Siirry sisältöön

Ritarit

Julkaistu 10.5.2021 13.16

Aika: 20.5.2021 10.00 – 5.12.2021 18.00
Paikka: Museokeskus Vapriikki

Tapahtumalaji: Näyttelyt
Järjestäjä: Museokeskus Vapriikki

Ritarit ratsastavat Vapriikkiin! Kiiltävät haarniskat, hurjat aseet ja kiehtovat tarinat tuovat ritariajan keskelle Tamperetta. Luvassa on ankaraa koulutusta, loistokkaita turnajaisia ja ylellistä linnaelämää. Uusi näyttely avautuu 20.5.2021 ja päättyy 5.12.2021.

 

Keskiajan haarniskoitu ritari ja hänen hevosensa olivat aikansa pelottavin sotakone, joka lähetettiin rynnäköimään keskelle vihollisjoukkoa. Haarniskan sisällä ratsasti kuitenkin ritariromantiikan ihanteen mukaisesti herkkä mies, joka lasketteli liukkaasti runoja rakkaalleen ja saattoi pyörtyä pakahduttavan tunnekuohun iskiessä. Vapriikin näyttelyssä perehdytään ritariluokan syntyyn sekä ritarien koulutukseen, varustukseen ja elämään niin kotilinnoissa, turnajaisissa kuin taistelukentilläkin. Samalla esitellään tunnetuimpia ritareita ja pohditaan, miten ritarillisuus ja ritarilaitos näkyvät edelleen nykypäivässä. Muutama myytti tulee kumotuksi, ja esiin nousee myös kysymys: olivatko linnanneidot tosiaan pulassa?

Ritarit-näyttelyn noin 200 esineen joukossa on muun muassa mestarillisesti taottuja ja upeasti koristeltuja ja haarniskoita, kypäriä, miekkoja, kilpiä, peitsiä sekä ritarin hevoselle kuuluneita varusteita Euroopan eri haarniskatyöpajoista. Aikansa käsityötaitojen huippua edustavat esineet tulevat pääosin firenzeläisestä Stibbertin museosta, ja niiden rinnalle on nostettu suomalaista ja pohjoismaista ritariesineistöä Kansallismuseon ja Peter Mustosen kokoelmista.

Ritarit-näyttelyyn liittyy teemaopastuksia ja tapahtumia, jotka starttaavat koronatilanteen sen salliessa. Syksyllä on luvassa myös luentosarja, joka toteutetaan yhdessä Tampereen työväenopiston kanssa.

Näyttelyn ovat tuottaneet italialaiset Contemporanea Progetti ja Expona yhteistyössä Vapriikin kanssa.

Ulkoinen linkkiMuseokeskus Vapriikki