Siirry sisältöön

SKOOL! - Tampereen taiteilijaseura 100 vuotta

Julkaistu 27.11.2020 14.07

Aika: 28.11.2020 – 14.2.2021
Paikka: Tampereen taidemuseo

Tapahtumalaji: Kuvataide, Näyttelyt
Pääsymaksu: 11 / 5 e, 2021: 12 / 5 e
Järjestäjä: Tampereen taidemuseo

SKOOL! esittelee Tampereen Taiteilijaseuran pitkän historian alku- ja nykyvaihetta, kahden 20-luvun nykytaidetta. Näyttely on ainutlaatuinen tilaisuus tarkastella ja vertailla nuorten taiteilijoiden tapaa käsittää maailma 100 vuotta sitten ja nykyisin; mitä yhtäläisyyksiä ja mitä eroja löytyy heidän aihemaailmoistaan ja ilmaisutavoistaan.

 

Taidemuseon ylimmässä kerroksessa esitellään museon hallinnoimista kokoelmista teoksia kahdeltakymmeneltä Taiteilijaseuraan 1920–1930 liittyneeltä taiteilijalta. Emil Danielssonia ja Gabriel Engbergiä lukuun ottamatta taiteilijat olivat Seuran perustamisvuonna 1920 nuoria, alle 35-vuotiaita. Näyttelykokonaisuuden tässä osiossa on mukana maalauksia, veistoksia ja piirustuksia ajan tamperelaisen taiteen tunnetuilta tekijöiltä mutta myös jo unohdukseen vaipuneilta taiteilijoilta.

Museon pohja- ja keskikerroksessa nähdään seitsemäntoista nuoren, hakuvuonna 2019 enintään 35-vuotiaan taiteilijan teoksia. Nuoret taiteilijat valittiin mukaan hakemustensa perusteella Tampereen Taiteilijaseuran ja Tampereen taidemuseon ammattilaisista koostuvan juryn toimesta. Nuorten taiteilijoiden teokset ovat keskenään hyvin erilaisia ja ulottuvat ekspressiivisistä öljyvärimaalauksista läpikuultaviin akvarelleihin, yksityiskohtaisista tussipiirustuksista keraamisiin suihkukaivoveistoksiin, kierrätysmateriaaleista rakennetuista konstruktioista monikanavaisiin videoinstallaatioihin sekä metallisista tekstikatkelmista glitterillä koristeltuihin muovieläimiin.

Erilaiset lähestymiskulmat ja toteuttamistavat kertovat osaltaan pirkanmaalaisen kuvataiteen moninaisuudesta ja rikkaudesta.

Kuva: Sirkku Rosi: Ensimmäisenä rannalla, 2019 (det)


Tampereen taidemuseon sivuille