Siirry sisältöön

Itsenäisyyspäivä

Veteraanien perinteinen itsenäisyyden juhlalounas 5.12.

Tampereen kaupunki tarjoaa tamperelaisille sotiemme veteraaneille, heidän puolisoilleen ja leskilleen sekä sotaleskille perinteisen juhlalounaan itsenäisyyspäivän aattona. Juhlalounas tarjoillaan torstaina 5.12.2019 klo 11 - 13 Nekalan, Pappilanpuiston, Pispan ja Pohjolan palvelukeskuksissa. Lisätietoa tiedotteessa:


Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati Tampereella

Itsenäisyyspäivän 6.12. valtakunnallinen paraati järjestetään tänä vuonna Tampereella. Paraatikatselmus on Tampereen stadionilla Ratinassa ja ohimarssi Tampereen valtatiellä. Puolustusvoimien monipuoliseen kalustonäyttelyyn voi tutustua Ratinannniemessä.

Paraatiin osallistuu yhteensä noin 1300 henkilöä Maa-, Meri- ja Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta, Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä. Paraatikatselmus järjestetään kello 12 Tampereen stadionilla Ratinassa, jonne paraatijoukot aloittavat ryhmittymisen kello 11.30 alkaen.

Tampereen valtatiellä kello 13 alkavaan ohimarssiin osallistuu noin tuhat henkilöä, 56 ajoneuvoa, 12 ilma-alusta ja Tampereen seudun ratsuväen kilta ry:n ratsuosastossa 30 hevosta. Ohimarssin ylilennoissa on mukana Maavoimien NH90-kuljetushelikoptereita ja Hughes MD500-kevythelikoptereita sekä Ilmavoimien F/A-18 Hornet-monitoimihävittäjiä ja Hawk-suihkuharjoituskoneita. Ylilennoista aiheutuu melua Tampereen keskustan alueella.

Ohimarssia on mahdollista seurata Tampereen valtatien varrelta. Jalan marssivat joukot ryhmittyvät Ratinan sillalle Hämeenpuiston eteläosasta alkaen. Ohimarssin lähtökynnys on Ratinan sillan itäreuna. Ajoneuvot ryhmittyvät ohimarssia varten Hämeenpuiston eteläosaan Hallituskadun ja Eteläpuiston välille.

Ohimarssin vastaanottopaikka on Voimakadun risteyksen kohdalla. Paraatin ottaa vastaan Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö kenraaliluutnantti Timo Rotonen seuranaan ohimarssissa Tampereen kaupungin pormestari Lauri Lyly ja sotiemme veteraani Timo Salokannel. Kenttähartauden katselmuksessa pitää Puolustusvoimien kenttäpiispa Pekka Särkiö. Paraatijoukkoja komentaa Maavoimien operaatiopäällikkö prikaatikenraali Rami Saari. Paraatin järjestelyistä vastaa Panssariprikaati.

Paraatipäivän ohjelma:

klo 9.00 Seppeleenlasku Kalevankankaan hautausmaalla
klo 10.00 Jumalanpalvelus, Tampereen tuomiokirkko
klo 11.30 alkaen paraatijoukkojen ryhmittyminen katselmukseen Tampereen stadionille
klo 12.00 Paraatikatselmus Tampereen stadionilla
klo 13.00 Ohimarssi Tampereen valtatiellä
klo 9.00 - 15.00 Kalustonäyttely Ratinanniemessä

Paraati vaikuttaa liikenteeseen Tampereella 5. - 6.12.

Paraatijärjestelyt aiheuttavat poikkeavia liikennejärjestelyjä erityisesti Hämeenpuiston eteläosassa ja Tampereen valtatiellä. Pysäköintiä rajoitetaan 5. - 6.12. erityisesti stadionin, Laukontorin ja Voimakadun alueilla.

Paraatijärjestelyjen valmistelut aloitetaan tapahtumapaikoilla 5. joulukuuta, jolloin myös paraatijoukkojen pääosat saapuvat Tampereelle Tampereen Messu- ja urheilukeskukselle

Itsenäisyyspäivän paraati: Suomen lippu ja panssarivaunu

Itsenäisyyspäivän kansanjuhla ja ilotulitus Frenckellinaukiolla

Waltteri Torikka ja Diandra tähdittävät Tampereella koko kansan itsenäisyyspäivän juhlaa. Juhlaa vietetään Frenckellinaukiolla perjantaina 6.12.2019 kello 17.00–17.30.

Juhlan aloittaa perinteiseen tapaan Tampereen työväenyhdistyksen soittokunta Tampere-fanfaarilla ja Sibeliuksen Isänmaalle-teoksella. Juhlapuheen pitää Tampereen vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunginhallituksen jäsen Olga Haapa-aho ja tapahtuman juontaa Perttu Pesä. Waltteri Torikan ja Diandran lisäksi musiikista vastaa Mieskuoro Laulajat, joka johdattaa yleisön Maamme-lauluun. Juhla huipentuu Keskusvirastotalon katolta ammuttavaan ilotulitukseen.

Tapahtuman takia Aleksis Kiven katu suljetaan Keskusvirastotalon kohdalta klo 16 - 18 ja Frenckellin aukion ja Keskustorin pysäköintiä rajoitetaan tapahtumapäivänä.

Yleisöä on odotettavissa paikalle runsaasti, joten keskustaan kannattaa tulla julkisilla liikennevälineillä. Juhla aiheuttaa joitakin muutoksia linja-autojen reitteihin. Tapahtuman vuoksi ajetaan myös muutamia lisävuoroja.

Itsenäisyyspäivän kansanjuhlan järjestää Tampereen kaupunki.


Lasten itsenäisyyspäivän tanssiaiset

Lasten itsenäisyyspäivän tanssiaiset ovat Tampere-talossa 6.12.2019 kello 14.00 – 17.00. Tanssiaisissa juhlitaan tänä vuonna yhdenvertaisuutta ja yhteenkuuluvuutta.

Perinteisissä Lasten itsenäisyyspäivän tanssiaisissa voi ihastella tanssiesityksiä, osallistua taidepajoihin ja tanssahdella myös itse. Juhlien isäntäväkenä toimivat Tampereen Lasten Parlamentin lapset ja juontajana nähdään Pikku Kakkosesta tuttu Veera Degerholm. Tapahtuma sopii koko perheelle, erityisesti kuitenkin 4–12 -vuotiaille. Pukukoodi on juhlava, mutta lapsen omaa näkemystä kunnioittava.

Juhliin on vapaa pääsy! Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut, Tampere-talo, Nuorisopalveluiden Lasten Parlamentti sekä Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan viihdeorkesteri.


Tampere Filharmonian itsenäisyyspäivän juhlakonsertti

Itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa soivat Jean Sibeliuksen sävellykset. Konserttia johtaa kapellimestari Leif Segerstam, ja solistina on sopraano Johanna Rusanen-Kartano. Tampere Filharmonian konsertti on Tampere-talossa kello 15.00 – 16.30.
Ohjelma:
Jean Sibelius (1865–1957): Sinfonia nro 6 d-molli op 104
Sibelius: Lauluja
Sibelius: Finlandia op. 26 nro 7


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/itsenaisyyspaiva