Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun

Käsiin kirjottu

Julkaistu 1.10.2018 14.06

Aika: 10.1.2019 – 23.1.2019
Paikka: Pääkirjasto Metso

Tapahtumalaji: Näyttelyt
Järjestäjä: Tampereen kaupunginkirjasto

Itä-Euroopan romanien elämästä kertova näyttely.

Teos Viisas hevonen
 

Käsiin kirjottu –näyttelyyn on koottu Itä-Euroopan romanisiirtolaisten tekemistä perinnekäsitöistä sekä käsityöpajojen aikana otetuista valokuvista. Näyttelyn keskeinen elementti on haapapuusta tehty elämänkauha. Kaikki työpajoihin osallistuneet kurssilaiset tekivät oman kauhansa, johon kuvioivat itsellensä tärkeitä asioita. Kauhat kertovat tekijöidensä lapsuudesta, työstä, toimeentulosta, unelmista sekä myös romaniyhteisöjen käsityö- ja ammattiperinteistä. Näyttelyn ison valokuvan kauhantekijöistä sekä korumallien valokuvat on ottanut valokuvaaja Caius Andreas Bruun.

Näyttelykokonaisuuteen kuuluu yhteisötaiteilija Elviira Davidowin tekemät kolme pienoisnäyttämöä, jotka esittelevät Itä-Euroopan romaneiden perinneammatteja, taiteeseen ja uskomuksiin liittyviä ammatteja sekä toimeentulon hankkimista ja siihen liittyviä haasteita nykypäivän Euroopassa. Näyttelyssä on esillä myös taiteilija Matti Pekosen Vaivaismummo–patsas sekä hänen tekemänsä 400 pienoisveistosta.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään koululaisryhmille opastuksia, esityksiä ja työpajoja, joissa käsitellään näyttelyn teemoja.

Käsiin kirjottu –hanke on toteutettu yhteistyössä Yhteiset Lapsemme ry:n, Vapaa liikkuvuus –verkoston ja Helsingin Diakonissalaitoksen Päiväkeskus Hirundon kanssa. Se on saanut rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja Taiteen edistämiskeskukselta.

Pääkirjasto Metso
puhelin 040 733 9277 Näyttelytilat: tiedustelut ja varaukset
postiosoite PL 152
33101 Tampere