Siirry sisältöön

Magnus Enckellin suurnäyttely ja Heli Ryhäsen Kylmä maa Tampereen taidemuseossa

Julkaistu 30.9.2021 9.20

Aika: 2.10.2021 – 30.1.2022
Paikka: Tampereen taidemuseo

Tapahtumalaji: Kuvataide, Näyttelyt
Pääsymaksu: 12 / 5 €
Järjestäjä: Tampereen taidemuseo

Magnus Enckellin (1870–1925) suurnäyttely sekä tamperelaisen kuvanveistäjän Heli Ryhäsen näyttely Kylmä maa ovat esillä Tampereen taidemuseossa tammikuun 2021 loppuun asti.

 

Magnus Enckell

Taidemaalari Magnus Enckell kuuluu 1800–1900-lukujen vaihteen Suomen taiteen kultakauden keskeisiin taiteilijoihin. Hänet tunnetaan erityisesti suomalaisen symbolismin edustajana ja johtohahmona 1890-luvulla. Myöhemmin hän muutti ilmaisuaan ja hänestä tuli värin- ja valontäyteisen uusimpressionismin suunnannäyttäjä.

Näyttelyssä on esillä noin 120 teosta viideltä eri vuosikymmeneltä, varhaisista opiskeluajan teoksista aina 1920-luvun mytologisiin aiheisiin saakka. Enckellin monipuoliseen tuotantoon kuuluu muotokuvia, maisemia, fantasioita, uskonnollisia aiheita, asetelmia ja henkilötutkielmia. Magnus Enckell liittyy olennaisesti myös Tampereen taidehistoriaan. Tuomiokirkon alttaritaulu, Ylösnousemus-fresko, sekä sen yläpuolella oleva suuri ja värikäs lasimaalaus ovat Enckellin käsialaa. Taiteilijan poika tri Jorgen Enckell lahjoitti 1980-luvulla isänsä teoksia Tampereen taidemuseolle. Osa n. 300 teoksen lahjoituskokoelmasta on mukana näyttelyssä.

Kokonaisuus pohjautuu Ateneumin taidemuseon Magnus Enckell -näyttelyyn, jota voitiin pitää pandemian vuoksi avoinna vain kuukauden ajan syksyllä 2020. Näyttelyn on tuottanut Ateneumin taidemuseo / Kansallisgalleria ja sen ovat kuratoineet Kansallisgallerian kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperä, Ateneumin taidemuseon johtaja Marja Sakari sekä intendentti Anna-Maria von Bonsdorff.

Kuva ylinnä:Magnus Enckell: Heräävä fauni (1914). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kokoelma Hoving. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen.

Heli Ryhänen – Kylmä maa

Tamperelaisen kuvanveistäjän Heli Ryhäsen (s. 1971 Iisalmessa) yksityisnäyttelyssä nähdään hänen viime vuosiensa tuotantoa. Ryhänen on tullut tunnetuksi etenkin tekonahasta ja erilaisista kankaista työstetyistä täytetyistä veistoksistaan, kuten hotelli Tammerin edustalle Tammerlampeen 2013 toteutetusta tilateoksesta Tuuli kääntyy itään. Siinä eri ikäiset ihmishahmot ajelehtivat veneissä vailla airoja, elämän arvaamattomuuden kuljetettavana. Viimeisimmät teoksensa Pitkä päivä (2021) ja Rajatila (2021) Ryhänen on toteuttanut keramiikasta.

Ihmishahmo ja inhimillinen kokemusmaailma on Heli Ryhäsen taiteen keskeisin aihe ja teema. Elämän eri vaiheet ja sen rajallisuus kiinnostavat häntä taiteilijana. Myös yhteiskunnalliset teemat, kuten pakolaisuus nousevat esiin Ryhäsen taiteessa.


Heli Ryhänen: Kylmä maa, 2020.
Tampereen taidemuseon sivuille