Siirry sisältöön

Nobel-iltapäivä

Julkaistu 23.11.2021 11.58

Aika: 11.12.2021 12.00 – 15.00
Paikka: Pääkirjasto Metso, Lehmus-sali

Tapahtumalaji: Kirjallisuus, Koulutukset ja seminaarit
Järjestäjä: Tampereen yliopisto, Tampereen Kaupunginkirjasto ja Tampereen Kaupunkikulttuuriyksikkö

Tervetuloa pääkirjasto Metsoon kuuntelemaan, kun asiantuntijat kertovat vuoden 2021 tieteen Nobel-palkinnoilla palkittujen tutkimusten tekijöistä, aihepiiristä ja niiden merkityksestä. Tilaisuuden juontaa professori Tapio Rantala.

 

Ohjelma:

Klo 12 Professori Lasse Laurson: "Monimutkaiset fysikaaliset systeemit – ilmastomalleista spin-laseihin"

Fysiikan Nobelin 2021 saivat Syukuro Manabe ja Klaus Hasselmann maapallon ilmakehän mallintamisesta, sekä Giorgio Parisi monimutkaisten fysikaalisten systeemienteorian kehittämisestä. Näiden tutkimusten ansiosta tiedämme, miten ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousu johtaa maapallon pintalämpötilan nousuun, ja miten ilmaston kehitystä voidaan ennustaa pitkällä aikavälillä sään kaoottisuudesta huolimatta. Lisäksi meillä on nyt käytössä teoreettisia työkaluja, joiden avulla voimme kuvata ja ymmärtää monimutkaisten systeemien käytöstä fysiikan lisäksi myös biologiassa, neurotieteessä ja koneoppimisessa.

Klo 13 Professori Petri Pihko: "Reaktioihin vauhtia lisäravinnepurkeista – miten kemistit keksivät orgaaniset katalyytit?"

Tämän vuoden kemian Nobel-palkinnon saajat, Benjamin List ja David MacMillan, näyttivät vuonna 2000 koko maailmalle, että katalyyttien eli reaktiota nopeuttavien aineiden ei tarvitse olla kalliita tai monimutkaisia. Arvokkaita metalleja, kuten rodiumia, palladiumia tai kultaa ei välttämättä tarvita, vaan katalyytit voivat olla yksinkertaisia kuten luonnon aminohapot tai niistä tehdyt johdannaiset.

Klo 14 Professori Vesa Hytönen: "Ionikanavien muodonmuutokset mahdollistavat paineen ja kuuman aistimisen"

Lääketieteen nobel-palkinnon saivat tutkijat David Julius ja Ardem Patapoutian heidän työstään lämpöä ja kosketusta aistivien reseptorien parissa. Palkittavat selvittivät, mikä laittaa liikkeelle hermoimpulssit, joiden avulla havaitsemme lämpöä, kylmää ja mekaanisia ärsykkeitä.

Järj. yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa.

Koronatilanteesta johtuen tapahtuman osallistujamäärä on rajoitettu sataan henkilöön. Tila täytetään saapumisjärjestyksessä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa!


Otathan huomioon kirjaston tapahtumien koronaohjeistukset:

Tapahtumissa on maskisuositus, mikäli maskin käytölle ei ole terveydellisiä esteitä. Kasvomaskisuositus koskee ensisijaisesti 12 vuotta täyttäneitä.

Kirjastojen tapahtumatoiminnassa otetaan huomioon etäisyydet, yleiset hygieniaohjeet ja kokoontumisrajat. Tilat järjestetään väljiksi niin, että niissä on mahdollista välttää tarpeettomia fyysisiä kontakteja. Kirjastoissa on tehostettu siivousta ja sisääntulojen yhteydestä löytyy käsidesipiste.

Kirjaston tapahtumiin ei saa tulla sairaana. Jääthän kotiin pienissäkin sairauden oireissa tai jos olet saanut ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta koronavirukselle.

Huolehdi hyvästä hygieniasta eli pese kädet aina tullessa sekä lähtiessä. Muista käsienpesu myös aivastamisen ja yskimisen jälkeen.

Yski ja aivasta hihaan tai kertakäyttöliinaan.

Pidä riittävä turvaväli muihin kuin oman seurueesi jäseniin. Jos jonoja tai ruuhkaa syntyy, pidä huolta turvaväleistä.