Siirry sisältöön

Muumianimaatiot - Seikkailuja ja turvallisuudentunnetta

Julkaistu 26.4.2019 13.31

Aika: 25.4.2019 – 26.1.2020
Paikka: Muumimuseo
Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere

Tapahtumalaji: Kuvataide, Näyttelyt
Pääsymaksu: 12 / 6 €
Järjestäjä: Muumimuseo

Muistatko Sinäkin istuneesi television ääressä muumitarinoita katsellen? Tove Janssonin (1914–2001) rakastetuista muumikirjoista on tehty monenlaisia tulkintoja televisioon jo lähes 60 vuoden ajan. Muumimuseon näyttely Muumianimaatiot - Seikkailuja ja turvallisuudentunnetta kertoo muumianimaatioiden historiasta.

 

Muumianimaatioista nousee monelle mieleen seikkailuihin liittyvä jännitys, mutta myös turvallisuudentunne, jonka luovat muumien lämmin ja ystävällinen maailma ja yhteiset katseluhetket perheen ja ystävien kanssa. Näyttelyssäkin voi istahtaa ruudun ääreen katsomaan jaksoja jokaisesta muumianimaatiosta.

Vuonna 1959 esitettiin ensimmäinen muumianimaatio, joka oli saksalainen mustavalkoinen marionettianimaatio. Kymmenen vuotta myöhemmin syntyivät ensimmäiset japanilaiset muumianimaatiot ja ensimmäinen puolalainen versio1970-luvun lopulla. Tunnetuin animaatioista on japanilainen Muumilaakson tarinoita vuodelta 1990, jota on esitetty yli 120 maassa. Uusin sarja on suomalaisen Gutsy Animationsin Muumilaakso, joka nähdään Ylen kanavilla ja kansainvälisessä levityksessä keväästä 2019 alkaen.

Näyttely avaa myös animaatioiden tekoprosessia. Esillä on muun muassa käsikirjoitusversioita, upeita käsin piirrettyjä luonnoksia, hahmopiirroksia, digitaalisia luonnoksia, savihahmoja ja pahvipienoismalli. Ikonisten kohtausten rinnalla nähdään Tove Janssonin alkuperäisiä piirroksia museon kokoelmista.

Vuosien varrella tehtyjä erilaisia animaatiosarjoja yhdistää yksi asia. Ne kaikki ovat oman aikansa tulkintoja Tove Janssonin muumikirjoista ja -sarjakuvista. Siksi Muumimuseo tuo animaatioiden rinnalle alkuperäiset kuvitukset museon omista kokoelmista - kuvituspiirrokset, joita ilman ainoatakaan animaatiota ei olisi tehty.

© Moomin Characters™ © Gutsy Animations 2019

Muumimuseon verkkosivu