Siirry sisältöön

Taiteilijahaastattelu: Anna Retulainen

Julkaistu 10.1.2022 16.13

Aika: 27.2.2022 14.00 – 15.00
Paikka: Sara Hildénin taidemuseo
Laiturikatu 13, 33230 Tampere

Tapahtumalaji: Kuvataide, Näyttelyt
Pääsymaksu: 14/5 € tai Museokortti
Järjestäjä: Sara Hildénin taidemuseo

Anna Retulaista haastattelee taidehistorioitsija Juha-Heikki Tihinen, joka on kirjoittanut näyttelyjulkaisuun artikkelin ”Anna Retulaisen taiteen ei-artikuloidusta”.

Anna Retulainen (s. 1969) on yksi valovoimaisimpia suomalaisia taidemaalareita. Hän on kriitikoiden ja suuren yleisön arvostama taiteilija, joka on tehnyt maalaamisen prosessin näkyväksi mukaansatempaavalla ja ymmärrettävällä tavalla.

Koko museon käsittävässä katsauksessa esitellään Retulaisen tuotantoa vuodesta 2003 alkaen. Näyttelyssä on esillä myös ennen näkemättömiä uusia teoksia, jotka käyvät vuoropuhelua aiemman tuotannon kanssa. Näyttely rakentuu temaattisista kokonaisuuksista, joita ovat Asetelma, Puutarha, Kohtaaminen ja Muistaminen. Maalausten lisäksi esillä on piirustuksia.

Retulaisen maalauskieli on samalla kertaa tunnistettava ja uudistuva. Työskentelyn lähtökohtana ja teoksen aiheena voivat olla kukat, hedelmät, vihannekset tai puutarha. Hän aloittaa työskentelyn aina kolmiulotteisen kohteen piirtämisestä. Piirretty viiva jättää hänen mukaansa jäljen sekä muistiin että paperille, ja maalausvaiheessa piirrokset ovat lopulta tarpeettomia. Retulaisen uusimmissa teoksissa fyysisen muistin ja muistamisen tutkiminen on kehittynyt aiempaa ei-esittävämpään suuntaan.

Anna Retulaisen laaja takautuva näyttely Hiljaisuus 12.2.–22.5.2022 jatkaa Sara Hildénin Säätiön kokoelmataiteilijoiden tuotannon esittelyä. Retulainen on yksi niistä taiteilijoista, joiden uraa museo ja säätiö ovat seuranneet jo pitemmän aikaa: säätiön kokoelmassa on 18 maalausta vuosilta 2000–14. Retulaisen edellinen museonäyttely järjestettiin Amos Andersonin taidemuseossa vuonna 2007.

Näyttelyn yhteydessä Sara Hildénin taidemuseo julkaisee runsaasti kuvitetun näyttelykirjan, jonka artikkelien kirjoittajina ovat kuvataiteen tutkija Juha-Heikki Tihinen ja kriitikko Sonja Saarikoski. Lisäksi esille tulee taiteilijasta kertova dokumentti, jota työryhmä Tina Cavén ja Ville Tanttu ovat kuvanneet vuoden 2021 aikana muun muassa taiteilijalle tärkeässä siirtolapuutarhassa.

Anna Retulainen kertoo työskentelystään ja tulevan näyttelynsä valmistelusta Market Art Fairin tuottamassa Artists First -keskustelusarjassa, haastattelijana Timo Valjakka (haastattelu on englanniksi)