Siirry sisältöön

Talvilomalla tapahtuu

Talvilomaa vietetään tamperelaisissa kouluissa 25.2. - 3.3.2019. Lomaviikon aikana järjestetään monenlaista koululaisille suunnattua ohjelmaa ympäri kaupunkia.

Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy, ellei toisin mainita.


Kirjaston tapahtumat

Talvilomalla katsellaan yhdessä lastenleffoja pääkirjasto Metsossa sekä Koilliskeskuksessa. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Talviloman lastenleffat
Pääkirjasto Metson satuhuoneessa:

Maanantaina 25.2., tiistaina 26.2., keskiviikkona 27.2. ja torstaina 28.2. klo 13
Koilliskeskuksessa:
Torstaina 28.2. klo 10 (S)

Soturikissat-iltapäivä torstaina 28.2. Monitoimitalo 13:ssa alkaen klo 14
Kokonainen iltapäivä täynnä hauskaa Soturikissat-aiheista ohjelmaa sekä muiden fanien tapaamista! Kello 15 vieraana Soturikissat-kirjasarjan suomentaja Nana Sironen.

Pelipäivä perjantaina 1.3. Metsossa alkaen kello 13
Siirry talvisesta Suomesta seikkailemaan virtuaalitodellisuuteen tai nostata hikeä testaamalla uudet jännittävät lautapelit pääkirjasto Metson pelipäivässä! Vapaa pääsy, tervetuloa mukaan!

Kaikkiin talviloman tapahtumiin vapaa pääsy, tervetuloa mukaan!

Lastenkulttuurikeskus Rulla

Rullan hiihtolomaviikon nonstop-työpajoissa tehdään lumihiutaleita Rullan puihin ja maalataan yhdessä sininen hetki. Työpajat ovat avoinna aina Rullan aukioloaikoina.
ke 12-18
to-pe 9-14
la-su 10-16

Erikoispajassa hiihtolomaviikolla:
Jäiset puut -työpaja
to 28.2. klo 10 ja 12
pe 1.3. klo 10 ja 12
Työpajassa tehdään gelli-painantana jäisiä puita.
(Käytämme painantaan akryylimaaleja, joten vaatetus kannattaa valita sen mukaan. Ei siis parhainta päälle.)
Paja yli 5-vuotiaille.Kesto n. 1 tunti
Työpajoihin mahtuu 10 lasta

Ennakkoilmoittautuminen 15.2. alkaen osoitteessa Ulkoinen linkkiLastenkulttuurikeskus Rulla


kuva: lapsia Vapriikissa talvilomalla

Museoiden tapahtumat

Museokeskus Vapriikin hiihtolomaviikko ma-pe 25.2. – 1.3.

Kaikki aktiviteetit sopivat yli 5-vuotiaille, ellei toisin ole mainittu. Lisäksi jaossa on Vapriikin museorastirata, jonka suorittamisesta saa pienen palkinnon. Muutokset mahdollisia.

Hiihtolomaviikon ohjelma:

Ma 25.2. Vampyyrimaanantai

HUOM. Vapriikki poikkeuksellisesti avoinna ma 25.2.2019 klo 10–18.

Klo 12–14 Vampyyrityöpaja. Työpajassa askarrellaan kartongista minivampyyri, jonka voi kiinnittää roikkumaan. Tee vaikka kokonainen vampyyrimobile! Paikka: Vapriikin työpajatila, 2 krs.

Klo 14 Lasten lepakkoaiheinen tiedeluento. Luennoitsijana luontotohtori Tomi Kumpulainen Tampereen luonnontieteellisestä museosta. Kesto n. 30–40 min. Luento sopii jo lukemaan oppineille. Paikka: Vapriikin auditorio.

Ti 26.2. Työpajatiistai

Klo 12–14 Pelimuseon hamahelmityöpaja (non stop). Työpajassa tehdään peliaiheisia avaimenperiä, koruja ja magneetteja hamahelmistä. Paikka: Vapriikin työpajatila, 2 krs.

Klo 14–16 Postimuseon kangaskassityöpaja (non stop). Työpajassa koristellaan kangaskassi eri aiheiden postimerkeillä. Paikka: Vapriikin työpajatila, 2 krs.

Ke 27.2. Kivi- ja kisakeskiviikko

Klo 12 Lasten kierros Kivimuseoon. Kierroksella ihmetellään mm. jännittäviä meteoriitteja, värikkäitä kvartseja ja mielenkiintoisia fossiileja. Kesto n. 45–60 min. Lähtö kierrokselle Vapriikin ala-aulasta.

Klo 12–15 Tampereen Kivikerho tunnistaa kävijöiden kivinäytteitä ja kertoo kiviharrastuksesta. Tuo oma kivinäytteesi tutkittavaksi! Paikka: Kivimuseon edusta, 1 krs.

Klo 12–15 Vuolukivikorutyöpaja (non stop). Tampereen Kivikerhon järjestämässä työpajassa voit tulla kokeilemaan vuolukiven työstämistä ja tehdä itsellesi kivikorun! Paikka: Kivimuseon edusta, 1 krs.

Klo 14–16 Kisailua Suomen Jääkiekkomuseon maalisimulaattoreissa. Paikka: Suomen Jääkiekkomuseo, 3 krs.

To 28.2. Tarinatorstai

Klo 12–12.30 ja 13–13.30 Eläinsatuja Luonnontieteellisessä museossa. Satutuokio sopii yli 3-vuotiaille. Paikka: Tampereen luonnontieteellinen museo, 2 krs.

Klo 13 Lasten kierros Birckala 1017 -näyttelyssä. Lähde mukaan tutustumaan tuhannen vuoden takaiseen elämään! Kesto n. 45 min. Lähtö kierrokselle Vapriikin ala-aulasta.

Klo 14–16 Arkeologiatyöpaja (non stop). Tule tutkimaan ihkaoikeita arkeologisia löytöjä, tunnistamaan niitä ja keksimään niille taustatarina! Paikalla arkeologisia löytöjä esittelee arkeologi Kreetta Lesell. Paikka: Vapriikin työpajatila, 2 krs.

Pe 1.3. Postiperjantai

Klo 11 Satutuokio: Helmi Pöllösen yllätyspostia. Helmi Pöllösen pihlajapostikonttorissa on nähty ja kuultu yhtä sun toista merkillistä vuosien saatossa. Mitä kerrottavaa laivakoiralla on salaperäisestä pullopostista tai kirjekyyhkyllä kuninkaallisten salaviesteistä? Esitys sopii yli 3-vuotiaille. Tuokion kesto on 30 min. Esityksen toteutus: Somana ry:n Museonautit. Lähtö kierrokselle Vapriikin ala-aulasta.

Klo 12 Satutuokio: Helmi Pöllösen yllätyspostia (30 min). Lähtö kierrokselle Vapriikin ala-aulasta.

Klo 13 Satutuokio: Helmi Pöllösen yllätyspostia (30 min). Lähtö kierrokselle Vapriikin ala-aulasta.

Klo 14–15 Sensuurityöpaja. Tule selvittämään, miksi historian aikana postia on sensuroitu. Tutustumme sensuuriin Transit – rajapostia -näyttelyssä ja tutkimme työpajassa sensuuriin liittyviä esineitä ja kirjeitä. Osallistujat pääsevät myös kokeilemaan kirjeen sensurointia. Työpaja sopii kouluikäisille ja sitä vanhemmille. Paikka: Vapriikin työpajatila, 2 krs.

Klo 16–17 Kovaa peliä rajalla -rooliseikkailuopastus. Lähde torniolaisen juoksupojan matkassa tutustumaan ensimmäisen maailmansodan aikaiseen Tornioon ja Haaparantaan tarinallisella ja vuorovaikutuksellisella kierroksella! Kierros sopii kouluikäisille ja sitä vanhemmille. Lähtö kierrokselle Vapriikin ala-aulasta.

Muumimuseon talvilomaohjelma

Muumimuseossa vietetään talvilomaa viikot 8 ja 9 eli lauantaista 16.2. sunnuntaihin 3.3.2019. Museo on poikkeuksellisesti avoinna myös maanantait 18.2. ja 25.2. klo 9-17. Lomalaisille on järjestetty erityistä ohjelmaa museolipun hinnalla.

Muumimuseon talvilomaviikot 16.2.–3.3.2019

Taikatalven tarina
joka päivä klo 13, kesto 30 min
Koko perheelle suunnattu tuokio Taikatalvi-kirjan tarinan, kuvitusten ja kuvaelmien äärellä. Talvilomalla Muumimuseossa tutustutaan tietysti talviseen Muumilaaksoon. Miltä tuntuu herätä yksin kesken talviunien kun kaikki tuttu on kadonnut lumen alle? Alun hämmennyksen jälkeen Muumipeikko löytää onneksi uusia ystäviä, ja talvikin alkaa vaikuttaa kivalta. Tule kuuntelemaan, katselemaan ja keskustelemaan!

Soiva Muumimuseo
joka päivä klo 14–15 (paitsi ei la 2.3.)
Taas on aika helliä Muumimuseon vieraiden korvia. Elävä musiikki tekee museosta entistä tunnelmallisemman, kun Tampere Filharmonian muusikot soittavat – joka päivä uusi soitin ja uudet kappaleet. Pysähdy kuuntelemaan tai vain nauti näyttelystä musiikin soidessa. Valitse vierailupäiväsi lempisoittimesi mukaan tai tule kuuntelemaan vaikka kaikki käyrätorvesta kontrabassoon!

Norsu ja marabuhaikara musisoivat -työpaja
Joka päivä museon avoinna oloajan
Talvilomalla Muumimuseo täyttyy jälleen musiikista, kun Tampere Filharmonian muusikot ilahduttavat vieraitamme musiikilla. Orkesterin talviloman lastenkonsertti Eläinten karnevaali 21.2. ja 22.2. on ollut innoituksena myös Ateljeen musiikkiteemaiseen työpajaan. Nyt inspiroidutaan eläimistä. Tunnistatko Ateljeessa soitetusta musiikista karjuvan leijonan, norsun tai joutsenen? Entä miltä kuulostaa susi? Muumitarinatkin ovat täynnä mitä erilaisimpia eläimiä ja otuksia, kuten meressä uiskenteleva mamelukkikala ja hiekkaan kaivautuva muurahaisleijona.

Mikä eläin tai kummallinen otus sinulle tulee musiikista mieleen? Tule toteuttamaan se ohjatussa grafiikan työpajassamme!

HUOM. Taikatalvi-tapahtuma 2.3. Sorsapuistossa on jouduttu perumaan alueen liiallisen liukkauden takia.

Tampereen taidemuseo

Uudet näyttelyt avautuvat 23.2.
- Veljekset von Wright
- Jussi Mäntynen – Jälkiä metsässä
- Taru Mäntynen – Kulkijan näyt

Avoimet tapahtumat:

Vauvan kanssa museoon! -tapahtuma ke 27.2. Tampereen taidemuseossa seuraavalla aikataululla:
10.00-10.30 rytmikylpy / kulttuuriosuuskunta Uulu
11.00 vauva- ja taapero-opastus
15.00 näyttelyopastus
Järj. Tampereen taidemuseo ja kulttuurikasvatusyksikkö TAITE

Taidetta selkeästi suomeksi -näyttelyopastus Tampereen taidemuseossa 1.3. klo 15-16.
Tule katsomaan näyttelyä ja harjoittelemaan suomen kieltä. Opastus on suomeksi. Puhumme hitaasti ja käytämme helppoja sanoja. Ilmainen sisäänpääsy. Tervetuloa! Opastus on osa Kotoutujan kulttuuripolku -hanketta.

Työväenmuseo Werstaan talvilomapuuha perheille

Työväenmuseo Werstaalla on maksutonta tekemistä perheille joka päivä talvilomaviikolla! Lisätietoa työväenmuseon sivuilta:


#Äläjäädy - nuorten talvilomaviikko

Nuorten Tampere ylläpitää omaa tapahtumakalenteriaan #Äläjäädy-sivustolla. Sieltä löytyvät tarkat tiedot kaikista nuorille suunnatuista talviloman tapahtumista.

kuva: kuvassa kaksi nuorta ja aihetunniste #Äläjäädy

Ulkoilua ja liikuntaa

Liikkeelle luontoon -tapahtuma lauantaina 23.2. klo 12.00 - 15.00
Niihaman maja, Pikku-Niihamantie 98

Tapahtumassa mm.
- Kierretään opastettuja luontoreittejä
- 1km pitkä luistelurata
- Niihaman majan edulliset tarjottavat
- Kaksi nuotiopaikkaa
- Hauskoja luontotehtäviä

- Luontopolun kiertäneelle alle 16-vuotiaalle palkinnoksi ilmainen uintilippu Kalevan uintikeskukseen

Vastuujärjestäjänä toimii Tampereen kaupungin Liikkuva Perhe -hanke, Niihaman Maja ja YMCA Tampere Perheiden mukana -hanke.
Lue tapahtumasta lisää www.tampere.fi/liikkuvaperhe

Hiihtolomalla hiihto- ja luistelukouluja, 25.2. - 3.3.

Kaikille avoimissa luistelu- ja hiihtokouluissa käydään läpi luistelun ja hiihdon perusoppeja. Oppiminen tapahtuu tekniikkaopetuksen, leikkien ja temppuratojen avulla. Liikuntakerroille mukaan sopiva vaatetus ja lajeihin tarvittavat varusteet.Säävaraus, pakkasraja -15

Hiihtokoulut, Tampereen Pyrintö Kaupin urheilupuisto, Kuntokatu 5
25.2. Maanantai klo 12.00 - 14.00
3.3. Sunnuntai klo 12.00 - 14.00
Kokoontuminen: Uusi (perimmäinen) huoltorakennus.

Luistelukoulut, Tampereen Tappara taitoluistelijat
Koulukadun kenttä, Koulukatu 20
26.2 Tiistai klo 13.00 - 14.00
27.2. Keskiviikko klo 13.00 - 14.00
28.2. Torstai klo 13.00 - 14.00

Uintikeskuksessa Wibit -rata 25.2. - 1.3.
sisäänpääsymaksulla laajennuksen puolella.
Ma 25.2 klo 10.00 - 19.00
ti 26.2. klo 10.00 - 19.00
ke 27.2. klo 10.00 - 19.00
to 28.2 klo 13.30 - 19.00
pe 1.3 klo 10.00 - 19.00

Jääralli 2016

Tampereella on talvilomaviikollakin monipuoliset mahdollisuudet myös omatoimiseen talviliikuntaan ja ulkoiluun. Nauti raittiista ilmasta vaikkapa hiihtäen, luistellen tai lasketellen. Ympäri kaupunkia on myös jäämäkiä liukurilla laskettavaksi.

Kuva: Pyhäjärven jäällä

Muita tapahtumia

Tampere-talon tapahtumia

Tutustu Tampereen ratikkaan 25.-26.2.: Maketti-näyttely esittelee Tampereen Ratikan mallikappaleen ensimmäistä kertaa kaupunkilaisille. Sorsapuistosalissa esiteltävä maketti kutsuu kokemaan ratikka-ajan jo nyt. Näyttely on avoinna yleisölle 21.-26.2.2019 kello 14-19. Lisätiedot
Redrama ikärajattomalla keikalla Sorsaklubilla 28.2. Lisätiedot: Ulkoinen linkkihttps://tampere-talo.fi/tapahtumat/redrama-matula/

Tubetour 2019 1.3. Odotettu TubeTour-kiertue karauttaa matkaan helmikuussa uudistetulla kokoonpanolla kuuden suosikkitubettajan voimin! Lisätiedot: Ulkoinen linkkihttps://tampere-talo.fi/tapahtumat/tubetour2019/

Wu-Tang Clan -legenda GZA ikärajattomalla keikalla Sorsaklubilla 3.3.: Ulkoinen linkkihttps://tampere-talo.fi/tapahtumat/gza/

Leirejä

Sorin Sirkuksen hiihtolomaleirit

Merirosvojen ja keijujen seikkailu – merirosvo Hurjahampaan kiperä kolttonen (HUOM! Leiri on täynnä)
Seikkailusirkusleiri 4 – 6 -vuotiaille
Aika: ma-ke 25.-27.2.2019 klo 16.30-18.00

Hinta 80 €, sis. mehu ja hedelmä. Leirille mahtuu 20 lasta, jotka valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Leiri järjestetään, mikäli ilmoittautuneita on vähintään 12.

Merirosvokapteeni Hurjahammas karkaa laivaltaan, ja pian Keijulaakson eläimillä on hätä: joku on käynyt ryöstämässä eläimiltä poikaset. Kukapa muu se voisi olla kuin Hurjahammas! Merirosvot ja keijut päättävät liittoutua, sillä eläinten poikaset on pelastettava.

Sirkusta, pakohuonepelejä ja draamapedagogiikkaa yhdistävä lomaleiri kehittää lapsen koordinaatio- ja motorisia taitoja, ryhmätyötä ja lapsen oman mielikuvituksen käyttöä sekä tutustuttaa eri sirkuslajeihin.

Leiripäivät jakaantuvat kahteen osaan. Alussa keskitytään jongleeraukseen, tasapainotteluun, trapetsiin, trampoliiniin ja muihin sirkusvälineisiin. Loppuosa keskittyy jatkokertomuksena etenevään seikkailuun, jossa ratkotaan arvoituksia, etsitään vihjeitä ja suoritetaan fyysistä taitoa vaativia tehtäviä yhteistyössä toisten lasten kanssa.

Seikkailu päättyy viimeisenä leiripäivänä (esitykselliseen) voitonjuhlaan, johon myös kotiväki voi osallistua.

Ilmoittautuminen osoitteessa: Ulkoinen linkkihttps://sorinsirkus.inschool.fi/browsecourses

Vanhan tivolin arvoitus (Leiri on täynnä)
Sirkusta ja seikkailua 7 – 10 -vuotiaille
Aika: ma-ke 25.-27.2.2019 klo 11.30-15.00

Hinta 105 €, sis. mehu ja hedelmä. Leirille mahtuu 20 lasta, jotka valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Leiri järjestetään, mikäli ilmoittautuneita on vähintään 12.

Joukko lapsia kulkee hylätyn tivolin ohi. Yksi lapsista huomaa maassa avaimen, jossa on samat merkit kuin tivolin portissa. He kokeilevat avainta portin lukkoon, joka loksahtaa auki ja portti avautuu hitaasti naristen. Lapset astuvat tivolin alueelle. Portin päällä nuokkuva lohikäärmepatsas puhaltaa sieraimistaan savua, portti menee lukkoon eikä avainta löydy enää!

Sirkusta, pakohuonepelejä ja draamapedagogiikkaa yhdistävä lomaleiri tarjoaa monipuolista tutustumista eri sirkuslajeihin ja kehittää ongelmanratkaisu- ja ryhmätyötaitoja sekä peruskuntoa, koordinaatiota ja motoriikkaa.

Leiripäivät jakaantuvat kahteen osaan. Alussa keskitytään eri sirkuslajeihin, kuten esimerkiksi ilma-akrobatiaan, jongleeraukseen ja tasapainoiluun. Loppuosa keskittyy jatkokertomuksena etenevään seikkailuun, jossa ratkotaan arvoituksia, etsitään vihjeitä, toimitaan sokkona ja suoritetaan fyysistä taitoa vaativia tehtäviä yhteistyössä toisia tukien.

Seikkailu päättyy viimeisenä leiripäivänä, jolloin kotiväki saa osallistua viimeisen puolen tunnin aikana leiriläisten temppupisteille ja leiriläiset saavat esitellä oppimiaan taitoja.

Leirit "Tubetusta ja sirkusta" sekä "Street acrobatics and afro dance" on peruttu.

TaitoPirkanmaan talvilomaleirit

Leirit on tarkoitettu 7–16-vuotiaille kädentaidoista innostuneille tytöille ja pojille. Käsityöpainotteisilla leireillä kokeillaan, keksitään ja riemuitaan tekemisen ilosta. Talvilomaleirit kestävät taitokeskuksesta riippuen 2–4 päivää. Ota leirille mukaan evästä ja sisäkengät. Ilmoittaudu leirille 17.2.2019 mennessä.

Talvilomaleirejä järjestetään Taitokeskuskuksissa Epilässä, Hervannassa, Verkarannassa, Virroilla ja Vesilahdella. Lisätietoa Taito Pirkanmaan sivuilta:

Lasten talvileiri 8-11-vuotiaille 25.2. -2.3.

Parasta Lapsille ry järjestää perinteisen lasten talvileirin Virroilla Pukkilan lomakeskuksessa maanantaista lauantaihin 26.2. - 3.3. Leiriohjelma koostuu monenlaisesta tekemisestä. Leirillä ulkoillaan, pelaillaan, retkeillään, syödään, nukutaan ja järjestetään hauskaa iltaohjelmaa. Myös lapset pääsevät osallistumaan ohjelman suunnitteluun.

Leirille järjestetään bussikuljetus Tampereelta. Lisätietoa ja hakemus leirille löytyy Parasta Lapsille ry:n kotsivuilta:

Talvinen bändileiri 25.-27.2.

Tulppaanitalossa (1. krs), Pinninkatu 51. Soita bändissä, harjoittele soittotaitoja, nauti musiikista ja kaverien kanssa olosta! Vimmart järjestää Pirkanmaan hiihtolomaviikolla kolmipäiväisen esteettömän musaleirin.

Talviloman luontoleirit Vahderpäällä Kangasalla

25.-27.2.2019 Talviloman luontoleiri alakoululaisille
Oli lunta tai ei (toivotaan että on!), talvileirillä viihdytään pihalla puuhaten ja nukutaan lämpimästi sisätiloissa. Tutkaillaan, kuka jättää tassunjälkensä lumihankeen ja mitä muuta hangen ja maan alla, puiden suojissa tai taivaalla tapahtuu.

27.2.-1.3. Talviloman perheluontoleiri
Talvitaiteilua ja reipasta retkeilyä, leikkiä, naurua ja luonnon taikaa! Oli lunta tai ei (toivotaan että on!) perheleirillä saadaan nauttia yhdessä raikkaasta ulkoilmasta vailla arkisia ruuanlaittohuolia ja tiskivuoria.


Lisää vinkkejä lomaviikon viettoon

Tapahtumakalentereista voit hakea kaikenikäisille suunnattuja tapahtumia talvilomaviikolla:


Tämän sivun lyhytosoitteita ovat www.tampere.fi/talviloma ja www.tampere.fi/hiihtoloma