Siirry sisältöön

Iloinen arki - Camilla Mickwitz

Julkaistu 8.10.2021 16.25

Aika: 16.10.2021 – 24.4.2022
Paikka: Muumimuseo

Tapahtumalaji: Kuvataide, Näyttelyt
Pääsymaksu: 13 / 6 €
Järjestäjä: Muumimuseo

Camilla Mickwitzin (1937–1989) kuvitusten maailma on puhutellut niin aikuisia kuin lapsia jo vuosikymmeniä. Muumimuseon näyttelyssä tavataan Jason, Emilia, Mimosa, Pieni Enkeli sekä julkaisemattoman kirjan päähenkilö Saariston prinsessa. Mickwitz loi kirjojensa hahmot samalla omaperäisen graafisella kuvitustyylillä kuin Ylen lastenohjelma Pikku Kakkosen rakastetun tunnuskuvan.

 

Animaattori, kirjailija ja kuvittaja Camilla Mickwitz syntyi Helsingissä ja vietti 1940-luvulla vuoden sotalapsena Ruotsissa. Hän opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa grafiikkaa ja työskenteli mainosalalla ennen animaattorin ja kirjailijan uraansa. Vapaana taiteilijana Mickwitz kuvitti myös tietokirjoja, kalentereita ja sanoma- ja aikakauslehtiä. Hän sai työstään useita palkintoja Suomessa ja kansainvälisesti.

Mickwitzin tekniset taidot ulottuivat pala-animaatioista liitupiirroksiin ja vesiväreihin. Kirjojen dynaamisilla sivuilla hahmot ovat kuin liikkeessä, tarinaa eteenpäin kuljettaen. Jason lentää kiireisen äitinsä perässä, ja pikkunoita Mimosa sinkoilee luudallaan fantasiamaailman läpi. Kuvien energia, eloisa muotokieli ja hassut mittasuhteet kertovat lasten kokemuksista heidän näkökulmastaan. Mickwitzin lastenkirjat käsittelevät haastavia aiheita, kuten kulutusta, sukupuolirooleja, maastamuuttoa ja luonnonsuojelua. Teemat ovat edelleen purevan ajankohtaisia.

Muumimuseo on tuottanut tämän näyttelyn yhteistyössä Erik Mickwitzin ja Lastenkirjainstituutin kanssa, jonka kokoelmasta teokset ovat lainassa.

©Camilla Mickwitz

Muumimuseon sivuille