00
Paikka: Kulttuuritalo Laikku

Tapahtumalaji: Kuvataide, Näyttelyt
Järjestäjä: Tampereen kaupunkikulttuuriyksikkö

Kulttuuritalo Laikun Studiossa nähdään syyskuussa Teemu Kankaan näyttely Kuvia palavasta maailmasta, jossa nähdään teoksia mullistuksen kourissa olevasta arktisesta maailmasta. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Näyttely koostuu tussimaalauksista, piirroksista ja näyttelytilaa hallitsevasta animaatiosta, jotka kuvaavat mullistusten kourissa olevaa arktista maailmaa. Kuvat rinnastuvat niin käynnissä oleviin globaaleihin katastrofeihin – ilmastonmuutokseen ja tämänhetkiseen maailmantilaan – kuin ihmisen sisäisen maailman tapahtumiin. Näyttelyssä tuli ja palaminen voidaankin nähdä vertauskuvana tuholle ja kärsimykselle, sitä ruokkivalle ahneudelle, vihalle ja harhaluuloille, mutta myös sisäisen maailman muutokselle ja puhdistautumiselle.

Kokonaisuutta hallitseva teos on seinälle projisoitu suurikokoinen animaatio, jonka kuvat on luotu yksitellen siveltimellä ja tussilla piirtäen. Teos kääntää huomion ajallisuuteen, maankuoren muutokset nopeutuvat ja vuoret ryhtyvät virtaamaan, vuosituhannet vilisevät silmissä. Geologisessa ajassa katsoen nykyisin kokemamme maankuoren muutokset tapahtuvatkin silmänräpäyksessä. Ajallisen äärettömyyden havainnointi luokin omanlaisensa transsendenssin: subjektiivisen arkikokemuksemme rinnastuessa ikuisuuteen syntyy hyväksynnän tunne ja ehkä myös pilkahdus toivoa.

Näyttelyn valmistumista on tukenut Suomen Kulttuurirahasto.


Näyttelyn osana järjestetään näyttelyopastus VTS-menetelmällä.

Ma 20.9 klo 14.30–15.30 En ymmärrä tästä mitään! Näyttelyopastus Teemu Kankaan näyttelyyn Kulttuuritalo Laikun Studiossa. Keskustelu perustuu matalan kynnyksen kuvataiteen tarkastelun VTS-menetelmään (Visual Thinking Strategies), joka ei vaadi osallistujilta aikaisempaa tietoa taiteesta vaan kuvaa tarkastellaan yhdessä tulkitsemalla. Vetäjänä Inka Hannula.


Kulttuuritalo Laikku

Keskustori 4

33100 Tampere

laikku.fi