Siirry sisältöön

Syyslomalla tapahtuu

Syyslomaa vietetään tamperelaisissa kouluissa 18.–24.10.2021. Lomaviikolla koululaisille perheineen on tarjolla monenlaista ohjelmaa ympäri kaupunkia.

Syyslomalla samoilemaan

Yhdessä samoilemaan

Tule tekemään oma onkivapasi Tampereen kotkien johdolla.

Muuta ohjelmaa: Erätaitoja, slackline, pihapelejä ja suunnistusta. Tarjolla on mehua, tikkupulla ja Wigrenin sponsoroimaa makkaraa sadalle ensimmäiselle kävijälle. Tule viettämään mukavaa päivää yhdessä ystäväsi, läheisesi tai perheesi kanssa!

Suolijärven uimaranta
Lauantaina 16.10.
klo 10–13

Niihaman maja
Torstaina 21.10.
klo 15–18

Järjestäjä: Liikuntapalvelut, perheliikunta


Uimahallit ja liikuntapaikat


Lastenkulttuurikeskus Rulla

Lue minut -näyttely Rullassa

Työpajat Rullassa

19.20.10. klo 11 ja 13 Suunnittele, muotoile ja rakenna kuin luonto -työpajat

Miltä näyttää mehiläisen koti? Ketä kaikkia siellä asustaa? Mitä mehiläiset syövät ja miksi ne ovat meille ihmisille niin tärkeitä? Muun muassa tällaisiin kysymyksiin saadaan vastaukset Rullan ja Manual Productionsin Suunnittele, muotoile ja rakenna kuin luonto -työpajoissa.

Työpajassa tutustutaan mehiläisten elämään tarinan, erilaisten tehtävien sekä askartelun avulla. Pajan päätteeksi osallistujalla on valmis kuva mehiläisen elinympäristöstä, pesästä sekä ravinnosta.

Huom! Työpajat pidetään Kulttuuritalo Laikun Musiikkisalissa (Keskustori 4, 3. krs):

ti 19.10. klo 11–12 ja 13–14
ke 20.10. klo 11–12 ja 13–14

Suunnattu yli 6-vuotiaille.
Kesto noin 60 min.
Ennakkoilmoittautuminen avautuu ke 6.10. klo 14 tapahtuman sivulla!

Muutokset mahdollisia!

Ke-su 20.24.10. Tuntupolku-näyttely ja Syksyn lehdet -työpaja

Syksyn lehdet -työpajassa tehdään grafiikkaa erilaisten puiden lehdillä. Työpaja avoinna nonstop aina Rullan aukioloaikoina.

Huom! Kulttuurituokiota tai perhekerhoa ei järjestetä syyslomaviikolla!

Katso ajanvarauksen tilanne Rullan verkkosivuilta:

Lastenkulttuurikeskus Rulla
avoinna ke 12–18, to–pe 9–14, la–su 10–16

Kulttuuritalo Laikku

Tapahtumat

Ma 18.10. klo 14.30–15.30. En ymmärrä tästä mitään! Opastus Ninni Luhtasaaren näyttelyyn Kulttuuritalo Laikun Studiossa. Keskustelu perustuu matalan kynnyksen kuvataiteen tarkastelun VTS-menetelmään (Visual Thinking Strategies), joka ei vaadi osallistujilta aikaisempaa tietoa taiteesta vaan kuvaa tarkastellaan yhdessä tulkitsemalla. Vetäjänä Inka Hannula.

Ilmoittautumiset ja lisätietoja:

Kulttuuritalo Laikun asiakaspalvelu puh. 040 806 2330, kulttuuri(at)tampere.fi

Näyttelyt

Studio
2.10.–24.10.2021, Ninni Luhtasaari: Rakkausmateriaalit

Ninni Luhtasaaren veistoksia ja kirjottua tekstiilitaidetta. Luhtasaaren teoksissa käsitellään ihmisyyden ja eläimellisyyden, minäkuvan ja itsensä hyväksymisen teemoja monitulkintaisten hahmojen kautta. Kulttuuritalo Laikun Studio. Näyttely on avoinna 2.–24.10.2021, ti-pe 9–21, la-su 10–18.

Galleria
2.10.–24.10.2021, Raisa Foster ja Arna Valsdóttir: Hiljainen katse

Näyttely koostuu Kulttuuritalo Laikun Gallerian arkkitehtuuriin installoiduista videoteoksista. Kulttuuritalo Laikun Galleria. Näyttely on avoinna 2.–24.10.2021, ti-pe 9–21, la-su 10–18.


Museokeskus Vapriikki

kuva: poika pelaa jääkiekkosimulaattorilla Vapriikissa

Tervetuloa viettämään syyslomaa Vapriikkiin! Vapriikissa tapahtuu joka päivä, myös maanantaina. Kaikki aktiviteetit sopivat yli 5-vuotiaille. Lisäksi jaossa on Vapriikin museorastirata, jonka suorittamisesta saa pienen palkinnon. Muutokset mahdollisia. Osaan tapahtumista on rajoitettu osallistujamäärä, joten niihin ilmoittaudutaan infossa.

Maanantai 18.10. Pelipäivä

Klo 12–14 Kyä lähtee! Peluutusta jääkiekkomuseon simulaattorissa
Klo 12–15 Non-stop retropelejä ja pöytälätkää Suomen pelimuseon areenalla
Klo 13–15 VR-peluutusta Pelimuseossa

Tiistai 19.10. Luontopäivä

Klo 11 Luontotohtorin opastus: Eläinten ja kasvien havainnointi luontoretkellä

Luontotohtorin opastuksella tutustutaan Tampereen luonnontieteellisen museon näyttelyyn ja paikallisluontoon sekä kuullaan samalla vinkkejä, miten erilaisia eläimiä ja muita eliöitä voi luonnossa tarkkailla. Opastus on suunnattu erityisesti lapsille ja lapsiperheille. Kesto 1 h, rajoitettu osallistujamäärä.

Klo 11, 12, 13, 14 ja 15 Oivalluksia ja pelejä luonnosta -paja

Luontoa voi tutkia lukemattomin eri tavoin, joskus tarvitaan sorminäppäryyttä, joskus nopeutta, toisinaan hiljaista pohdintaa. Kaikki tavat avaavat meille lähiympäristön ihmeellisyyttä. Luontokoulu Korennon paja sopii kaikenikäisille. Rajoitettu osallistujamäärä.

Klo 12, 13 ja 14 Karhunkierros Tampereen luonnontieteellisessä museossa

Karhu valmistautuu talviunille Luonnontieteellisen museon lastenkierroksella. Mitä syksyisestä metsästä löytyy ravinnoksi pitkää talvea varten?

Klo 13 Lasten tiedeluento: Harrastusvälineitä luontoon

Sinäkin voit lähteä tutkimusmatkalle luontoon ja innostua erilaisista luontoharrastuksista, joista vinkkejä antaa Tampereen luonnontieteellisen museon tutkija Riikka Elo. Tiedätkö miten ötököitä saa kiinni? Tai mitä kasveja ja sieniä saa poimia? Ja miten ihmeessä voi nähdä ja tunnistaa lintuja? Lasten tiedeluennolla vastaukset selviävät ja pääset kokeilemaan luontoharrastusvälineitä. Kesto puoli tuntia, ennakkoilmoittautuminen Vapriikin infossa.

Keskiviikko 20.10. Tilkusta täkkiin -askartelupäivä

klo 12 Perhekierros Finlayson 200 -näyttelyyn
klo 12–15 Askartelun iloa!

Anna mielikuvituksesi lentää kauhoessasi Finlaysonin vanhoja kankaita. Oletko kenties mahtava muotisuunnittelija vai kova kutoja? Non-stop.

klo 13–14 Wanhan ajan pelejä

Oletko haka muistipeleissä? Entä kuinka sinulta sujuu domino? Tule testaamaan taitosi!

klo 14 Perhekierros Finlayson 200 -näyttelyyn

Torstai 21.10. Tulitorstai

klo 12–15 Pelastajia näyttelytilassa

Haluaisitko olla isona savusukeltaja, ensihoitaja tai muuten vain arjen sankari? Tule jututtamaan oikeaa pelastajaa Tampere liekeissä -näyttelyyn!

klo 12–14 Tulikuuma hamahelmipaja

Kokoa hamahelmistä ambulanssi, paloauto tai vaikkapa liekki, ja askartele itsellesi muistoksi vaikkapa magneetti, rintakoru tai avaimenperä. Non-stop.

klo 12 ja 13 Perhekierros Tampere liekeissä -näyttelyyn
klo 12 ja 13 Lasten turvallisuustuokio

Kuinka hälytetään apua? Entä mitä tulee tehdä, jos kynttilä kaatuu? Turvallisuustuokiossa saat vastaukset kinkkisimpiinkin kysymyksiin hädän hetkellä.

klo 13 ja 14 Lyhytelokuvaesitys: 112 – Tehtävä Luminaryssä

Pelastuslaitoksen ja Vapriikin videossa seurataan, miten hälytysoperaatio korkeassa tornitalossa hoidetaan.

Perjantai 22.10. Postiperjantai

Klo 12–15 Sanomalehden kierrätys -paja

Mitä kaikkea sanomalehdestä voikaan tehdä, kun se on luettu läpi? BCEnsemblen taiteilijat Milla ja Petri Neuvonen opastavat sanomalehden jatkokäyttöä pajassa.

Klo 13, 13.45 ja 14.30 Juniorijakelija-peli ja leikkikierrokset

Juniorijakelija-lastenkierroksilla pääset kokeilemaan ja kisaamaan erilaisissa sanomalehtiteemaisissa tehtävissä. Osaatko yhdistää otsikot oikeisiin lehtijuttuihin, selviätkö varhaisjakelijan esteradasta? Rajoitettu osallistujamäärä.


Muumimuseo

Mimosa ja täysikuufestivaali
©Camilla Mickwitz

Syysloman täysikuufestivaali

Lokakuussa täysikuu osuu 20. päivälle, eli juuri sopivasti syyslomalle! Muumimuseossa Täysikuufestivaaleja juhlitaankin koko viikko. Camilla Mickwitzin värikkäät ja eloisat hahmot Jasonista Emiliaan valloittavat museon la 16.10 alkaen. Syyslomalla päähenkilönä on pikkunoita Mimosa, joka hyväntuulisesti sinkoilee luudallaan fantasiamaailman läpi.

Iloinen arki: Camilla Mickwitz -näyttely avoinna 16.10.2021 – 24.4.2022. Koko museoon levittäytyneet neljä Mimosa-noidan ohjattua työpajaa ovat auki museon avoinnaoloaikana syysloman ajan 16.–24.10. Työpajat sisältyvät pääsylipun hintaan.

Muumimuseo
Tampere-talo, Yliopistonkatu 55, Tampere
Pääsymaksu 13 / 6 € / perhelippu 32 € (2 aikuista ja 2-4 lasta)
Avoinna: ti-ke 9–17, to-pe 9–19, la-su 10–17

Tampereen taidemuseo

Magnus Enckellin näyttely Tampereen taidemuseossa

Tampereen taidemuseossa on esillä Magnus Enckellin suurnäyttely sekä museon pohjakerroksessa tamperelaisen kuvanveistäjän Heli Ryhäsen näyttely Kylmä maa.

Taidemaalari Magnus Enckell (1870–1925) kuuluu 1800–1900-lukujen vaihteen Suomen taiteen kultakauden keskeisiin taiteilijoihin. Hänet tunnetaan erityisesti suomalaisen symbolismin edustajana ja johtohahmona 1890-luvulla. Myöhemmin hän muutti ilmaisuaan ja hänestä tuli värin- ja valontäyteisen uusimpressionismin suunnannäyttäjä. Näyttelyssä on teoksia viideltä eri vuosikymmeneltä varhaisista opiskeluajan teoksista aina 1920-luvun mytologisiin aiheisiin saakka. Enckellin monipuoliseen tuotantoon kuuluu muotokuvia, maisemia, fantasioita, uskonnollisia aiheita, asetelmia ja henkilötutkielmia. Magnus Enckell liittyy olennaisesti myös Tampereen taidehistoriaan. Tuomiokirkon alttaritaulu, Ylösnousemus-fresko, sekä sen yläpuolella oleva suuri ja värikäs lasimaalaus ovat Enckellin käsialaa. Taiteilijan poika tri Jorgen Enckell lahjoitti 1980-luvulla isänsä teoksia Tampereen taidemuseolle. Osa n. 300 teoksen lahjoituskokoelmasta on mukana näyttelyssä. Kokonaisuus pohjautuu Ateneumin taidemuseon Magnus Enckell -näyttelyyn, jota voitiin pitää pandemian vuoksi avoinna vain kuukauden ajan syksyllä 2020. Näyttelyn on tuottanut Ateneumin taidemuseo / Kansallisgalleria.

Tamperelaisen kuvanveistäjän Heli Ryhäsen (s. 1971 Iisalmessa) yksityisnäyttelyssä nähdään hänen viime vuosiensa tuotantoa. Ryhänen on tullut tunnetuksi etenkin tekonahasta ja erilaisista kankaista työstetyistä täytetyistä veistoksistaan, kuten hotelli Tammerin edustalle Tammerlampeen 2013 toteutetusta tilateoksesta Tuuli kääntyy itään. Siinä eri ikäiset ihmishahmot ajelehtivat veneissä vailla airoja, elämän arvaamattomuuden kuljetettavana. Viimeisimmät teoksensa Pitkä päivä (2021) ja Rajatila (2021) Ryhänen on toteuttanut keramiikasta. Ihmishahmo ja elämän eri vaiheet ovat Heli Ryhäsen taiteen keskeisin aihe ja teema. Myös yhteiskunnalliset teemat, kuten pakolaisuus nousevat esiin hänen taiteessaan.

Heli Ryhäsen näyttely Tampereen taidemuseossa

Toimintaa nuorille

Tampereen kaupungin nuorisopalvelut järjestää syyslomalle paljon erilaista toimintaa muun muassa nuorisokeskuksissa. Ohjelmassa on myös pelileiri ja kädentaitoleiri.

Kirjastot

Eläintarinoita ja taidetta - satutunti suomeksi ja viittomakielellä
18.10.2021 10.00–11.15
Pääkirjasto Metson Satuhuone, Pirkankatu 2
Järjestäjä: Tampereen kaupunginkirjasto ja Kaupunkikulttuuriyksikkö

Valtakunnallisena satupäivänä Pääkirjasto Metsossa sukelletaan eläinaiheisiin satuihin. Sadut kerrotaan suomeksi ja tulkataan viittomakielellä. Luvassa myös askartelua ja viittomien opettelua.

Satutunnilla kerrotaan kaksi eläinsatua Hugh Luptonin ja Sophie Fatusin Tarinatie-kirjasta, joka on mainio kokoelma kansainvälisiä satuja. Tarinat ovat peräisin eri puolilta maailmaa ja satutunnilla on mukana vanha klassikko, norjalainen satu kolmesta kilipukista ja peikosta sekä suomalaisille hieman tuntemattomampi klassikko, hauska intialainen satu matkivista apinoista.

Satujen lukijana toimii näyttelijä Pirkko Uitto. Sadut kuullaan suomeksi ja ne simultaanitulkataan myös viittomakielelle. Viittomakielen tulkkina toimii Riina Juola.

Satuhetken jälkeen lapsille on luvassa eläinaiheista askartelua, ja lapset pääsevät myös opettelemaan viittomia. Myös askarteluhetki on tulkattu Riina Juolan toimesta ja viittomien opettajana toimii puolestaan Sonja Aittokumpu.

Tapahtuma on osa Valtakunnallisen satupäivän ohjelmistoa ja siihen on vapaa pääsy, Tervetuloa!

Ryhmiä pyydämme ilmoittamaan tulostaan etukäteen Pääkirjasto Metson lastenosastolle.

Höpinätötterö-lastenmusiikkiduo
22.10.2021 13.00–13.40
Tesoman kirjasto, Tesomankatu 4 A
Järjestäjä: Tampereen kaupunginkirjasto ja Kaupunkikulttuuriyksikkö

Höpinätötterön vinkeän vinksahtanut show tarjoilee hupia ja huumoria koko perheelle Tesoman kirjastossa! Yhtyeessä laulavat ja soittavat Janne Laurila (kitara & laulu) ja Joonas Keskinen (kontrabasso & laulu), jotka loihtivat ilmoille kaikenlaista höpinää! Duo julkaisi toisen täyspitkän albuminsa Unenpöpperölaivat toukokuussa 2020. Höpinätötterön voit bongata myös Pikku kakkosesta! Hae Yle Areenasta Höpinätötterö, niin löydät nähtävissä olevat jaksot & uuden radio-ohjelman jaksot.

Lähde mukaan hauskalle musiikilliselle matkalle!

Esityksen kesto on n. 40 min. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Uneton siili - interaktiivinen tarinakonsertti
23.10.2021 13.00–14.00
Koilliskeskuksen kirjasto, Liikekatu 3
Järjestäjä: Tampereen kaupunginkirjasto ja Kaupunkikulttuuriyksikkö

Koilliskeskuksen kirjastossa lapsia viihdyttää interaktiivinen tarinakonsertti Uneton siili.

Kaikkihan tietävät, että siilit nukkuvat talvella talviunta. Tai ainakin niiden pitäisi! Mikä avuksi, kun uni ei tule silmään? Herttainen Sanelma-siili kyllästyy pyörimään lehtikasassa ja lähtee etsimään apua unettomuuteensa. Jokainen osallistuja pääsee konsertin aikana itse kokeilemaan jotain muinaissuomalaista soitinta eri äänimaisemien vaihtuessa ja tarinan edetessä. Millä vanha viisas tietäjä lopulta saakaan Sanelman nukahtamaan?

Uneton siili on muinaissuomalaisilla soittimilla soitettu tarinakonsertti ja sen kohderyhmä on 0-7-vuotiaat.

Konsertin kesto on osallistujien iästä riippuen 30–60 minuuttia

Tervetuloa!

Muut syysloman satutunnit

ti 19.10. klo 9:30–10 Härmälän kirjasto, Sadunlukijana näyttelijä Pirkko Uitto

ti 19.10. klo 10–10.30 Lielahden kirjasto, Tuike-sali

to 21.10. klo 10–10.30 Koilliskeskuksen kirjasto, Kivi-Sali

to 21.10. klo 9.30–10 Pääkirjasto Metso, satuhuone

Järjestäjä: Tampereen kaupunginkirjasto

Kurkista linkin takaa kaikki Tampereen kaupunginkirjaston satutuntien ajat ja paikat ja anna mielikuvituksesi lentää satujen maailmoihin! Kirjaston satutunneille on vapaa pääsy, tervetuloa!

Ryhmiä pyydämme ilmoittautumaan etukäteen suoraan kirjastoille.

Saksankielinen satutunti - Geschichten auf Deutsch
17.10. klo 11.15–12.00
Pääkirjasto Metson satuhuone, Pirkankatu 2
Järjestäjä: Deutsches Kulturzentrum Tampere, Tampereen kaupunginkirjasto

Sukella saksankielisten satujen maailmaan pääkirjasto Metsossa! Wir lesen Geschichten auf Deutsch für Kinder im Vorlesealter (0–6 Jahre). Kommt vorbei, macht es euch gemütlich und hört zu. Für Beschäftigung zwischen oder während der Geschichten ist auch gesorgt. Die Kinder können mit einem (Groß)Elternteil oder allein kommen. Im Anschluss an die Geschichten basteln oder malen wir passend zum Thema. Durch die Geschichten führt Juliane Mikkonen.

Voranmeldung bitte an: juliane.mikkonen(at)gmail.com

Bitte beachten, dass es aufgrund der unsicheren Corona-Situation auch zu Änderungen kommen kann.

Die Veranstaltung ist kostenlos.

Lastenelokuvat syyslomaviikolla

ti 19.10. klo 13 Lasten leffa K7, Pääkirjasto Metso, Satuhuone

pe 22.10. klo 15 Lasten elokuva K7, Koilliskeskuksen kirjasto, Kivi-sali

pe 22.10. klo 13 Lasten leffa K7, Pääkirjasto Metso, Satuhuone

la 23.10. klo 13 Lasten leffa S, Pääkirjasto Metso, Satuhuone

Järjestäjä: Tampereen kaupunginkirjasto

Pääkirjasto Metsossa ja Koilliskeskuksen kirjastossa pääsee katsomaan elokuvia, vaikka koko perheen voimin! Elokuvanäytöksiin on vapaa pääsy. Kurkista linkin takaa kaikki Tampereen kaupunginkirjaston lastenelokuvien ajat ja paikat syyskaudella 2021 .

Tarkemmat tiedot elokuvista saat soittamalla kirjastoon.

Elokuvanäytöksiin on vapaa pääsy, tervetuloa!

Koronatilanteen vuoksi muutokset ovat mahdollisia: tapahtumia voidaan joutua perumaan, osallistujamääriä rajoittamaan tai live-tapahtumia siirtämään verkkoon. Mahdolliset muutokset päivitetään heti tapahtuman tietoihin, joten tarkistathan tiedot vielä tapahtuman lähestyessä. Kiitos!


Särkänniemi

Karmiva karnevaali 2021

Karmiva karnevaali tulee taas! Syksyn huvipuistattavinta tapahtumaa vietetään Särkänniemessä 14.–23.10.2021. Huvipuiston aukioloajat to-pe 14.–15.10. klo 15–21, la 16.10. klo 13–22, su-pe 17.–22.10. klo 13–21 ja la 23.10. klo 13–22.

Karmiva karnevaali Särkänniemessä

Finlayson: syyslomapuuhaa lapsiperheille

Syyslomalla on paljon ohjelmaa Finlaysonin alueella, mm. taskulamppuseikkailuja ja Werstaan Teollisuusmuseon lastenkierrokset.

Ilmainen Projio media- ja valotaidetapahtuma 21.–26.10. tuo kuuden taiteilijan näyttävät valoteokset Tampereen keskustaan. Tapahtuma soveltuu kaikenikäisille ja näyttäviin teoksiin voi käydä tutustumassa vaikkapa iltakävelyn yhteydessä.


Visit Tampereen vinkit


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/syysloma